Două filme româneşti în topul celor mai bune filme ale anului 2018, realizat de revista americană „The New Yorker“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Teodor Rus în „Inimi cicatrizate”
Lucian Teodor Rus în „Inimi cicatrizate”

„Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, şi „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu, se regăsesc în topul celor mai bune filme ale anului 2018, realizat de revista americană ”The New Yorker”.

Cinema-ul de azi este construit pe absenţele trecutului, „emanaţiile sale fantomatice” fiind cele care iau o formă cinematică, îşi începe criticul de film Richard Brody articolul din „The New Yorker”.

„2018 a fost un an al cinema-ului fantomă, al urmelor...care s-au pierdut în timp şi abia acum, în sfârşit, îşi găsesc materializările”. 

Pe lângă cele două titluri româneşti, printre cele 40 de filme se regăsesc pelicule precum “The Ballad of Buster Scruggs” (Joel Coen and Ethan Coen), ”Isle of Dogs” (Wes Anderson), “Black Panther” (Ryan Coogler), sau “BlacKkKlansman” (Spike Lee).

Despre „Fotbal infinit”, în regia lui Corneliu Porumboiu, ”The New Yorker” scrie că „acest documentar candid şi comic, şi totuşi analitic într-un fel liniştitor, despre un birocrat român care vrea să schimbe regulile fotbalului, confruntă, în mod subtil, istoria politică a ţării”.  

Imagine indisponibilă

Imagine din „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu

Cât despre „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, autorul topului scrie că este „o dramă furioasă intelectual, detaliată fanatic”, a cărei acţiune are loc în România anului 1937, protagonistul fiind un tânăr scriitor evreu prins între boală şi fascism.

Richard Brody (70 de ani) este un critic american de film care scrie pentru ”The New Yorker” încă din 1999. A urmat cursurile Princeton University, absolvind cursurile de licenţă în literatură comparată, în 1980. Pentru o scurtă perioadă, a trăit în Paris, unde a scris a biografie a renumitului regizor Jean-Luc Godard, precum şi o carte despre Noul Val al cinematografiei.

Înainte de a deveni critic de film, a lucrat la o serie de documentare şi a făcut câteva filme independente. 

În decembrie 2014, Brody a fost făcut cavaler al ”Ordre des Arts et des Lettres”, pentru contribuţia adusă la popularizarea cinema-ului francez în America. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite