Dirijorul Christian Badea şi solistul David Grimal aduc un „Omagiu francofoniei“ la Ateneu, alături de Filarmonica „George Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Grimal şi Christian Badea, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, aduc, joi şi vineri, un omagiu francofoniei pe scena Ateneului Român
David Grimal şi Christian Badea, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, aduc, joi şi vineri, un omagiu francofoniei pe scena Ateneului Român

Joi, 6 şi vineri, 7 decembrie, Filarmonica „George Enescu“ celebrează legăturile cultural-istorice cu Franţa printr-un „Omagiu francofoniei“, un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances“.

Aceste concerte, dirijate de maestrul Christian Badea, sunt un omagiu adus Franţei şi culturii franceze, în anul care marchează 100 de ani de la moartea lui Claude Debussy (1862-1918).  
Din anul 1859, când Napoleon al III-lea  a sprijinit Unirea Principatelor Române, şi până la Generalul Henri Berthelot, coordonator activ al eforturilor româneşti pe Frontul de Est din Primul Război Mondial, şi Georges Clemenceau, preşedintele francez care la Conferinţa de la Paris a susţinut Marea Unire, Franţa a reprezentat în mod tradiţional un punct esenţial de sprijin politic, dar şi un model cultural pentru România.

„În contextul aniversării Centenarului, la concertele Filarmonicii din 6 şi 7 decembrie, contribuţia Franţei la realizarea statului român modern este onorată, printr-o selecţie de lucrări scrise de cei mai cunoscuţi compozitori francezi moderni – Claude Debussy şi Maurice Ravel. Franţa va fi reprezentată nu numai de muzică, ci şi de solistul serii, ilustrului violonist David Grimal, care dă dovadă de o  aceeaşi uşurinţă atât în repertoriul contemporan, cât şi în cel clasic.

Profunda cunoaştere a tuturor epocilor creatoare îi permite lui Grimal o abordare sonoră, estetică şi filosofică personală, unică. E o bucurie să-l avem invitat, în aceste seri, pe scena Ateneului“, apreciază Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.

Melomanii îşi amintesc cu placere de prezenţa violonistului David Grimal  şi a orchestrei sale, „Les Dissonances“, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, ediţia din 2015. Celebrul violinist a revenit, în 2016, pe scena Ateneului Român, cu o propunere  deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian  Bach, prezentată în două concerte.

DAVID GRIMAL

Imagine indisponibilă

Violonist cu o carieră internaţională de succes, abordând  atât repertoriul solistic, cât şi pe cel cameral, David Grimal a concertat pe cele mai renumite scene din lume, printre care Suntory Hall Tokio, Philharmonie de Paris, Musikverein Viena, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Lincoln Center New York, Conservatorul Ceaikovski din Moscova.
A fost acompaniat de orchestre precum English Chamber Orchestra, Stockholm Chamber Orchestra, Florida Philharmonic Orchestra, Moscow Soloists, Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Lyon. Printre colaborările cu dirijori se numără cele cu, Lawrence Foster, Yuri Bashmet, Ole Kristian Ruud, Marc Soustrot, Theodor Guschlbauer, Peter Eötvös, Andris Nelsons.
În domeniul muzicii de cameră evoluează alături de renumiţi muzicieni, cea mai îndelungată colaborare fiind cea cu Georges Pludermacher. Înregistrările cu lucrări de Ravel, Debussy, Bartok, Franck, Strauss, Enescu, Janacek au fost elogiate de presă . Alături de Valery Afanassiev a realizat un disc cu Sonatinele de Schubert. Printre alte înregistrări ale violonistului se numără integrala Sonatelor şi Partitelor de Bach. În octombrie 2009 a fost invitat să interpreteze Concertul de Thierry Escaich, înregistrare distinsă în 2011 cu Classica’s Choc.
David Grimal este fondatorul formaţiei „Les Dissonances” cu număr variabil de interpreţi, ansamblu ce reuneşte atât muzicieni consacraţi, cât şi tineri artişti. În 2010 şi 2011, „Les Dissonances” a realizat înregistrări cu lucrări de Beethoven, Vivaldi şi Piazzolla. Artistul predă vioara la Musikhochschule Saarbrücken din Germania iar în 2008 i-a fost decernată distincţia Chevalier des Artes et Lettres. David Grimal cântă pe instrumentul Ex Roederer, Stradivarius (1710) cu un arcuş semnat de François-Xavier Tourte.
 
CHRISTIAN BADEA

Christian Badea

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.
Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019.  De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.
 
 Filarmonica „George Enescu“ 150
„Concertele Centenarului la Ateneu”
„Omagiu francofoniei”

Joi, 6 decembrie 2018
Vineri, 7 decembrie 2018

Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
CHRISTIAN BADEA
Solist
DAVID GRIMAL
Program
Hector Berlioz
Uvertura Carnavalul roman
Edouard Lalo
Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră
Claude Debussy
Marea
Maurice Ravel
Bolero
 
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite