VIDEO Adevărul Live: Despre biciclete şi o expediţie-maraton prin Europa cu băieţii de la „Puţin plecaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Bucur, Laurenţiu Semeniuc şi Andrei Lescae, cei trei biciclişti „puţin plecaţi”, de vorbă cu jurnalistul Iulia Roşu în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Sebastian Bucur, Laurenţiu Semeniuc şi Andrei Lescae, cei trei biciclişti „puţin plecaţi”, de vorbă cu jurnalistul Iulia Roşu în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

După o călătorie de 49 de zile, în care au parcurs 4.116 km, de la Atlantic la Vama Veche, cei trei biciclişti de la „puţin plecaţi” au fost invitaţi la Adevărul Live pentru a povesti despre călătoria maraton, întâmplările fericite şi mai puţin fericite din ultimele şapte săptămâni petrecute-n şa, dar şi despre cultura bicicletelor în România.

Laurenţiu Semeniuc, 34 de ani, Sebastian Bucur, 34 de ani, şi Andrei Lescae, 27 de ani, sunt cei trei biciclişti „puţin plecaţi”, pe care i-am urmărit de-a lungul expediţiei care a început în 27 iulie şi s-a încheiat pe 14 septembrie, pe litoralul Mării Negre. Cei trei au discuta la Adevărul LIVE alături de Iulia Roşu, jurnalist „Adevărul”, despre momentele şi trăirile din această călătorie, care a însemnat, poate, cele mai importante şapte săptămâni din viaţa lor.

Ce v-a determinat să porniţi în această călătorie?

„Împreună cu Laur am pus pe hârtie un plan nebun şi ne-am jucat pe hărţi, pentru a vedea cum cum putem să ne facem propriul traseu, de la Oceanul Atlantic la Marea Neagră. Călătoria noastră în şa a fost inspirată de EuroVelo 6, un traseu european al bicicliştilor. După doi ani de zile, proiectul ăsta a devenit realitate. Chiar îmi aduc aminte de o discuţie purtată, cu doi ani în urmă, cu Laurenţiu, când mi-a spus «Ascultă-mă, o să căţărm Alpii!»“, a declarat Sebastian Bucur, unul dintre iniţatorii proiectului „Puţin Plecaţi“.


Sebastian Bucur, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Sebastian Bucur Putin Plecati Adevarul Live FOTO David Muntean

 „Mă bucur că am perservat, pentru că nu e atât de uşor. Am stat şi, pas cu pas, am reuşit să pornim ceva de la zero. Nu ştiam prea multe despre cicloturism şi nici nu aveam echipamentele necesare, dar am încercat“, a completat Laurenţiu Semeniuc.


Laurenţiu Semeniuc, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Laurenţiu Semeniuc Putin Plecati Adevarul Live FOTO David Muntean

„Eu am început să merg din nou pe bicicletă din 2007. Singurul sportiv profesioniust dintre noi este Andrei, care se antreneză sperat. O călătorie pe biclicletă este o provocare pentru toţi. Am văzut numeroase familii franceze care-şi petreceau vacanţa pe bicicletă, în şa. Fie că merg cu rulota sau pornesc în drumeţii cu cortul, la ei campingurile au devenit un stil de viaţă“, explică Sebastian.

 „La francezi, din fericire pentru ei, există o infrastructură extraordinară. Ei au un alt mod de a călători faţă de români, care-şi transportă confortul din casa lor în avion şi apoi în camera de hotel. Asta nu înseamnă călătorie, ci vacanţă. Cu biclicleta trăieşti, respiri călătoria de la A la Z“, mărturiseşte Andrei Lescae.


Andrei Lescae, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Andrei Lescae Putin Plecati Adevarul Live FOTO David Muntean

„Trebui să-ţi câştigi fiecare kilometru“, declară, cu patimă, Laurenţiu.

Aţi tranzitat şase ţări. Unde v-aţi simţit ca acasă şi unde v-aţi lovit de provocări mai puţin plăcute?

„M-am simţit foarte bine în Novi Sad (oraş din Serbia –nr.). Eu ştiam despre sârbi că sunt nişte oameni colerici, dârzi, dar lucrurile n-au fost chiar aşa. Este un oraş împărţit în două, partea medievală şi centrul nou“, explică Sebastian.

„Mie mi-a plăcut foarte mult Franţa. Nu m-am simţit deloc în pericol. Mi-au plăcut Alpii şi aş fi vrut să trecem şi Transfăgărăşanul, dar ne lipsea energia. Cel mai periculos mi s-a părut în România, din cauza infrastucturii şi civilizaţiei“, punctează Laurenţiu.

„Supriza cea mare a fost Novi Sadul, destinaţie recomadată de un băiat simpatic din Croaţia. Când am trecut graniţa ne-am dezumflat, ne-am relaxat complet. Chiar şi cei din zona online au sesizat treaba asta. Ne tot spuneau:« Aaaa, aţi ajuns acasă. Bine că sunteţi în ţară!».

Adevărul Live: Despre biciclete şi o expediţie-maraton prin Europa cu băieţii de la „Puţin plecaţi”


Traseul din  România

„Am trecut prin Jimbolia, Timişoara, Făgeşti, Orăştie, Sibiu, Braşov, Slobozia şi, în final, am ajuns în Vama Veche. Noi am campat. Nu ne-am cazat la hoteluri, plus că în afară campingurile sunt foarte civilizate. Există duşuri, magazine, ai toate condiţiile necesare “, declară Laurenţiu

„Este atât de curat în campingurile din Franţa că nu te temi să convieţuieşte cu încă 1.000 de oameni. În plus, beneficiezi de hărţi de cicloturism. Cu cât te îndrepţi spre Est incidenţa campingurilor scade, în sensul că numărul lor se mişora, iar cele pe care le găseam noi erau prost dotate . Ne-am reorientat, mai apoi, spre apartamente închiriate pentru o noapte, moteluri şi pensiuni“, explică Sebastian.

V-aţi plănuit kilometru cu kilometru călătoria

„Exact aşa am procedat. În a doua jumătate a traseului a fost un pic mai tensionat, că nu mai existau campinguri. Am intrat într-un bar să întreb de cazare. La un moment dat, ne-am în Lipik la o bere, iar patronul terasei a dat nişte telefoane pentru ca noi să găsim gazdă“, povesteşte Sebi.

Aţi întâlnit oameni care v-au impresionat?

„Da, l-am cunoscut pe Albert, un bătrân din Franţa. Mă aflat în apropierea unui oraş şi mă oprisesm să-i aştept pe Sebi şi pe Laur. Iar peste drum, în faţa unei case, un domn se uita la mine insisten şi mi-a cerut să vin la el. M-a întrebat de unde sunt şi ce fac aici. Ulterior, domnul Albert ne-a cazat în atelierul lui de fierărie. N-a vrut să ne ia bani, ne-a hrănit şi ne-a arătat poze cu familia lui. Mi-a zis că el este deja cu un picior în groapă şi a zis că de acum înainte el vrea să dăruiască, şi nu să primească“, îşi aminteşe Andrei. „Ne-a dat chiar şi o carte poştală cu casa lui şi ne-a adus cafea la şase şi jumătate dimineaţa“, a completat Sebastian.

Au existat şi situaţii mai puţin plăcute

„Am stat 50 de zile împreună, în timpul cărora am fost supuşi unui stres fizic şi psihic. Este normal să existe şi tensiuni. Probleme tehnice nu am avut. Incidente minore au avut loc în ţară. Undeva prin Braşov, cineva a aruncat cu ouă după mine“, a declarat, cu zâmbetul pe buze, Laurenţiu.

Cum a fost când v-aţi întors? Aţi reuşit să reintraţi în ritm?

„Sigur că mi-a fost dor de ţară, mai ales la început. Am vorbit în fiecare zi acasă, iar la reîntâlnirea cu fiul meu am plâns. Mi-am reintrat din secunda doi în rolul de tată şi mi-am reluat jobul“, povesteşte Laurenţiu.

„Eu sunt freelancer şi începând de săptămâna următoare mă fac curier pe bicicletă. Eu deja am intrat într-o comunitate care promovează stilul de viaţă pe şa. Este vorba de Ariel şi comunitatea Tribul. Am reintrat greu în ritm şi mi-a fost dor de casă“, mărturiseşte Sebastian.

Aţi participat la marşul biciliştilor din 21 septembrie? Cum comentaţi acest protest?

„Nu, nu am participat. Dar mă bucur că se întâmplă astfel de proteste, şi-mi pare bine că au reuşit să atragă atenţia unor personaje importante, asemenea primarului Oprescu“, punctează Sebastian.

„Am participat, dar nu am rămas până la sfârşit. Aici părerile sunt împărţite, pentru că o parte din protestele astea au reuşit să închidă o parte din pistele de biciclete“, explică Andrei.

putin plecati pe biciclete

Laurenţiu Semeniuc, 34 de ani, Sebastian Bucur, 34 de ani, şi Andrei Lescae, 27 de ani, sunt cei trei biciclişti „puţin plecaţi”, pe care i-am urmărit de-a lungul expediţiei care a început în 27 iulie şi s-a încheiat pe 14 septembrie, pe litoralul Mării Negre. Cei trei au discuta la Adevărul LIVE alături de Iulia Roşu, jurnalist „Adevărul”, despre momentele şi trăirile din această călătorie, care a însemnat, poate, cele mai importante şapte săptămâni din viaţa lor.

Cum au decis să pună în practică un vis născut pe hârtie, ce i-a determinat să rămână în şa pentru 49 de zile, care au fost cele mai frumoase locuri prin care au trecut sau ce probleme au întâmpinat pe traseul lor sunt câteva din întrebările la care băieţii vor răspunde. 

De asemenea, vor discuta şi despre cultura bicicletelor în România, despre marşul de amploare care a avut loc pe 21 septembrie, la care peste 10.000 de biciclişti au blocat Capitala, au format un lanţ uman în jurul Parlamentului şi i-au cerut demisia primarului general Sorin Oprescu. 

„Puţin plecaţi“ este povestea a trei bărbaţi care au renunţat la scaunele comode şi aerul condiţionat de la birou, la patul confortabil de acasă, dar şi la stresul şi problemele cotidiene, pentru provocarea unei călătorii-maraton pe bicicletă. Laurenţiu, Sebastian şi Andrei au reuşit ca, pe parcursul a şase săptămâni, să străbată la pedale Europa, de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră. Plecarea s-a petrecut pe 27 iulie, din localitatea franceză Arcachon, iar punctul terminus a fost Vama Veche, pe litoralul Mării Negre, unde au ajuns duminică, 14 septembrie.

Pentru mai multe informaţii şi fotografii, puteţi vizita şi pagina oficială „puţin plecaţi”

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite