Criticul Daniel Cristea-Enache recomandă de Crăciun cărțile lui Jules Verne
0Dacă ar fi Moş Crăciun, Nicolae Manolescu le-ar dărui parlamentarilor cartea "Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent", Daniel Cristea-Enache recomandă romanele lui Jules Verne, iar Gabriela Adameșteanu literatură contemporană.
Nicolae Manolescu Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu şi Gabriela Adameşteanu au vorbit, pentru Mediafax, despre cărţile primite în dar de Crăciun, dar şi despre volumele potrivite pentru a fi oferite celor dragi în perioada sărbătorilor.
Scriitorul Nicolae Manolescu spune că a primit mai multe cărţi de Crăciun, însă a semnalat doar una, pe care o şi recomandă, în primul rând, parlamentarilor. "Le-aş dărui-o, dacă aş fi Moş Crăciun. E vorba de «Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent» (Polirom) de Cristian Preda.
Pentru criticul literar Daniel Cristea-Enache, cel mai plăcut dar literar a fost o carte de Jules Verne. "Memorabilă (dovadă că ţin minte şi azi, după 27 de ani) a fost o carte din seria Jules Verne, primită la un Crăciun din anii ceauşismului târziu: «Steaua Sudului». Era seria pe care o imită azi Adevărul, cu coperţi tari, mari, albe care acopereau nişte comori. Aş spune că un copil care nu citeşte Jules Verne la zece ani e un copil «incomplet»", a declarat Daniel Cristea-Enache.
Totodată, el recomandă "două cărţi de factură foarte diferită", care i se par "lecturi ideale nu numai de Crăciun, ci şi aşa, în general..." - "«Despre frumuseţea uitată a vieţii» (Humanitas), de inclasabilul Andrei Pleşu, şi romanul «În iad toate becurile sunt arse» (Polirom), al încă-tânărului Dan Lungu.
De Crăciun, cărți recente
La rândul său, criticul literar şi eseistul Dan C. Mihăilescu nominalizează la cărţile memorabile primite în dar de Crăciun: Annne Applebaum, "Gulagul", editura Humanitas, şi Clara Mareş, "Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii", editura Curtea Veche.
În ceea ce priveşte darurile de Crăciun, Dan C. Mihăilescu recomandă: "Neapărat «Amintirile» Zoei Cămărăşescu, editura Ponte: frumuseţe sufletească, graţie princiară, nobleţe sentimentală, adică tot ce-i mai străin de firea noastră de azi". "Apoi, în funcţie de gusturi, o carte elegant-instructivă, «Biletul de ieşire din criză», de Adrian Vasilescu (editura Curtea Veche), din care omul de litere observă pe ce lume are de trăit (în bună resemnare), şi «Pact cu diavolul», de Lars Kepler (editura Trei), cu acelaşi suspans, baroc surfilat, din «Sub hipnoză»", a mai spus Dan C. Mihăilescu.
Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru Mediafax, că recomandă două volume pentru a fi oferite de Crăciun - cartea sa "Filmul surd în România mută" şi cartea "De la Junimea la Noica" de Marta Petreu.
La rândul său, scriitoarea Gabriela Adameşteanu recomandă pentru a fi oferite în dar de Crăciun cărţile recente, volume din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă.
"Sunt apreciate cărţile recente, cu cea mai mare vizibilitate: Lucian Teodorovici - «Matei Brunul», Lucian Boia - «Capcanele istoriei», Marta Petreu - «Pe câmpia Armaghedonului». Ori cărţi din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Aldulescu, Andrei Pleşu, Filip Florian, H. R. Patapievici, Florina Iliş, Gabriel Liiceanu, Doina Ruşti, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu. Cadourile în cărţi pot fi personalizate, profesorii vor citi cu plăcere cartea Biancăi Burţa-Cernat «Fotografie de grup cu scriitoare uitate», cea a Gabrielei Gheorghişor despre Mircea Horia Simionescu ori «Cinematograful gol» al lui Daniel Cristea Enache", a declarat pentru Mediafax Gabriela Adameşteanu.
Scriitorul Mircea Dinescu și-a amintit că în copilărie i-a plăcut să citească de Crăciun "Aventurile lui Huckleberry Finn" şi "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain.