Cioloş, la lansarea cărţii lui Radu Paraschivescu: „Vă doresc să ajungeţi să trăiţi vremuri plicticoase, în care breaking news-ul politic să nu mai existe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cioloş îşi doreşte revenirea la politica plicticoasă, un moment în care oamenii ar ajunge să schimbe canalul atunci când vorbeşte un politician, dar nu din silă. „Aş vrea să vă promit că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a transforma România într-o ţară normală şi de-a dreptul plicticoasă din acest punct de vedere”, a mai spus fostul premier, marţi, la evenimentul de lansare a volumului lui Radu Paraschivescu, „Orice om îi este teamă”.

„Orice îmi este teamă. Un partid, doi ani şi trei premieri” este titlul celui mai recent volum semnat de scriitorul Radu Paraschivescu, o radiografie a politicii româneşti prin intermediul unei analize a limbajului folosit de politicienii din actuala coaliţie de guvernare.

Pe lângă autor, la evenimentul de lansare de marţi seară, de la librăria Humanitas de la Cişmigiu, au vorbit şi Cătălin Striblea şi fostul premier Dacian Cioloş. Acesta din urmă a apreciat că „Orice om îi este teamă” a lui Radu Paraschivescu este pentru el, ca un vaccin, fiind nevoie ca vremurile de astăzi şi cartea să funcţioneze ca o terapie de şoc. Un lucru e clar: o perioadă scriitorul încă mai are materie primă pentru continuarea colecţiei de gafe din spaţiul public. 

Cioloş admiră efortul acestuia de a semnala derapajele politicienilor, dar în acelaşi timp îl şi compătimeşte că are această şansă.  „Sper să găsim energia necesară pentru a face din această carte a lui Radu Paraschivescu ultima de acest gen. Fac un ultim apel, să ne salvăm pe noi şi pe domnul Radu de a mai citi sau scrie astfel de cărţi”

„Dom'le, ce-am căutat acolo, în Palatul Victoria? Şi pe urmă, mi-am spus, „totuşi, e bine că am fost înainte””, au fost primele gânduri ale lui Dacian Cioloş când citea din volumul „Orice om îi e teamă”.  

„Să vă indispuneţi, să vă înfuriaţi”

De ce îi e teamă oricărui om? Să nu iasă din nou PSD învingător la alegerile din 2020, a explicat fostul premier. „Recunosc deschis că mă încearcă zilnic această teamă din motive obiective. Sper că mă veţi înţelege perfect când spun un astfel de lucru pentru simplul fapt că eu cred că îmi împărtăşiţi opinia că mai jos de atât nu se poate. Sigur, sunt convins că PSD are puterea şi dorinţa de a arăta că se poate, se poate şi mai jos, dar poate ar fi bine să nu ne tentăm soarta şi să ne oprim din această cădere”. 

Volumul lui Radu Paraschivescu este, în opinia politicianului, o carte politică, într-o ţară captivă politicului, în care nu poţi să ai o carieră fără să te conectezi la politică. „Iar dacă totuşi încerci să faci acest lucru, politicul din România are grijă să facă tot ce-i stă în putinţă să te împiedice, să te pedepsească şi să îţi amintească că există. Tot ce putem face este să râdem, dar este o falsă impresie. Putem face mai mult decât atât şi sper ca atunci când veţi citi această carte nu doar să râdeţi, ci şi să vă indispuneţi, să vă înfuriaţi şi să vă găsiţi energia necesară pentru a ne uni în faţa acestei ruşini pe care trebuie s-o trăim cu toţii”.

Imagine indisponibilă
„Cred că sentimentul care ne uneşte astăzi este şi acela de ruşine, poate nu pentru toţi, dar cred că marea majoritate a românilor trăiesc o ruşine profundă pe care încercăm s-o ascundem sub hohote de râs aşa cum ne-am obişnuit s-o facem în trecut”. 

Societatea românească a ajuns în stadiul în care este astăzi pentru că s-a complăcut în această situaţie a mai spus politicianul, fiind nevoie ca românii să îşi facă curajul de a nu mai trece prin aşa ceva. Cioloş îşi doreşte ca românii să aibă parte de timpuri în care politica să reprezinte un subiect plictisitor, chit că ar însemna că scriitorul Paraschivescu să rămână fără obiectul muncii. 

Cartea lui Radu Paraschivescu este un antidot perfect pentru asta. Râdeţi când o citiţi, enervaţi-vă, dar şi implicaţi-vă. Pentru că nu există un om providenţial, dar există un întreg popor care are dreptul la demnitate şi la o viaţă din care ruşinea de acest gen să dispară pentru totdeauna. Aş vrea să ne întoarcem la politica plicticoasă... îmi doresc să ajungeţi să schimbaţi canalul atunci când vorbeşte un politician. Astăzi suntem departe de acest moment şi cred că schimbaţi canalul TV mai degrabă de silă sau de ruşine...pentru că vă doriţi o viaţă normală în care să nu fiţi conectaţi seară de seară la apocalipsa politică prin care trecem. Aş vrea să vă promit că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a transforma România într-o ţară normală şi  de-a dreptul plicticoasă din acest punct de vedere. Există un proverb chinezesc des citat care spune că îţi doreşti să nu ajungi să trăieşti vremuri interesante”.

„Parafrazându-l, vă doresc să ajungeţi să trăiţi vremuri plicticoase, în care breaking news-ul politic să nu mai existe. Să nu fiţi nevoiţi să ieşiţi mereu în piaţă pentru a protesta. Să mergeţi la vot pentru că, odată ales, politicianul care vă reprezintă vă dă încrederea şi se ţine de cuvânt. Dar nu suntem încă acolo”. 

Vremurile sunt atât de interesante, încât românii aleg să îşi facă bagajele şi să plece în „Occidentul plicticos”. motiv pentru care, a mai spus Cioloş,mă angajez să lupt, alături de colegii mei, alături de dumneavoastră, pentru o Românie plicticos de normală. Dar angajamentul meu vă priveşte şi pe dumneavoastră...Trebuie să vă implicaţi şi să ne implicăm cu toţii. Să fim atenţi şi vigilenţi şi să nu mai lăsăm politicul să devină o mascaradă coruptă şi dăunătoare”. 

Ce înseamnă politica pentru Cioloş

A face politică astăzi în România ţine de lupta cu nepăsarea şi indiferenţa, crede Cioloş. Nu apartenenţa la un partid, nu a candida pentru anumite funcţii, ci a-ţi păsa de viaţa cetăţii, de  a realiza că lucrurile se pot schimba doar prin ceea ce facem.  O problemă majoră este şi sentimentul de neputinţă care planează deeasupra românilor. Totuşi, când se plimba prin ţară pentru dezbaterile organizate de comunităţiile locale din Platforma România 100, oamenii care dădeau mailuri pe adresa acesteia explicau că nu ştiu ce să facă, de unde să înceapă. „...am început să le trimitem înapoi email-uri şi să le spunem, „uite, sunteţi 10-15-20-50 în oraşul cutare, ia întâlniţi-vă şi discutaţi între voi””. Întâlnindu-se, a continuat Cioloş, oamenii au realizat că percepţia lor era un comună. 

„Multă lume are sentimentul ăsta de neputinţă. „Dom’le, nu are rost să mă implic pentru că nu pot să schimb lucruri în ţară”. Să ştiţi că acelaşi sentiment există şi sus la vârf. Când modifici o lege sau dai o hotărâre de guvern ai câteodată sentimentul că ai făcut birocraţie doar. Dacă decizia respectivă nu este conectată la nişte realităţi pe teren şi la nişte oameni care activează pe teren, ai dat-o degeaba. Trece un an, trec doi, vin alţii în loc şi se anulează hotărârea respectivă. Şi atunci nu mai are valoare.

Dar atunci când decizia respectivă vine pe fondul unor acţiuni care în aparenţă sunt mărunte şi fără impact, şi ele sunt puse cap la cap, în momentul ăla poţi să schimbi o ţară. Eu cred că asta înseamnă să faci politică şi asta ar însemna să ne pese”.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite