Cine îşi revine mai repede după decesul partenerului de viaţă, femeia sau bărbatul, şi cine are mai mult de câştigat în timpul mariajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile care rămân văduve sunt afectate în măsură mai mică de trecerea în nefiinţă a partenerilor de viaţă şi îşi revin mai repede decât bărbaţii care şi-au pierdut soţiile, după cum arată rezultatele unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Padova, Italia. FOTO Arhiva
Femeile care rămân văduve sunt afectate în măsură mai mică de trecerea în nefiinţă a partenerilor de viaţă şi îşi revin mai repede decât bărbaţii care şi-au pierdut soţiile, după cum arată rezultatele unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Padova, Italia. FOTO Arhiva

Un studiu realizat recent la Universitatea din Padova, Italia, a scos la iveală faptul că femeile şi bărbaţii sunt afectaţi în mod diferit de moartea partenerilor de viaţă, unul dintre sexe fiind mai zdruncinat de pierdere. În acelaşi timp, mariajul se dovedeşte mană cerească numai pentru unul dintre soţi.

Femeile care rămân văduve sunt afectate în măsură mai mică de trecerea în nefiinţă a partenerilor de viaţă şi îşi revin mai repede decât bărbaţii care şi-au pierdut soţiile, după cum arată rezultatele unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Padova, Italia.

Cercetarea a fost derulată pe 2.000 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârsta peste 65 de ani, iar doctorul Caterina Trevisan a menţionat că în cazul bărbaţilor ale căror soţii au murit, s-a stabilit că aceştia sunt afectaţi pentru o perioadă lungă de timp de moartea partenerelor, suferinţă care se răsfrânge negativ şi asupra calităţii vieţii, deteriorată într-o mai mare măsură. 

Medicul a explicat că, cel mai probabil, bărbaţii ajung în timpul căsniciei la un nivel semnificativ de dependenţă faţă de soţii, care se ocupă de casă şi se îngrijiesc şi de starea de sănătate a acestora.

Pe de altă parte, femeile trec mai repede peste momentul decesului partenerilor şi pentru că în timpul vieţii rolul pe care l-au avut în familie a fost perceput ca unul restrictiv şi frustrant, au adăugat autorii studiului. Acesta este unul dintre factorii care explică, în opinia cercetătorilor, riscul mai scăzut de depresie în rândul femeilor singure, faţă de cele care sunt căsătorite şi se confruntă cu mai multe probleme decât bărbaţii, dar şi cu un nivel de mulţumire scăzut în căsnicie. 

De asemenea, s-a descoperit că femeile singure se bucură de o activitate mai intensă la locul de muncă şi prezintă riscuri de izolare socială mai reduse, urmare a faptului că menţin relaţiile cu prietenii şi familia în măsură mai mare decât o fac bărbaţii rămaşi singuri.

”Multe alte studii confirmă că femeile sunt mai puţin vulnerabile la depresie faţă de bărbaţi în timpul perioadei de văduvie, probabil pentru că au mai multe resurse de adaptare şi îşi exprimă emoţiile cu mai multă uşurinţă. Aceste aspecte ajută la înţelegerea faptului că femeile singure au riscuri mai mici în ceea ce priveşte agravarea stării de sănătate, fiind şi mai bine integrate social decât bărbaţii singuri, şi drept urmare sunt mai puţin expuse la astfel de efecte negative”, a punctat medicul Caterina Trevisan.

În concluzie, statutul de văduv îi dezavantajează mai mult pe bărbaţi decât pe femei, în timp ce mariajul se dovedeşte benefic într-o măsură mai mare pentru bărbaţi, dar nu şi pentru femei. 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite