Trenul care ar putea face 30 de minute de la București la Constanța
0Trenul Maglev, cunoscut și sub numele de tren magnetic, reprezintă o revoluție în domeniul transportului pe șine, combinând tehnologia avansată cu eficiența și rapiditatea. Această formă de transport este privită ca fiind una dintre cele mai inovatoare din secolul nostru. Trenul Maglev ar putea parcurge în doar 30 de minute distanța dintre București și Constanța.
Citește și: Un nou record de viteză pentru trenuri: prima garnitură care trece dincolo de 600 de kilometri pe oră
Trenul Maglev: Viteza şi Tehnologia Viitorului
Numele "Maglev" provine din combinația cuvintelor "magnetic levitation", adică levitație magnetică. În esență, trenul Maglev, în comparație cu trenurile clasice, nu are contact cu șina, operează prin suspendarea, propulsarea și ghidarea sa cu ajutorul câmpurilor magnetice puternice.
Trenurile Maglev sunt un mijloc de transport extrem de rapid și eficient din punct de vedere energetic. Trenurile Maglev pot atinge viteze de până la 600 km/h sau mai mult.

Avantajele tehnologiei Maglev:
- Viteza: Fără fricțiunea tradițională dintre roți și șine, trenurile Maglev pot atinge viteze uimitoare.
- Eficiență: Mai puțină fricțiune înseamnă și consum redus de energie.
- Întreținere redusă: Lipsa componentelor în mișcare și a fricțiunii reduce nevoia de întreținere.
- Mediu prietenos: Fără emisii directe, acest tip de transport este mai ecologic comparativ cu alte forme de transport rapid.
Citește și: Cel mai rapid tren din lume - vehiculele care concurează cu avioanele şi bat toate recordurile





Minusurile tehnologiei Maglev:
- Costuri: Construirea și întreținerea pistelor Maglev costă foarte mult, astfel că prețul unei astfel de infrastructuri este foarte ridicat.
- Compatibilitate: Sistemul Maglev necesită linii dedicate; nu poate folosi liniile feroviare tradiționale. De altfel, nu este adaptat nici la transportul de marfă, ceea ce semnifică, de asemenea, un minus.
Cu toate minusurile prezentate, tehnologia trenurilor Maglev reprezintă o viziune asupra viitorului transportului pe șine. Cu potențialul său de a revoluționa modul în care călătorim, trenurile Maglev ar putea fi răspunsul la provocările transportului urban și interurban din viitor, conform britannica.com.
Unde au fost comercializate trenurile Maglev
Trenurile Maglev au fost dezvoltate și fabricate în mai multe țări, dar cel mai notabil și comercializat exemplu de tren Maglev este cel din Japonia.
- Japonia: Proiectul Maglev japonez, cunoscut sub numele de SCMaglev (Superconducting Maglev), a fost dezvoltat de Central Japan Railway Company (JR Central) în 1962. Prototipurile acestor trenuri au stabilit recorduri mondiale de viteză pentru trenuri. Prima secțiune de cale ferată unde vor putea circula trenurile Maglev va fi între Tokyo și Nagoya, operabilă în 2027, iar cea de-a doua, linia Chuo Shinkansen, în construcție, va lega Tokyo de Osaka cu aceste trenuri Maglev, va fi gata în 2037, cu un traseu complet de 67 de minute.
- Germania: Un alt pionier în tehnologia Maglev este Germania. În 1972, Technische Universität Braunschweig a început cercetări în domeniul acestei tehnologii. În 1979, Transrapid 05 a devenit primul tren Maglev din lume care a transportat călători la Hamburg, cu ocazia unei expoziții. La Berlin, în 1983, a fost construită o linie de 1,6 km pentru un serviciu de tip metrou, dar la care s-a renunțat, ulterior, deși a avut succes. Transrapid, un sistem de tren Maglev dezvoltat în Germania, a fost testat, în 1984, pe o pistă specială în Emsland. Cu toate acestea, deși tehnologia a fost dezvoltată cu succes, Germania nu a implementat-o pe scară largă în țară. Totuși, tehnologia Transrapid a fost exportată și utilizată pentru a construi linia Maglev din Shanghai, China.
- China: China are linia comercială Maglev Shanghai, care leagă aeroportul internațional Pudong de centrul orașului Shanghai, linia a fost dată în serviciu în 2003. Această linie folosește tehnologia Transrapid din Germania. De asemenea, China investighează dezvoltarea propriilor tehnologii Maglev și intenționează să construiască mai multe linii Maglev în viitor.
Acestea sunt principalele țări unde trenurile Maglev au fost fabricate și dezvoltate. Alte țări au explorat și ele tehnologia, dar la o scară mult mai mică sau în stadiul de cercetare și dezvoltare.
Trenurile Maglev funcționează după patru tehnologii principale:
- tehnologia trenurilor Maglev care se bazează pe electromagneți adaptabili - Transrapid
- tehnologia trenurilor Maglev care funcționează pe baza unor magneți supraconductori - JR-Maglev
- tehnologia trenurilor Maglev care folosește magneți permanenți
- tehnologia trenurilor Maglev care se bazează pe suspensia magnetodinamică (MDS), fiind și cea mai nouă, însă puțin testată.