Cărţi de luat în vacanţă. „Călătorie cu liftul“ şi „Cum să rămâi concentrat într-o lume hiperactivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce cărţi putem lua cu noi la plajă
Ce cărţi putem lua cu noi la plajă

Printre titlurile pe care Editura Vremea le propune pentru lectură în această vară se numără: „Cum să nu faci un partid politic“, de Ioana Constantin, „Călătorie cu liftul“, de Crisula Ştefănescu şi Monella Kapla, „Cum să rămâi concentrat într-o lume hiperactivă“, de Dr. John Gray, „Poveştile Peleşului“, de Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României.

Adevarul.ro vă propune un număr de cinci tiluri, pe care le recomandăm pentru lectură în această vară.  

Recomandările verii 

cum sa nu faci un partid politic

1. Cum să nu faci un partid politic

de Ioana Constantin

Iată un ghid practic despre greşelile pe care tinerii politicieni români de astăzi le tot repetă, în ciuda bunelor intenţii de la care pornesc în construirea unui partid altfel! Această carte este o premieră nu numai  în cadrul editurii Vremea, ci şi pe întreaga piaţă de carte, sub aspectul temei abordate – istoria pe care o construim noi, cei de azi, istoria prezentului.
Sub lumina reflectoarelor – partidele de lider. Ce nu merge? De ce se prăbuşesc? Cine este de vină? Care sunt elementele esenţiale care contribuie la succesul / insuccesul unui astfel de proiect politic? Ce înseamnă un partid altfel? Care este soluţia pentru ca tinerii să schimbe felul în care se face politica românească?
Scrisă pe baza experienţei personale din politica românească, cartea „Cum să nu faci un partid politic” este o lectură accesibilă tuturor celor interesaţi de viaţa politică din România, fie persoane implicate activ, fie cetăţeni conştienţi, care îşi exprimă întotdeauna opţiunea electorală, fie spectatori pasivi – de care, din păcate, România nu duce lipsă.
Autoarea este o tânără din Bucureşti, Ioana Constantin, pasionată de politică şi dornică, la fel ca cei din generaţia ei, să facă lucrurile altfel chiar şi în (sau mai ales în) politica românească. Autoarea s-a implicat în campaniile electorale din 2016, a coordonat Departamentul de Comunicare Internă M10 şi a devenit cel mai tânăr preşedinte de partid naţional. 
Ioana Constantin a scris „Cum să nu faci un partid politic” pentru a împărtăşi tuturor concluziile experienţei sale în partidele noi. La finalul cărţii sunt incluse şi o serie de texte semnate de colegi de-ai ei de luptă pentru o altfel de politică românească – tineri implicaţi în proiecte politice de tipul partidelor noi, partidelor altfel.

2. Călătorie cu liftul

de Crisula Ştefănescu, Monella Kaplan

calatorie cu liftul

"Emigraţia a devenit o dimensiune consubstanţială în destinul colectiv al românilor din ultimele decenii: peste un milion şi jumătate între 1970 şi 1989. Şi mai mulţi de atunci au „ales libertatea” şi au transformat româna într-o limbă vorbită pe toate continentele.
În ultimii ani, unii emigranţi mai vechi sau mai noi şi-au publicat memoriile, alţii au scris cărţi şi articole despre viaţa lor înainte şi după pasul decisiv. Din toate aceste mărturii lipseşte însă un capitol esenţial, pregătirea plecării de către familia oprită ca zălog în ţară şi regăsirea cu cel rămas în Occident. „Cronica unei emigrări” completează în mod fericit acest spaţiu vid şi pune faţă în faţă emigrantul solitar, chinuit de îndoieli şi incertitudini, pe de o parte, şi familia rămasă la Bucureşti, pe de altă parte. Toţi cei care au trecut prin aceste încercări se vor recunoaşte în portretul în oglindă din scrisorile soţiei: scrisorile lui Andi s-au pierdut, în schimb cele ale Crisulei şi ale fetei lor, Monella, s-au păstrat şi sunt publicate acum.
Ceea ce impresionează cel mai mult la lectura acestor pagini este seninătatea bine temperată a Crisulei, care îi permite să reziste şi să depăşească „istoria”, să transforme o situaţie existenţială limită într-un imn de dragoste şi de încredere în viitor. O carte importantă şi necesară, fără echivalent în publicistica românească". (Din prefaţa semnată de istoricul Matei Cazacu).


3. Cum să rămâi concentrat într-o lume hiperactivă
Soluţii naturale pentru ADHD, memorie şi performanţa creierului

de Dr. John Gray

John gray

Autor al best-seller-ului absolut Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, Dr. John Gray este celebru în întreaga lume. Seminariile pe care le organizează de mai mult de 20 de ani au stat la baza cărţilor sale, traduse în numeroase limbi şi citite de milioane de oameni din întreaga lume.
John Gray abordează tratarea uneia dintre cele mai mari provocări ale lumii moderne – lipsa de concentrare acută, dintr-o perspectivă mai puţin costisitoare şi ceva mai naturală decât se obişnuieşte în spitale. Incapacitatea de concentrare şi dependenţa de stimulenţi diverşi, de la cei alimentari şi medicali la cei on-line, stăpânesc azi adulţi şi copii în egală măsură, afectând relaţiile între soţi, între părinţi şi copii, relaţiile sociale şi profesionale. Sunt încadrate la simptome ADHD, chiar autism, şi se tratează cu medicamente. John Gray propune însă altceva!
În fiecare capitol din cartea de faţă vei descoperi o paletă largă de informaţii practice pentru a creşte concentrarea creierului, a memoriei şi pentru a restabili pasiunea din viaţa şi relaţiile tale. Vei obţine informaţii practice despre cum poţi vindeca afecţiunea ce dă naştere sindromului ADHD precum şi mai multor altor sindroame care interferează cu performanţa optimă a creierului.
Rezolvând această problemă, vei avea soluţia unui viitor mult mai împlinit pentru tine şi copilul tău. Desigur, această carte nu ţine loc de consultaţia la medicul specialist în cazul în care simptomele unei boli devin evidente; dimpotrivă, în acest caz cititorul este sfătuit insistent să se adreseze medicului şi nici autorul, nici editura, nu îşi asumă responsabilitatea în cazul în care eventualul bolnav neglijează acest sfat.

4. Poveştile Peleşului

coperta povestile pelesului

de Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României

Concepută pentru a fi oferită copiilor doamnelor de la Curtea Regală, fermecătoarea colecţie de poveşti ale Reginei Elisabeta a României se adresează deopotrivă celor mici şi adulţilor. Regina, care a păstrat toată viaţa în inimă durerea pierderii unicului ei copil, mica prinţesă Maria, a scris, cu căldură şi talent, poveşti inspirate de legendele populare, de istoriile locurilor atât de pitoreşti din jurul Peleşului, de maiestuoşii Munţi Bucegi pe care i-a iubit atât de mult. Personificări ale izvoarelor, peşterilor, pădurilor, personajele poveştilor ei sunt profund româneşti, mărturie a iubirii sincere a Reginei pentru ţara de adopţie, devenită mai scumpă decât cea de baştină.
Istoricul de artă Gabriel Badea-Păun scrie despre creaţiile literare ale Reginei Elisabeta:
Având o educaţie aristocratică destul de strictă şi care ar fi putut s-o închidă în mediul ei, dar înzestrată cu o curiozitate şi o cultură uimitoare, care l-au uluit până-ntr-atâta pe pictorul prerafaelit George Frederich Watts încât a comparat-o cu un căpcăun intelectual, prinţesa Elisabeta, de neconsolat după moartea unicului ei copil, a început spre 1879 să scrie pe ascuns mici scenete, poeme şi cugetări, căci, aşa cum spunea într-una dintre cugetări: „scrisul consolează mai bine decât religia şi torturează mai bine decât Inchiziţia.”
Aventuri caracteristice poveştilor româneşti, cu feţi-frumoşi şi prinţese, cu crai şi crăiese, cu zâne binevoitoare şi cu duhuri bune şi rele, cu lupte crâncene cu duşmanii Binelui, fac din lectura acestei cărţi o bucurie foarte potrivită zilelor blânde ale vacanţei. Scrisă într-un stil accesibil, vioi, cu multe dialoguri, cartea se citeşte cu plăcere şi curiozitate.
Din cuprins: recomandăm cu precădere poveştile despre Peleş, Caraiman, Peştera Ialomiţei, Ceahlău.

5. Un mormânt în cer

image

de Vintilă Horia

Această carte face parte din seria cărţilor pe care Vintilă Horia le-a scris inspirat de durerea propriului exil. „Un mormânt în cer” redă povestea pictorului El Greco, unul dintre marii exilaţi ai istoriei. Cartea este fascinantă prin contrastul pe care-l propune între realitatea istorică marcată de existenţa omului inferior, condus de instincte primare, şi superioritatea spirituală a artistului, aflat în căutarea divinului şi a descoperirii sensului suferinţei.
Redăm mai jos prezentarea pe care editura Vremea a făcut-o pe coperta IV a cărţii:
Sunt comentatori care afirmă că „Un mormânt în cer” este cel mai împlinit, cel mai complex, cel mai frumos roman al lui Vintilă Horia. Despre exil, mereu despre exil, durerea sfâşietoare, perenă, rodnică – izvor al creaţiei acestui mare autor. Viaţa unui alt mare exilat, a unui alt imens creator, cretanul El Greco, devine creuzetul în care Vintilă Horia recreează arhetipuri, mituri, modele: artistul complet, subordonat artei sale, exilatul care-şi transformă suferinţa în artă, opera care înglobează destine, iubirea care purifică şi sanctifică, visul de unitate creştină.  Proiectat pe pânza multicoloră a Europei veacului XVI, dar, ca toate cărţile lui Vintilă Horia, desfăşurându-se de fapt într-un timp ideal, de dincolo de timp, „Un mormânt în cer” este un roman multiplu, care se poate citi pe straturi, de la suprafaţa incandescentă până în profunzimile sale filozofice, dăruind bucurie cititorilor cu mijloace de percepţie şi de înţelegere diferite. Ca oricare operă de geniu, indiferent de nivelul de cunoaştere şi de simţire al celui care se adânceşte în lumea cărţii, aceasta i se va întipări în cuget, îmbogăţindu-l.  

Printre colecţiile cele mai cunoscute ale Editurii Vremea se numără Arte, Planeta Bucureşti, In jurul lumii, Roşu şi Negru, Autori români, Autori străini, Mari autori, Teatru, Poesis, Zodiac. Editura publică colecţia Documente inedite, legate de istoria noastră recentă, alături de colecţia FID - Fapte, Idei Documente.

siilvia colfescu
„Ne gândim la carte ca la o oglindă în care se păstrează, neştearsă, imaginea tuturor celor care au contribuit la apariţia ei; de aceea, avem grijă ca în cărţile noastre să se reflecte chipurile unor oameni de valoare, autori, traducători, redactori, tehnoredactori, tipografi“, declară Silvia Colfescu (foto), directorul Editurii Vremea.  
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite