Associated Press, acuzată că a colaborat cu regimul nazist în schimbul dreptului de a activa în Germania anilor '30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumita agenţie de presă americană Associated Press este acuzată de un istoric german că ar fi cooperat cu regimul nazist al lui Adolf Hitler, în schimbul dreptului de a activa în Germania anilor '30, conform unui reportaj publicat miercuri în „The Guardian”; acuzaţia a fost negată de către agenţie.

Istoricul german Harriet Scharnberg susţine, într-un studiu publicat în revista ştiinţifică „Studii de Istorie Contemporană”, că agenţia americană a colaborat cel puţin la nivel formal cu regimul nazist în schimbul dreptului de a relata în Germania până în 1941, în ciuda faptului că regimul lui Hitler a interzis cea mai mare parte a agenţiilor de presă străine.

Conform studiului, AP ar fi negociat o lege specială numită „Schriftleitergestz”, prin care accepta cenzurarea materialelor şi fotografiilor de către autorităţile naziste responsabile cu propaganda, în aşa fel încât acestea să nu „slăbească puterea Reich-ului pe plan intern sau extern”, şi ar fi angajat reporteri care lucrau în cadrul diviziei de propagandă a partidului nazist.

În acelaşi timp, agenţia ar fi oferit autorităţilor naziste acces la arhiva sa fotografică, rezultând în utilizarea unor fotografii AP în materiale de propagandă nazistă – unele având caracter antisemit.

La baza alegaţiilor lui Scharnberg se află atât faptul că AP a fost singura agenţie de presă occidentală semnificativă care a relatat din Germania nazistă de la preluarea puterii de către Hitler în 1932 şi până la intrarea Statelor Unite în al doilea război mondial în 1941, cât şi dovezi care arată că cel puţin un angajat al filialei germane din anii '30 era şi membru a a unităţii paramilitare SS.

   

image

Pamflet antisemit produs de autorităţile naziste, denumit „Evreii în Statele Unite”, care foloseşte o poză AP a primarului cu origini evreieşti al New York-ului, Fiorella LaGuardia FOTO AP

Astfel, există documente conform cărora, Franz Roth, unul dintre puţinii fotografi AP din Germania din acea perioadă, a fost şi membru al divizie de propagandă SS, iar în cel puţin un caz fotografiile trimise de acesta ar fi fost alese personal de Adolf Hitler. 

După capturarea oraşului sovietic Lvov din 1941, fotografiile trimise de Roth prezentau doar poze groteşti cu cadavre ale prizonierilor de război şi deţinuţilor politici masacraţi de Armata Roşie, ignorând pogromurile executate de armata germană în care au fost ucişi mii de locuitori evrei ai oraşului. Scopul, susţine Scharnberg, era răspândirea veştii despre masacrele organizate de sovietici în presa americană pentru a contracara relatările despre lagărele de exterminare naziste.

AP a negat colaborarea cu regimul nazist într-un comunicat emis la câtva ore după publicarea reportajului.

„AP neagă sugestia conform căreia ar fi colaborat cu regimul nazist; în schimb, AP a fost expusă presiunilor din partea regimului nazist în perioada dintre venirea la putere a lui Hitler în 1932 până la expulzarea agenţiei din Germania în 1941; angajaţii AP au rezista presiunile naziste în timp ce făceau tot ce era posibil pentru relatarea unor ştiri precise, obiective şi vitale lumii într-o eră întunecată şi periculoasă”, se arată în comunicatul agenţiei de presă.

 Fotografiile din arhiva AP semnate de Franz Roth au fost şterse după publicarea studiului, conform „The Guardian”, dar agenţia a explicat pentru „The New York Times” că acesta lucra pentru o agenţie foto germană subsidiară a AP Marea Britanie, iar arhiviştii AP nu deţineau informaţii despre activităţile lui Roth dinaintea şi din timpul conflictului. Documentele privind angajaţii si colaboratorii germani ai AP din anii '30 nu mai există, ele fiind probabil distruse în timpul asaltului Uniunii Sovietice asupra Berlinului de la sfârşitul războiului.

În consecinţă, agenţia a anunţat va revizui fotografiile semnate de Roth, explicând totodată că toate fotografiile trimise oficial de către guvernul nazist au fost notate ca atare în cadrul semnăturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite