Cele mai bizare superstiţii din jurul lumii şi semnificaţiile lor: de ce se crede că florile galbene şi cifra 4 aduc ghinion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă brazilienii consideră lăsatul portofelului pe podea un semn de ghnion, chinezii evită orice legătură cu cifra 4, iar ruşii sunt convinşi că florile galbene aduc infidelitate sau chiar moartea unei persoane dragi.

Este interesant de văzut cum, în era tehnologiei, superstiţiile încă se bucură de credibilitate. Acestea conduc vieţile oamenilor care se grăbesc să adune mărunţişul de pe jos, considerându-l un semn de noroc, sau se tem că pisica neagră le-ar putea trece calea, scrie businessinsider.com.

Vă prezentăm în continuare cele mai bizarre superstiţii din toată lumea:

India: tăierea unghiilor pe timp de noapte

Există mai multe superstiţii legate de îngrijire în India, inclusiv credinţa că a-ţi tăia unghiile noaptea poate aduce ghinion. Din cele mai vechi timpuri, oamenii încercau să evite utilizarea obiectelor ascuţite noaptea. De asemenea, în India se consideră ghinion tăierea părului într-o zi de sâmbătă.

Rusia: punerea sticlelor goale pe podea

Sticlele goale pe podea este considerată o practică ce aduce noroc în Rusia. Superstiţia provine dintr-o legendă despre soldaţii ruşi apărută în secolul al XIX-lea. Potrivit publicaţiei „Moscow Times“, în timp ce soldaţii erau la Paris, au reuşit să economisească bani, punând sticlele goale pe podea în loc să le lase pe masă.

Europa: bătutul în lemn

Americanii folosesc deseori expresia „bate în lemn“ pentru a evita ghinionul, deşi se spune că această superstiţie a apărut în Europa, acest obicei fiind întâlnit de altfel şi în România În timpul perioadei medievale, mulţi reprezentanţi ai bisericilor au pretins că în construcţia lor s-au folosit şi bucăţi de lemn din crucea lui Isus. Oficialii bisericii spuneau că bătutul în lemn ar aduce noroc.

Turcia: mestecatul gumei pe timp de noapte

Conform legendei, când o persoană mestecă guma noaptea atrage spiritele rele. Ca urmare, oamenii sunt sfătuiţi să nu mestece guma după întuneric în Turcia. Originea exactă a acestei superstiţii morbide nu este cunoscută.

Marea Britanie: pronunţarea cuvântului „iepure“ în prima zi a lunii

image

Această superstiţie a apărut în urmă cu mai bine de 2000 de ani. Conform legendei, dacă primul lucru pe care îl spuneţi în prima zi a lunii este „iepure, iepure“, veţi avea noroc până la finalul acesteia. Pe de altă parte, dacă uitaţi să rosttiţi cuvintele magice dimineaţa, puteţi spune „erupei, erupei“ (cuvântul pronunţat invers) chiar înainte de a vă culca în acea noapte.

Brazilia: lăsarea portofelului pe jos

image

În Brazilia se spune că punerea portofelului pe podea aduce ghinion. Această superstiţie este populară şi în alte ţări din America de Sud, precum şi în Filipine. În mod similar, oamenii din China folosesc frecvent fraza „un portofel pe podea înseamnă ieşirea banilor pe uşă“. Se consideră că punerea banilor pe jos este neglijenţă sau lipsă de respect.

Serbia: stropirea cu apă a unei persoane

Vărsarea apei poate părea ca un semn de ghinion, deşi există o superstiţie sârbă care spune că stropirea cu apă în spatele unei persoane îi va aduce noroc. Se crede că apa aduce noroc deoarece reprezintă fluiditate şi mişcare.

Portugalia: mersul cu spatele

Mersul cu spatele este considerat un lucru care aduce mare ghinion în Portugalia, pentru că „în acest fel diavolul ştie unde eşti şi unde te duci“.

Japonia: pocnitul din degete când mergi în cimitir

image

Dacă mergi singur prin cimitir, trebuie să pocneşti din degete pentru a-ţi proteja părinţii de moarte.

Germania: ciocnirea paharelor pline cu apă

Superstiţia conform căreia ciocnitul paharelor pline cu apă aduce norocul sau chiar moartea este de obicei întâlnit în Germania, deşi tradiţia are rădăcini în Grecia Antică. Potrivit mitologiei greceşti, spiritele morţilor ar bea adesea din râul Lethe, care este numit după zeiţa uitării. După ce beau din râu, spiritele ar uita de viaţa lor pe Pământ, pentru a păşi împăcaţi în lumea de dincolo.

Capace de canalizare marcate cu „K“ sau „A“

image

Nu mulţi oameni acordă atenţie capacelor de canalizare, dar în Suedia unii oameni cred că simbolurile marcate pe acestea aduc noroc sau ghinion. Conform legendei, trecerea peste un capac marcat cu litera  „K“ aduce noroc pentru că reprezintă cuvântul „iubire“, în timp ce „A“ ar semnifica durere. În realitate, „K“ înseamnă „kallvatten“, ceea ce se traduce prin „apă curată“, şi „A“ înseamnă „avloppsvatten“, ceea ce înseamnă canalizare.

Rwanda: mâncatul cărnii de capră

În Rwanda, femeile sunt sfătuite să nu mănânce carne de capră, deoarece se presupune că provoacă creşterea părului facial.

China: numărul 4

image

Unii chinezi evită orice legătură cu numărul patru. De ce numărul patru în mod specific? Pronunţia acestuia în chineză este similară cuvântului „moarte“. Acest lucru îi face pe mulţi să creadă că numărul patru aduce ghinion.

Rusia: florile galbene

Oferirea de flori este un gest popular pe tot globul, deşi în Rusia este important să se păstreze înţelesul simbolic din spatele acestui gest. Mulţi oameni din Rusia cred că florile galbene simbolizează separarea, infidelitatea sau moartea, astfel încât oamenii evită să le dăruiască.

Egipt: deschiderea foarfecilor fără a le folosi

În Egipt, există superstiţii multiple legate de foarfeci. În primul rând, aduce ghinion să deschizi şi să închizi foarfeca dacă nu tai nimic. De asemenea, lăsând foarfeca deschisă atragi ghinionul în casă.

Italia: scrisorile de dragoste către Julieta

image

Timp de ani turiştii au mers la Verona pentru a-i trimite scrisori de dragoste Julietei, sperând că acest gest le va aduce noroc în dragoste. Aceştia merg la Casa di Giulietta, construită în secolul al XIV-lea, transformată în muzeu şi lasă scrisorile. Astăzi, un grup de voluntari le răspund acestora, fiind cunoscuţi sub numele de „Clubul Julieta“.

Spania: mâncatul strugurilor de Anul Nou

În loc să număraţi secundele până la intrarea în noul an, înainte de a ciocni cupele de şampanie, spaniolii mănâncă 12 boabe de strugure, la miezul nopţii. Acestea reprezintă cele 12 luni ale anului şi se spune că aduc noroc tot anul. Un alt obicei practicat şi la noi. 

Turcia: rotirea degetului mare în Hagia Sophia

image

Dacă eşti superstiţios, nu poţi părăsi Hagia Sophia din Istanbul fără să faci acest lucru. În interiorul bisericii vei găsi o coloană de bronz cu o gaură care poate cuprinde degetul mare şi, probabil, un lung şir de oameni. Legenda locală spune că rotirea degetului mare în această gaură într-un cerc complet, în sensul acelor de ceasornic, va face ca toate dorinţele să devină realitate.

America: mărunţişul

image

Găsirea de mărunţiş pe jos este considerat un semn de noroc în SUA. Oamenii folosesc adesea cuvântul „găseşte un ban, ridică-l şi toată ziua vei avea noroc“. Norocul este cu atât mai mare dacă moneda este datată cu anul naşterii celui care a găsit-o.

FOTO: businessinsider.com

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite