Casa de licitaţie Artmark despre scandalul licitaţiei obiectelor care au aparţinut lui Radu Beligan: „Totul e bine când se termină cu bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seară, la Artmark, a avut loc o licitaţie cu obiecte care i-au aparţinut regretatului actor Radu Beligan, care ar fi fost vândute cu acordul unei dintre fiice, Raluca Popescu. Celelalte două fete ale regretatului actor, Lamia şi Anamaria Beligan au contestat însă legalitatea acestei acţiuni, considerând că Popescu ar fi scos la vânzare şi obiecte care fac parte din masa succesorală comună.

Contestată, agitată, frământată, Licitaţia „Viaţă de artist, inclusiv o selecţie din patrimoniul actorului Radu Beligan” a avut totuşi un final mulţumitor şi se pare dorit de toată lumea.
Astfel, un om de afaceri din Bucureşti, impresionat nu de critici, ci de aplauzele binemeritate primite de-a lungul vieţii de către maestrul Radu Beligan, a achiziţionat majoritatea loturilor expoziţiei şi licitaţiei dedicate maestrului, cu dorinţa de a le dona, fie muzeului Teatrului Naţional, fie Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematrografică, în vederea amenajării unei camere omagiale „care să inspire tinerii ce doresc să apuce calea clasică a teatrului”.


“Am achiziţionat un număr relevant dintre obiectele personale ale actorului Radu Beligan cu scopul expunerii lor la instituţia interesată în a aduce un omagiu memoriei acestei unice personalităţi a teatrului românesc,” apreciază Maria şi Silviu Sîrbu.

image

Fotografie cu Radu Beligan din licitaţia Artmark

Este un gest mărinimos, responsabil şi recuperator, de apreciat atât de urmaşii marelui actor, cât şi de Ministerul Culturii, ajutat pe această cale în permanentul său efort de a conserva şi promova valorile naţionale.

“Mulţumesc, Artmark! Vă consider prietenii mei. Sper că acum sunt mulţumiţi şi fraţii mei, aflând că o parte a obiectelor licitate vor fi expuse public prin donaţie către un muzeu”, spune Raluca Popescu, fiica maestrului Beligan.  

Premisele scandalului de la masa succesorală

Scandalul a izbucnit în februarie, când Artmark anunţa că va  organiza o licitaţie cu obiecte care i-au aparţinut actorului Radu Beligan, „Viaţă de artist, inclusiv Patrimoniul Radu Beligan". Raluca Popescu ar fi declarat că toţi moştenitorii au fost de acord cu scoaterea la vânzare a unei părţi importante din patrimoniul Beligan, deşi, după cum scrie actriţa Lamia Beligan, acordul privea doar nişte mobile pe care toţi i le cedaseră acesteia. Cu privire la restul bunurilor, moştenitorii au decis să fie donate Teatrului Naţional care ar trebui să le expună la Muzeul teatrului, când acesta va fi redeschis.

O parte din obiectele de mobilier, am hotărât, de comun acord ,să i le cedăm Ralucăi, ea putând ,eventual, să le şi liciteze, dar în nume propriu”, a scris Lamia Beligan, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Din păcate, a fost alegerea ei , fără a ne consulta pe niciunul dintre noi, să-i lase pe cei de la Artmark să aleagă pentru licitaţie unele obiecte cu caracter extrem de personal şi având valoare sentimentala, care nu ar fi avut ce sa caute într-o licitaţie. Am făcut deja demersuri în acest sens şi sperăm că vor putea fi retrase”, a mai scris actriţa. 

Moştenitor principal, Mona Radu 

Cei cinci moştenitori ai bunurilor lui Radu Beligan sunt: Mona Radu, care deţine 25% din drepturi, Anamaria Beligan (fiica cea mare), 25% din drepturi, respectiv Raluca Popescu, Lamia Beligan şi Alexandru Beligan care deţin, fiecare, 18% din drepturi.   

Cea care deţine  cea mai mare parte din drepturile la moştenire, scriitoarea Mona Radu, este şi cea care a stat alături de regretatul actor în utimele clipe. Într-o postare pe Facebook, Anamaria Beligan, stabilită în Mebourne, Australia, scrie că aceasta deţine cel mai mare procent din drepturi pe bună dreptate, imputându-i surorii sale, Lamia, că o ignoră pe Radu, punctând, de asemenea, că nu trebuie să uite câte a făcut scriitoarea pentru tatăl lor şi chiar şi pentru ea. „Adu-ţi aminte de rolurile tale în piesele ei, din care ţi-a ieşit un venit foarte substanţial”, i-a scris Anamaria, Lamiei Beligan.

image

Regretatul Radu Beligan şi scriitoarea Mona Radu (Foto: Click/ Dorin Constanda)

Deşi Lamia Beligan şi-a exprimat în mod clar dezacordul cu privire la licitaţie, Anamaria Beligan o acuză că ea şi fratele lor şi-ar fi dat de fapt acordul cu privire la aceasta, după cum ar fi informat-o casa de licitaţii. Într-o altă postare pe Facebook, fiica cea mare a regretatului actor scrie că reprezentanţii Artmark ar fi scris că unul dintre moştenitori ar fi permis să se ia totul din casa părintelui, în timp ce celălalt, totul, exceptând două icoane.

„Oare cine să fi fost credincioasa, vă întreb? Nu cumva L. Beligan… a cărei fervoare religioasă este bine documentată… dar care se jurase pe toate ecranele că habar nu avusese de nimic”, a acuzat-o fiica cea mare a actorului pe actriţă.

Replica Lamiei Beligan 

„Toţi patru am fost de acord cu o eventuală licitaţie , în biroul notarial al Medei Gagiu, cu încă doi martori, dar o licitaţie privind mobilele cedate Ralucăi , de comun acord, toţi moştenitorii. Nimeni dintre noi nu a ştiut când au fost luate lucrurile din casa de către cei de la Artmark, ce lucruri au fost luate, când va fi licitaţia şi cum se va numi”, a replicat Lamia Beligan (foto: dreapta) pe aceeaşi reţea de socializare.

Actriţia a mai explicat că ea nu a fost sunată când cei de la Artmark ar fi venit în casa tatălui şi că nu ştie mai mult decât Anamaria sau Alexandru Beligan, punctând că nu are nicio legătură cu licitaţia, dorindu-şi ca aceasta să nu fi existat.

Anamaria Beligan consideră că angajate sincer împotriva acestei licitaţii, sunt doar ea şi scriitoarea Mona Radu. „Persoana care a organizat-o, plus celelalte două care şi-au dat acordul, vor duce în spate această ruşine tot restul vieţii. Nu merită titlul de copii ai lui Radu Beligan”.

Memoriul trimis lui George Ivaşcu 

Mai mult, aceasta a explicat pe aceeaşi reţea de socializare că ar fi trimis şi un memoriu ministrului culturii, George Ivaşcu, dar că acesta nu i-ar fi răspuns, deşi l-ar fi citit, după cum a fost informată de un cunoscut al lui Ivaşcu.

„Ministrul culturii nu a binevoit nici pînă în acest ceas să-mi scrie un rînd, măcar din curtoazie, ca să mă încunoştinţeze că a primit memoriul… dacă nu din respect pentru Tata. Cică este actor. Cică iubeşte teatrul. O fi”, a mai scris Anamaria Beligan.
image

Anamaria Beligan, Radu Beligan şi Valeriu Campan (Foto: facebook/anamaria beligan)

Moştenitoarea principală, scriitoarea Mona Radu, stabilită în Marea Britanie, a scris că este de părere că „toţi cei care l-au iubit sau măcar cunoscut cât de cât pe Radu Beligan ar fi preferat ca această licitaţie să nu existe. Dar uite că licitaţia există”.

Artmark: au fost prezenţi patru moştenitori

Pe 21 februarie, Valeriu Sângeorzan, reprezentant Artmark, declara pentru news.ro, că la întâlnirea organizată cu o zi înainte, „au fost prezenţi patru dintre moştenitorii lui Radu Beligan.

                                                                                             Raluca Popescu (Captură foto: click)

Acesta a mai expliat că Raluca Popescu  ar fi transmis Artmark-ului că toţi ceilalţi fraţi ar fi de acord cu „odioasa licitaţie”, după cum a numit-o Anamaria Beligan.

image
„S-a convenit că ei au fost de acord, însă nu şi cu vreo 10 loturi alese de sora lor care au o valoare sentimentală mai mare. Pe acelea le-am scos din licitaţie, rugându-ne să modificăm şi titlul licitaţiei, să nu se mai numească <<Viaţă de artist, inclusiv Patrimoniul Radu Beligan", ci "Viaţă de artist, O selecţie din Patrimoniul actorului Radu Beligan>>", a subliniat Valeriu Sângeorzan, pentru News.ro.

Care sunt obiectele de patrimoniu 

Anamaria Beligan i-ar fi cerut Ralucăi Popescu să se întâlnească cu ea pe 1 martie, pentru a retrage obiectele personale ale taălui, însă, după cum a postat scriitoarea, sora sa nu s-ar fi prezentat.

Printre obiectele pe care fata cea mare a lui Radu Beligan le-ar fi vrut retrase se numără: portretul lui Soare Z. Soare, de V.I. Popa, două tablouri, primite de actor de la prieteni apropiaţi,( de la Magdalena Rădulescu, respectiv de la Jules Perahim), biroul şi fotoliul marelui actor, aproximativ 150 de fotografii, diverse cărţi primite cu dedicaţie de actor, o statuetă primită în dar de la Toma Caragiu, un presse-papier, o medalie, trofeul festivalului Caragiale, măşti de papier mâché (tragedia şi comedia), caiet cu însemnări, un stilou, o scrisoare din partea lui T. Muşatescu, manuscrisul „Scandal în lumea bună”, copiat de mână de către actor, precum şi afişe cu acesta.                                       

                                                                                     Trofeul festivalului Ion Luca Caragiale, unul dintre                                                                                        obiectele vândute la Artmark (Foto: artmark.ro)

Miercuri dimineaţă, News.ro a anunţat obiectele care au fost vândute în urma licitaţiei „Viaţă de artist, O selecţie din Patrimoniul actorului Radu Beligan”.

image
„Biroul actorului Radu Beligan, însoţit de un fotoliu tip Dantesca, din lemn masiv, a fost adjudecat pentru suma de 3.750 de euro”, a scris agenţia de presă.

Au mai fost vândute un dulap monumental sculptat în stil brâncovenesc, de început de secol XX, (pentru 2.250 de euro), o comodă în stil Louis XV, sculptată manual, sfârşitul sec. XIX, (pentru 2.000 de euro), o garnitură de sufragerie, formată din masă de inspiraţie neo-barocă şi patru scaune neoclasice ( pentru 1.800 de euro). News.ro mai scrie că a mai fost vândut, de asemenea, trofeul  Festivalului Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale" (pentru suma de 300 de euro), dar şi  volumul „Poezii", de Alfred de Musset, în limba franceză, Paris (pentru 200 de euro). 

Dintre obiectele pe care fata cea mare a regretatului actor le-ar fi vrut retrase, nu s-au regăsit în cadrul licitaţiei: felicitări şi scrisori, papioane şi o broderie liturgică aparţinându-i lui Adam Beligan. În legătură cu aceste obiecte, a mai scris Anamaria Beligan, ea şi Mona Radu cer să fie predate muzeului TNB, aşa cum fusese înţelegerea iniţială.  

De asemenea, în aceeaşi postare, scriitoarea a punctat că printre obiectele tatălui său se regăseşte şi o fotografie ovală cu acesta în rolul lui Rică Venturiano, „care este de fapt proprietatea TNB de unde a fost împrumutată de RB. Face parte dintr-o serie de 14 portrete cu cei mai mari actori din sec al XIX-lea şi primele decenii ale sec XX , toate cu această ramă”. 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite