Articol publicitar

Crăciun în Scandinavia. Cu ce cafea se delectează Moşu'?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricât ar părea de ciudat există cel puţin un lucru încă neştiut atunci când vine vorba despre celebrul Moş Crăciun. Bea sau nu cafea? Altfel spus, v-aţi trezit vreodată, pe nepusă masă, faţă-n faţă cu doi ochişori vii care vă chestionează exact pe tema asta, cu cea mai adâncă seriozitate din lume? Cu ce fel de cafea îl aşteptăm pe Moşu'? Mda…Şi eu exact ca şi voi! Aşa că am trecut la cercetări în domeniu, ca să nu repet ruşinea de două ori!

În primul rând, am descoperit că Laponia, locul originar al Moşului, include mult mai multe ţări decât credeam iniţial. E vorba despre Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda. Ba există voci care susţin că şi o parte din nordul Rusiei ar putea intra în noţiunea lărgită de Laponia. Dar pe ultimii i-am abandonat repede, când mi-am reamintit că sunt fani ai Moşului Gerilă şi, colac peste pupăză, mai şi celebrează Crăciunul pe stil vechi!

Aşadar, am ales pentru voi doar ţările nordice. Scandinavia, într-un cuvânt. Cu multe, foarte multe tradiţii de Crăciun. Din capul locul trebuie spus nordicii trăiesc altfel Crăciunul. La ei povestea e mai lungă. Startul petrecerii se dă pe 13 decembrie, o dată cu sărbătoarea Sf. Lucia. Care, atenţie, la aceeaşi dată, e prezentă şi în calendarul ortodocşilor. Lucia a fost o tânără fecioară siciliană ce a murit ca martir al credinţei la începutul celui de-al patrulea secol. Sărbătoarea ei e însoţită cel mai adesea prin gestul de a face cadouri celor mici, iar în Suedia, spre exemplu, icoana ei stă la loc de cinste. Potrivit tradiţiei locului, în ziua sfintei, cea mai tânără membră a familiei îmbracă o haină albă, aprinde coroniţa de lumânări ce preveşteşte apropierea Crăciunului şi-şi serveşte părinţii şi fraţii mai mari cu nişte pâini mici, în fapt nişte chifle, dar dintr-un aluat ce aminteşte de cozonacul nostru, vin fiert şi mare, mare atenţie, cu cafea! Da, cu cafea! Peste alte zece zile, urmează ritualul împodobirii bradului, dar şi al casei, în general. Aceasta din urmă devine diferită din cauza zecilor de lalele roşii pe care suedezii le preferă în materie de décoraţiuni de Crăciun. Iar masa specială nu poate rata preparatele speciale din carne de porc şi din peşte. Ultimul cuvânt îl au dulciurile, gătite într-o multitudine de forme (există chiar şi cozonac în formă de mucenici moldoveneşti, adică într-o formă ce imită nota opt, cu care suntem familiari), şi, nelipsita cafea! „God Jul”, sună peste tot în Suedia urarea care la noi se traduce prin „Crăciun fericit!”.

Dincolo, la danezi, „Merry Christmas” sună ceva mai greu – „Gledelig Jul”, dar peştele, dulciurile, cu accent pe cele din ciocolată şi marţipan, şi iar cafeaua rămân ingredientele principalele ale meselor din marea sărbătoare. Dacă carnea de raţă sau de gâscă ia locul celei de porc, în schimb cafeaua rămâne de neclintit prezentă în toate casele, mai ales după cântarea tradiţionalelor colinde.

Pe negândite îmi vine în minte selecţia de inspiraţie nordică pentru sărbători, lansată recent în ediţie limitată de cei de la Nespresso. Totul se bazează pe tradiţii şi ispite dulci şi în acest caz, aducând laolaltă frumuseţea naturii neîmblânzite şi binecuvântarea întâlnirilor cu prietenii Cei cărora preferă dulcele, şi se pare că nu sunt deloc puţini, Nespresso le oferă şansa de a alege între cafeaua cu gust fin de cereale Nordic Black, notele delicate de migdale, cremă de vanilie, frişcă şi bezele din sortimentul Variations Nordic Almond Cake Flavoured şi impresia puternică de reîntâlnire cu gustul delicat al gemului de fructe după ce bei cafeaua din sortimentul Variations Nordic Cloudberry Flavoured. Cei care doresc să consulte personal oferta o pot face lejer, fără a călători în Scandinavia, la adresa www.nespresso.com/ro/ro/festive-coffee-pods-range.

Imagine indisponibilă

La rândul lor, norvegienii vin cu o mare noutate: un elf cam răutăcios pe nume Nisse. Această creatură populară nu e deloc încântată de iminenta sosire a Moşului, Sinterklass, cum îi spun locuitorii, şi ca atare încearcă tot ce e posibil să amâne, cel puţin, vizita personajului mult aşteptat. Ca atare, în casele norvegienilor a apărut un pact deosebit: aceştia îi lasă lui Nisse, de comun acord cu Moşu”, un bol cu orez…Şi, nu, nici o ceaşcă de cafea! E prea preţioasă pentru elful cel tupeist! Care va trebui să se mulţumească doar cu „Gledelig Jul” sau „God Jul”, fiindcă norvegienii au copiat pur şi simplu ambele formule de salut tradiţional de la vecinii lor.

La rândul lor, finlandezii au decis să facă o figură ceva mai aparte. În dimineaţa zilei de Crăciun merg să-şi viziteze rudele decedate. Iar seara, între 17.00 şi 19.00, servesc masa de Crăciun. Şunca la cuptor, un preparat bazat pe napul suedez, rutabaga, şi salata de sfeclă ţin capul de afiş al preparatelor culinare. Dar marea ieşire din scenă e rezervată tot cafelei. Şi urării lor tradiţionale, cea mai grea după mine -  Hyvää Joulua! (păi, nu e mai simplu să sorbi tacticos o ceaşcă de cafea, decât să-ţi strâmbi limba în gură pentru a le ura în felul lor banalul „Crăciun fericit!”?). Însă, finlandezii ţin morţiş să-şi facă asemenea urări şi două săptămâni mai târziu de la încheierea vacanţei tradiţionale de Crăciun.

Cei mai simpatici, după gustul meu, sunt islandezii. Sărbătoarea lor de Crăciun ţine aproape o lună, mai exact 26 de zile. Iar una dintre tradiţiile lor de căpătâi prevede sosirea a numai puţin de 13 Moşi Crăciuni. Aceşti „moşi” sunt în fapt copiii unei bătrâne femei care nu e deloc încântată de numărul sporit de puradei şi care nu ezită să le aplice pedepse teribile, ori de câte ori calcă straşnic pe bec, cum ar fi aceea de ai fierbe de vii. Şansa copiilor este capul familiei, Leppaluoi, care nu e deloc adeptul măsurilor de forţă. Aşa se face că sărbătoarea de iarnă debutează pentru ei în noaptea de 12 spre 13 decembrie, când cei mici îşi pun ghetuţele la ferestre (deh, e normal, a îmbătrânit şi Moş Nicolae şi nu mai ajunge la toată lumea în aceeaşi seară!). Cei buni primesc dulciuri şi mici cadouri, cei consideraţi răi, doar un cartof! Şi ăla necopt! Dar urarea de „Gleoileg Jol” se aude pe toate străzile.

Cu ce rămânem aşadar? Cu amintirile fiecăruia, cu mirosul de cozonac şi cel al cafelei proaspăt preparate. Apropos de cafeaua Nespresso, „ghidul” neoficial al acestei călătorii pe repede înainte prin Scandinavia: mereu m-am întrebat dacă George Clooney l-ar putea interpreta pe Moş Crăciun, revenit acasă după o noapte de nesomn în compania lui Rudolf cu nasul roşu, şi primit de soţia sa cu o ceaşcă fierbinte de cafea? Parcă văd scena: „moşul” Clooney se repede să ia ceaşca, dar îngheţat-bocnă varsă din neatenţie o picătură din preţiosul conţinut pe rochia de sărbătoare a consoartei. Replica, venită din adâncul unei inimi de femeie profund rănită, ar putea suna  – „Really, George?”, urmată de dezamăgirea din priviri – marcă înregistrată George Clooney, pardon a Moşului. Chiar aşa, cum or sărbători ăştia din nord Crăciunul cu Nespresso?Cu aceeaşi savoare ca şi la Bucureşti?! 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite