Cele mai periculoase ritualuri de înfrumuseţare din istoria feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt dispuse să fie anesteziate pentru operaţii estetice la faţă, să-şi scoată grăsimea din şolduri, să-şi injecteze substanţe toxice mortale pentru a scăpa de riduri şi să se lase înţepate cu zeci de ace pentru motive necunoscute. Pentru femeile de astăzi, toate aceste operaţiuni par acceptabile, în numele frumuseţii. Dar ce vor spune stră-strănepoatele noastre?

Fiecare generaţie nouă iubeşte să se uite peste greşelile generaţiilor vechi şi să râdă de cât de nepricepuţi şi primitivi erau cei din urmă. Probabil că peste 100 de ani, fetele vor râde gândindu-se cum în anii 2000 femeile îşi făceau pedichiura cu ajutorul unor peştişori care mâncau pielea moartă.

Dar sunt multe lucruri pe care le putem învăţa din ritualurile de frumuseţe din trecut. Primul ar fi că în nicio perioadă din istoria lumii, femeile n-au acceptat ridurile ca pe un lucru firesc, aşa cum nici acneea n-a avut un statut fericit vreodată. Celebrităţile vor deveni mereu ţintele aspiraţionale ale celorlalte femei, iar istoria frumuseţii are şi ea o ciclicitate, doar că ingredientele sunt diferite.

Istoricul Caroline Rance, dar şi autoarea volumului „The Quack Doctor”, recunoaşte că femeile puternice şi populare au stabilit mereu tendinţele, după cum a povestit pentru nymag,com. 

Regina Elisabeta, de exemplu, a inspirat generaţii întregi de femei să-şi ungă feţele cu plumb, aşa cum şi Gwyneth Paltrow a promovat sucurile verzi din legume, pentru a menţine tenul sănătos.

Pentru că urmează luna ianuarie, când femeile încearcă să-şi spele păcatele culinare şi excesele din decembrie, iată câteva dintre cele mai scârboase, dar şi periculoase ritualuri de frumuseţe din trecut pe care nimeni nu are de ce să mai încerce, acasă sau oriunde altundeva.

Machiajul cu plumb

image

Plumbul are o istorie lungă şi alarmantă ca ingredient principal în trusa de cosmetice a unei femei, fiind prezent chiar şi astăzi. Potrivit lui Rance, este folosit încă din antichitate pentru înfrumuseţarea chipului.

În secolul al XVIII-lea, femeile îl amestecau cu oţet pentru a face ceruză, un carbonat de plumb care, odată aplicat pe faţă, le ajuta să pară foarte palide, ceea ce pe vremuri comunica rangul nobil al femeii, fiind şi o normă a frumuseţii. 

Vizual părea că netezeşte tenul, iar pentru vremurile în care variola făcea ravagii şi de ordin estetic, reuşea să-i facă să creadă că răspunde nevoilor. Oamenii care au folosit produse pe bază de plumb şi-au otrăvit corpul gradual, suferind de efecte secundare precum păr grizonat, piele uscată, dureri abdominale şi constipaţie.

Arsenic

image

Odată ce pasiunea pentru plumb a dispărut, arsenicul a intrat în tablou, ca ingredient special pentru obţinerea dorită a palorii tenului. Aproape toată lumea ştie astăzi că arsenicul nu este bun pentru uzul domestic. Distruge celulele roşii, ceea ce duce la tenul palid, dar şi la moarte.

Rance spune că femeile îşi făceau acasă o versiune a unui produs cosmetic, pentru care scoteau arsenicul din hârtia de muşte. Până şi antreprenorii de astăzi au văzut această oportunitate, folosind-o pentru produse care conţin arsenic.

În afară de deces, arsenicul poate duce la chelire. Mai mult, în cazul în care consumul este oprit brusc, vor apărea simptome îngrozitoare, în care persoana respectivă se simte complet răvăşită. Oricum ar fi, cu sau fără arsenic, nu este bine.

Argint viu

image

Sau mercur, care există şi astăzi în cosmeticele moderne. Înainte să se descopere peroxidul de benzoil, folosit astăzi împotriva acneei, femeile se bazau pe mercur când venea vorbe de pete, sifilis şi acnee. „O noapte cu Venus, o viaţă pe mercur”, spunea o vorbă veche.

Mercurul se absoarbe imediat în piele şi poate cauza probleme la nivelului ficatului şi al rinichilor, poate dăuna fătului, poate cauza depresie şi anxietate, precum poate fi şi cauza unui gust metalic permanent în gură. Iar moartea apare în ultimul act, după toate simptomele de mai sus.

Mătrăgună

Italiencele îi spun belladonna, româncele doamna-codrului, iar englezoaicele o numesc umbra mortală a nopţii. Cert este că toate o foloseau în acelaşi scop. O picătură de mătrăgună era ingredientul necesar pentru mărirea pupilelor, ceea ce le făcea să fie mai atrăgătoare, în opinia lor. Mătrăguna poate distorsiona vederea şi sensibilitatea la lumină, iar dacă este luată regulat, poate omorî destul de repede.

Îngrijire radioactivă

image

Dacă astăzi diamantele sunt folosite pentru strălucire, în alte timpuri radiaţiile erau tot ce femeile aveau nevoie. În anii '20 a existat o adevărată manie pentru radiu, după ce familia Curie (foto) l-a descoperit. A început să apară în diverse creme de faţă, fiind promovat ca un adevărat inamic al ridurilor. A durat ceva timp până când oamenii şi-au dat seama că sunt implicate mai multe efecte secundare decât beneficii.

Epilarea cu radiaţii Röntgen

Oamenii de ştiinţă au descoperit razele X şi imediat după aceea au început să fie folosite pentru eliminarea excesului de păr. Potrivit unui raport, au existat pacienţi care au fost expuşi razelor timp de 20 de ore, pentru a scăpa de părul nedorit. Sigur, părul a început să pice, pielea să se îngroaşe, să atrofieze, au apărut ulceraţiile şi, la final, cancerul.

După mult cazuri cu efecte secundare şi chiar procese împotriva acestei tehnici, toată lumea şi-a dat seama că nu radiaţiile nu sunt chiar potrivite pentru epilare. Dar pentru mult timp, razele X au fost promovate ca un instrument sigur şi inofensiv în procedurile estetice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite