Cătălin Ştefănescu, la Adevărul Live: „Copiii de astăzi sunt mult mai talentaţi decât cei de acum 15 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ştefănescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Cătălin Ştefănescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Celebrul prezentator de televiziune a fost în studioul Adevărul Live, într-o emisiune moderată de Florin Ghioca, unde a vorbit despre tinerele talente din teatru, dar şi despre spectacolul „Păi...despre ce vorbim noi aici, domnule?”, dramatizarea sa după „Moromeţii” scriitorului Marin Preda.

În spectacolul regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Act, joacă Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Nu prea ştiu cum e să vorbeşti despre ţărani într-o lume care are ”casă la ţară”. Nu prea ştiu cum e să fii mare scriitor cînd “intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile şi creatorii ei. Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu ţărani. Şi, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ştefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George şi Marcel. Aşa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, spune Alexandru Dabija

Cătălin Ştefănescu este susţinătorul Festivalului de Teatru Ideo Ideis, de la Alexandria, care se desfăşoară anul acesta în perioada 18 şi 26 august. Festivalul s-a născut în vara anului 2006, la iniţiativa unor tineri care doreau pur şi simplu mai mult.

Mai mult pentru comunitate, mai mult pentru tinerii iubitori de teatru, mai mult pentru educaţie. Dorinţa a pornit dintr-un instinct natural: acela de a ne manifesta într-un mod creativ racordat la propriile dorinţe şi aspiraţii. Ne doream, şi ne dorim în continuare, un teatru şi o educaţie de care să ne simţim apropiaţi, care să ne aparţină şi de care să aparţinem.  

După ce a văzut un spectacol de la Botoşani, la Ideo Ideis, la Alexandria, Silviu Purcărete a spus: "Asta e teatru, domnule", a povestit Cătălin Ştefănescu.

Despre Festival, iată ce spune Cătălin Ştefănescu:

„Când vorbesc despre Ideo Ideis unor oameni care nu au fost niciodată aici, mă frustrez. Face foarte bine să vorbesc despre asta, dar există o undă, o rezonanţă foarte tristă: oricât de bine ţi-ai seduce interlocutorul sau cât de clar ai vorbi, nu poţi să explici ce se întâmplă aici. Trebuie să vii, să vezi, să simţi toată energia asta care vine spre tine. Nu trebuie să sperăm la dimensiuni mai mari, nu trebuie să ne aşteptăm să se înroleze batalioane de români care să vină la Alexandria, dar eu nu am întâlnit pe nimeni, până acum, care să vină aici şi să fi plecat altfel decât cu entuziasm maxim.”
Copiii de astăzi sunt mult mai talentaţi decât generaţia de acum 15 ani, afirmă prezentatorul TV.

Iată cum este prezentat Cătălin Ştefănescu pe site-ul TVR:

Salutare, salutare la toată lumea!”, spune, cu o voce caldă, Cătălin Ştefănescu. Zâmbeşte în faţa camerelor de filmat şi începe încă o dată, la fel ca-n ultimii 13 ani, emisiunea „Garantat 100%”.

Şi te uiţi la ea şi observi cum entuziasmul echipei, care s-a pornit la drum în 1999, încă se simte în fiecare emisiune. Cătălin Ştefănescu n-a obosit deloc sau, cum spune chiar el, „nu e cazul să ne prăfuim”, iar fiecare întâlnire este încă un prilej pentru a le arăta oamenilor că Garantat 100% a devenit „felul nostru de a face şi de a înţelege televiziunea”.

E un „fel” plăcut că au reuşit să-şi adune, să formeze şi să-şi educe telespectatorii, iar pentru „Garantat 100%” ăsta-i unul dintre mesajele pe care vrea să le transmită. S-au maturizat împreună, iar, în prezent, tinerii au şi rămas printre publicurile-ţintă ale emisiunii. „Cred că am şi reuşit în ani acest lucru, am păstrat nenumărate mailuri, de-a lungul timpului, în care oameni de diferite vârste ne spuneau că au crescut cu emisiunea asta”, adaugă moderatorul.

Cătălin Ştefănescu FOTO David Muntean

Iar emisiunea a crescut la rândul ei. Fiecare sezon a adus o „reconfigurare”, prin care au încercat să-şi ţină cât mai sus mesajul emisiunii. Au creat „un spaţiu vizual contemporan”, unde, continuă Ştefănescu, invitatul  trebuie să se simtă „mai confortabil decât  în alte locuri şi să povestească ţinând cont mai puţin de condiţia de televiziune”.

Garantat 100% se învârte în jurul invitaţilor, ei fiind cei care dictează mersul producţiei, căci, într-un final, emisiunea este despre ei, şi nu despre prezentator. Aşa-l vedem pe Cătălin cum zâmbeşte la dialogul natural dintre Neagu Djuvara şi Marcus Solomon, fără ca el să mai poată spune stop. „E absolut fabulos ce fac cei doi. Uneori, eu nu exist acolo, dialoghează ei între ei”, spune Cătălin.

La un Djuvara, Pleşu, Wally Ollins sau Joe Cocker nu mai trebuie să facă nimeni introducerile, însă în studioul emisiunii sunt aduşi numeroşi invitaţi care nu-s la fel de cunoscuţi. Pentru ei, în schimb, garantează Cătălin Ştefănescu. Cercetători, oameni de ştiinţă, scriitori aproape anonomi sau profesori sunt aduşi pentru că ascund un destin fabulos şi „merită descoperiţi de noi”, iar oamenii se uită la emisiune pentru că, după 13 ani, sunt siguri pe vorbele lui Ştefănescu. „Publicul acesta care ne urmăreşte pe noi are încredere în noi, şi atunci oamenii aceia capătă o oarecare credibilitate. Trebuie să îi prezentăm încrederea”, povesteşte Cătălin.

Dar, indiferent de cel care se aşază în fotoliul din piele roşie, răspunsurile sale parcă urmează notele muzicale ale pianului din platou. Totul vine de la sine. Atunci invitatul se deschide, iar interviul părăseşte acele norme rigide. Îl auzi pe Horia-Roman Patapievici, după ce a vorbit despre  condamnarea comunismului, cum răsuflă obosit şi-i spune, prieteneşte, lui Cătălin „ah, m-am enervat!”; Laurie Anderson, „bunica” rockului de avangardă, îi zâmbeşte şi-i mărturiseşte, cu o voce degajată, că „ar trebui să spun ce e arta, deşi nu ştiu ce e, aş spune că-i un fel de exeperienţă senzuală, un fel de... Lăsaţi mesajul, nu vă mai gândiţi la asta! E doar ceva care ne lasă cu gura căscată”. Iar atunci vezi cum invitatul s-a deschis cu totul în faţa camerelor de filmat, de parcă n-ar fi vorbit decât cu moderatorul. „Când se întâmplă chestia asta, abandonez lecţia pentru acasă. Deschiderea a fost aşa de mare şi întâlnirea a luat un curs aşa de diferit, încât am lăsat-o să meargă mai departe”, îşi aduce el aminte.

La această piesă de teatru, cum îi place lui Cătălin să-şi descrie emisiunea, te destinzi. Asculţi ritmul pianului, te aşezi pe un fotoliu la fel de confortabil şi priveşti la „lucrurile care plutesc atunci în aer”. Încă o dată, la fel ca-n ultimii 13 ani, garantăm şi noi pentru Ştefănescu. Garantăm 100%.


Cătălin Ştefănescu, de vorbă cu Florin Ghioca, jurnalist „Adevărul” FOTO David Muntean

Cătălin Ştefănescu FOTO David Muntean
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite