VIDEO HARTĂ Italia canalelor căptuşite cu palate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veneţia, principalul oraş al Italiei nord-orientale, este străjuită de Biserica San Marco FOTO Shutterstock
Veneţia, principalul oraş al Italiei nord-orientale, este străjuită de Biserica San Marco FOTO Shutterstock

Veneţia nu m-a dezamăgit niciodată, deşi am prins-o tot timpul aglomerată. O plimbare pe malul canalelor, o cafea băută cu ochii după gondole, arhitectura cu totul specială şi măştile veneţiene, toate au farmecul lor.

Prima oară am ajuns la Veneţia cu trenul. A doua oară, cu autocarul. A treia oară, cu maşina. Excursia de jumătate de oră peste lagună m-a purtat peste o întindere vastă de mlaştini, cu apă nu prea adâncă, aşa că n-am rezistat tentaţiei de a mă întreba cum de 

le-a trecut prin cap veneţienilor să-şi construiască oraşul într-o asemenea locaţie. După cele trei experienţe, pot spune că nimic nu poate egala prima impresie...

Îmbulzeală pentru un vaporetto

Am ieşit din gară direct pe malul unui canal, uimit de îmbulzeala turiştilor: să prindă un loc pe vaporetto, să admire tarabele cu suvenire, să-şi aleagă îngheţata sufletului lor, să-şi bea cafeaua cu ochii după gondole, să alerge după palate şi biserici glorioase.

Unii merg pentru arhitectură, unii îşi alocă foarte mult timp pentru poze, alţii, regret să spun, se înghesuie numai după cumpărături. Şi probează măşti peste măşti, intrând în fiecare butic după o faţă de carton ideală. 

Personal, mi s-a părut că Veneţia este cel mai bun oraş de mers pe jos din lume. San Marco, Palatul Dogilor, labirintul de alei medievale şi canale fac din cetatea de pe ape un oraş foarte special. 

Am petrecut o după-amiază întreagă rătăcind fără ţintă prin zona Cannaregio, mult mai autentică decât atracţiile importante. Am ajuns şi în evreiescul cartier Ghetto, una dintre zonele cele mai evocative din Veneţia, şi 

m-am aşezat la o cafenea, privind copiii care se puneau pe jucat fotbal după ce ieşeau din sinagogă. Din clopotniţa din piatră strălucitoare de la San Giorgio Maggiore am avut parte de o vedere panoramică copleşitoare a oraşului, San Marco şi alte turnuri mai cunoscute din lagună fiind cu mult depăşite.

Caracatiţe mici şi creveţi gigantici

La doar un minut distanţă de nebunia turistică de pe Podul Rialto am dat peste o piaţă genială, cu acelaşi nume, amplasată în faţa bisericuţei San Giacomo di Rialto (despre care se spune că ar fi prima biserică a oraşului, fondată în anul 421). Toţi veneţienii îşi cumpără de acolo fructe, legume, carne şi fructe de mare. Am admirat caracatiţele mici, strălucitoare, creveţii gigantici, crabii şi peştele, toate aduse direct din lagună sau din Asia. 

Într-o dimineaţă, m-am trezit devreme, ca să scap de armatele de oameni, şi m-am prezentat în emblematica piaţă San Marco. Porumbeii erau liniştiţi, până a venit o pereche de îndrăgostiţi cu o punguţă de boabe de porumb. Şi-atunci s-au înghesuit, fâlfâind puternic din aripi, să prindă ceva din mic-dejunul lor obişnuit. 

Am ajuns şi la faimosul Harry’s Bar, locul unde s-au născut Carpaccio şi Bellini. Felii subţiri de carne de vită crudă, stropite cu puţină maioneză, mâncare inventată de o contesă care ţinea regim şi botezate după numele unui pictor italian, Vittore Carpaccio, şi cocktailul creat dintr-un amestec de suc de piersici şi şampanie (botezat după numele marelui artist italian), cu mândrie servite în barul vechi din clădirea impunătoare. Preţurile sunt mari, dar şi pretenţiile, locul fiind călcat, printre alţii, de Hemingway, Onassis, Agha Kan, Woody Allen şi Nicole Kidman. 

Ce trebuie să vizitezi în Veneţia

Nu vei sta mult, dar vrei să vezi cât mai multe? Atacă:

Piaţa San Marco, opera arhitectonică necontaminată de automobile, vizitată de sute de mii de turişti anual. Are o formă de trapezoid, căpătând astfel un aspect spaţios.

Muzeul Civilizaţiei Veneţiene este plasat în mijlocul pieţei San Marco spre Ala Napoleonica, aripă construită de Napoleon.

Palatele romantice sunt atracţia principală, iar cele mai vizitate sunt Biserica di San Marco, Palatul Dogilor, Torre dell’Orologio şi multe altele. Biserica este o capodoperă bizantină ce adăposteşte moaştele Sfântului Marcu. Clădirea are foarte multe turnuri, domuri, mozaicuri şi comori aduse din Orientul Mijlociu.

Spre Campanile există un turn de 100 de metri din secolul al VIII-lea, care străjuieşte oraşul. Acesta a fost parţial reconstruit după ce în 1902 s-a prăbuşit din senin. Poţi urca în acest turn pentru o privelişte minunată asupra Veneţiei.

Universitatea Ca’ Foscari primeşte turiştii care vor să viziteze Palatul Foscari, o bijuterie a stilului gotic veneţian, situat într-un loc ce oferă un „tablou“ de vis pe Canalul Grande, de la Podul Rialto până la Academia de Artă.

Preţuri 

un prânz pentru două persoane într-un restaurant mediu – 50 de euro

o felie de pizza – 2 euro 

o porţie de paste în trattorii – de la 8 euro

un sandviş – de la 2,5 euro 

o cafea – 1,2 euro

un suc – 2 euro

o sticlă de apă (1,5 l) – 0,4 euro

o sticlă cu vin – de la 5 euro

o bere – de la 1,2 euro

un pachet de ţigări – 3,5 euro

un kilometru la taxi – 1,03 euro

închirierea unei maşini – de la 20 de euro 

intrarea la muzee – între 10 şi 15 euro

o cameră dublă la un hotel de trei stele – de la 115 euro/noapte

turul Veneţiei şi plimbare cu gondola – de la 44 de euro 

excursie în insulele Murano, Burano – de la 48 de euro 

turul Palatului Dogilor – de la 46 de euro

experienţa „Învaţă şi creează propria mască“ – 65 de euro 

excursie la podgorii din apropierea Veneţiei – de la 79 de euro

Ce nu trebuie să ratezi când ajungi în Veneţia

Dacă întrebi la Biroul de turism veneţian ce ar trebui să vezi şi să faci în oraş, vei primi o lungă listă de atracţii şi obiective turistice obligatorii, dar numai o parte dintre ele merită cu adevărat.

Nu rata canalele romantice. O gondolă te va costa în jur de 40-50 de euro. Cei mai puţin pretenţioşi se pot plimba cu vaporetto. Este mai ieftin şi nu ratezi nimic din frumuseţile acestui oraş pe ape. Un tichet de călătorie nu costă mai mult de 7 euro. Poţi alege să iei prânzul sau cina pe malul Canalului Grande sau lângă podul Rialto. Restaurantele care oferă cea mai frumoasă privelişte sunt Naranzaria, Bancigiro şi Skyline Bar.

Gondolele din Veneţia ocupă un loc de frunte în topul celor mai romantice atracţii turistice din lume FOTO Shutterstock

Serile culturale de la teatru sunt o adevărată oportunitate de destindere. De exemplu, la Teatru San Gallo puteţi descoperi Veneţia în spatele măştii.

Orice turist poate asculta operele marilor compozitori ai Italiei în fiecare duminică la Biserica San Marco, unde se cântă în concert piese religioase inspirate din Vivaldi.

Alege să iei masa într-o zonă a Veneţiei mai puţin turistică, pentru că astfel te va costa mai puţin. Sunt recomandate restaurantele pline de localnici. Seara poţi alege să cinezi într-un bar pe al cărui meniu scrie „aperitivi“, pentru că aici se servesc gustări gratis la orice băutură cumpărată.

Nu uita de gelato! Îngheţata italiană este delicioasă şi nu este chiar scumpă. Poţi încerca mai multe sortimente pe care mai apoi să le combini cum doreşti. 

Mădălina Răcorean

Revelion de la 245 de euro/persoană

harta italia

O excursie de Revelion cu autocarul, de cinci nopţi, cu mic dejun la hoteluri de două şi patru stele şi ghid însoţitor, costă de la 245 de euro de persoană. În program sunt incluse vizite la Palatul Dogilor şi la Biserica San Marco, cu fantastice mozaicuri de inspiraţie bizantină. Puteţi face o croazieră în insulele Murano (renumită pentru producţia de sticlă) şi Burano (cunoscută pentru dantela lucrată manual), utilizând contra cost vaporaşe de transport public. Pentru noaptea dintre ani puteţi opta pentru o cină festivă sau să ciocniţi o cupă de şampanie alături de miile de turişti sosiţi aici din toate colţurile lumii. Detalii la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro,  tel. 021-211.11.39. Un city-break în Veneţia, cu plecare pe 10 februarie 2013, costă de la 315 euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, trei nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel NH Laguna Palace de patru stele şi turul Veneţiei. Minisejurul este stabilit chiar în perioada Carnavalului de la Veneţia, aşa că în program este cuprinsă şi vizita în Piazza San Marco, sufletul petrecerii de Carnaval. Merită să asistaţi la dell’Angelo Volo (Zborul Îngerului), atunci când confeti şi baloane sunt aruncate din clopotniţă pe mulţimile care stau în loja Palatului Dogilor. Parada de pe apă urmează Canal Grande până când ajunge la cartierul Cannaregio, unde spectatorii aclamă şi sunt serviţi cu frittelle venezianissime (gogoşi) şi mult-iubitele gustări cicheti (versiunea italiană a tapasurilor). Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. 

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite