Citiţi în „Adevărul literar şi artistic“ de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lume

Apărut în anii 1890, curentul Art Nouveau a impus o artă graţioasă, senzuală, bazată pe inspiraţia din elementele vegetale. Moştenitoarea Art Nouveau-lui a fost arta psihedelică, apărută la mijlocul anilor '60 şi legată de consumul de LSD, de marile concerte rock şi pop. O expoziţia la Museé d'Orsay, în Paris, urmăreşte legăturile estetice dintre cele două mişcări artistice, de la publicitate la modă şi de la designul de mobilier la arta erotică.

Special

La 20 de ani de la evenimentele din '89, scriitorii, regizorii şi pictorii îşi expun, prin intermediul cărţilor, filmelor şi expoziţiilor, propria viziune asupra acestui fenomen. Ceea ce s-a întâmplat în 1989, în România, suscită interes şi la două decenii de la ruptura de comunism,  atât în rândul creatorilor autohtoni, cât şi al celor din străinătate. Artiştii o demonstrează prin operele create pentru a nu uita că şi poporul român a fost părtaş la o Revoluţie.

Teatru

Vlad Massaci a montat la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti spectacolul „Frumos", o dramă minimalistă a eşecurilor sentimentale. Dramaturgul norvegian Jon Fosse a scris despre solitudine, despre lipsa de comunicare în cuplu sau în spaţiul dintre generaţii, şi despre iubirea difuză, care nu-şi mai cunoaşte ţinta. Oamenii îşi consumă singurătatea chiar în mijlocul comunităţii, în care apropierea nu are nicio şansă pe termen lung.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite