Tot ce trebuie să știi despre consumul de alcool în avion. Ce politici au companiile aeriene
0Mulți pasageri „își fac curaj” înainte de a se urca în avion și vor să continue să consume alcool și la bord, fără măcar să le treacă prin gând că există companii aeriene care pot refuza îmbarcarea și interzic cu desăvârșire băuturile alcoolice la bord.

Deseori, pasagerii consideră că o bere sau chiar „o tărie” îi ajută să suporte inevitabilele întârzieri, plictiseala și umilințe generale pe care, uneori, le provoacă călătoria cu avionul.
Însă, deși nu există o limită legală privind cantitatea de alcool pe care o pot consuma pasagerii, starea de ebrietate în avion este de fapt ilegală - iar incidentele legate de alcool sunt în creștere, spun companiile aeriene.
În martie, o pasageră a companiei Wizz Air a fost amendată cu 15.000 de lire sterline după ce comportamentul ei sub influența alcoolului a fost atât de perturbator încât zborul ei de la Gatwick către Egipt a fost deviat către Atena, scrie The Telegraph, precizând că în ultimele luni au existat incidente similare cu easyJet și United Airlines. Într-adevăr, aproape unul din cinci turiști a avut zboruri perturbate de pasageri beți, spune GoCompare.
Este ilegal să fii beat într-un avion?
Da. Conform Ordinului de Navigație Aeriană din 2016, reglementările stabilite de Autoritatea Aviației Civile (CAA) din Regatul Unit: „O persoană nu trebuie să intre în nicio aeronavă atunci când este în stare de ebrietate și nici să fie în stare de ebrietate ân timpul zborului.” Așadar, dacă al doilea gin tonic te „dă peste cap”, încalci de fapt legea. Dar ce constituie, de fapt, „beție”?
„Nu există o definiție legală”, spune Craig Phillips, partener principal la Express Solicitors. „Instanța a stabilit că termenul ar trebui folosit sensul cotidian al cuvântului «beție». «Beția» a fost descrisă de judecător ca fiind: «Afectarea organismului de alcool într-o asemenea măsură încât persoana nu are control deplin sau adecvat asupra propriilor facultăți mintale sau a comportamentului său».”, a adăugat el. Așadar, totul depinde de conduita ta, nu de cantitatea pe care ai consumat-o.
Iar pedepsele sunt usturătoare. „Dacă sunt găsiți vinovați, pasagerii se pot confrunta cu o amendă de până la 5.000 de lire sterline și maximum doi ani de închisoare”, explică Phillips. „În plus, ar putea fi urmăriți penal pentru costurile suportate de compania aeriană dacă aeronava este deviată și, eventual, cu o interdicție pe viață.” Costurile de deviere „variază între 10.000 și 80.000 de lire sterline”, a spus el.
Ți se poate refuza îmbarcarea dacă ești beat în aeroport?
Absolut. Dacă personalul crede că ești intoxicat cu alcool, îți poate refuza îmbarcarea sau te poate da afară înainte de decolare – iar asigurătorul tău nu va acoperi nicio întrerupere a călătoriei tale.
După o serie de incidente legate de consumul de alcool pe zborurile Ryanair, directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a solicitat o limită de două băuturi per pasager în august 2024. Incidente de violență în timpul zborului aveau loc săptămânal, a declarat O'Leary.
Ce se întâmplă cu pasagerii beți și dezordonați din avioane?
Este la discreția căpitanului. Echipajul va înceta să le mai servească alcool și va încerca să „dezamorseze” situația, dar dacă sunt considerați un pericol pentru cei de la bord (și pentru ei înșiși), avionul poate fi deviat și poate fi implicată poliția.
„Avem o abordare de toleranță zero față de comportamentul verbal și fizic tulburător”, spune Valeriu Ciocan-Boicea, însoțitor de cabină senior la Wizz Air. „În funcție de gravitatea situației, căpitanul poate decide să devieze zborul pentru a asigura siguranța tuturor celor aflați la bord. În aceste cazuri, Wizz Air va lua măsuri legale împotriva pasagerului, percepând costul perturbării cauzate companiei aeriene și clienților săi.”, a adăugat el.
Devierile legate de comportament sunt mai frecvente decât ați putea crede. În martie 2025, un zbor easyJet Glasgow-Hurghada ar fi fost deviat în Puglia, Italia, din cauza a doi pasageri în stare de ebrietate. Tot în acea lună, cu easyJet, un zbor Manchester-Tunisia a fost deviat în Sardinia pentru a plasa un bărbat turbulent în custodia poliției.
Câte băuturi poți comanda într-un avion?
Nu există o limită oficială – atâta timp cât poți gestiona efectele consumului de alcool. Dacă echipajul consideră că ai băut destul, nu te va mai servi.
Poți lua alcool în avion – și în ce cantitate?
Da, dar doar băuturi alcoolice pe care le-ați cumpărat de la Duty Free înainte sau în timpul zborului: nu aveți voie să aduceți propriul alcool (de exemplu, băuturi spirtoase miniaturale de acasă).
Există zvonuri conform cărora EgyptAir, Kuwait Airways și Royal Brunei Airlines permit pasagerilor să consume propriul alcool la bord, dar acestea sunt false. Încercarea de a face acest lucru este o infracțiune gravă.
Cât alcool Duty Free poți lua la bord?
Depinde de regulile destinației. De exemplu, cantitatea de vin permisă pentru intrarea în UE este de 4 litri, în timp ce SUA permite 2,25 litri, iar Africa de Sud 2 litri. Unele țări, cum ar fi Maldive și Qatar, interzic călătorilor să importe băuturi alcoolice.
Dacă călătoriți cu un zbor intern în Marea Britanie, puteți cumpăra alcool plătit cu taxe vamale „la prețuri comparabile cu prețul mediu de pe străzile principale din Marea Britanie”, recomandă World Duty Free. Cu toate acestea, nu veți putea consuma alcool la bord.
Care este vârsta minimă pentru consumul de alcool în timpul zborurilor?
Nu există o singură vârstă legală pentru consumul de alcool, impusă pentru toate zborurile; companiile aeriene respectă de obicei legile țării în care sunt înregistrate, de exemplu, în SUA este peste 21 de ani. În timp ce avionul este la sol, se aplică de obicei și regulile locale, așa că, dacă zbori de la Riyadh la Heathrow cu o companie aeriană europeană, de exemplu, nu se va servi alcool până la decolare.
Companiile aeriene servesc alcool gratuit?
Alcoolul este oferit gratuit pe majoritatea zborurilor pe distanțe lungi, dar unele companii aeriene nu acceptă consumul de alcool, indiferent de durata zborului - cum ar fi Royal Brunei, Saudia, Air Arabia și EgyptAir.
Companiile aeriene pe distanțe scurte și „low cost” (cum ar fi Wizz Air, Jet2, easyJet și Ryanair) servesc alcool la bord, dar este contra cost. British Airways oferă băuturi gratuite pe rutele pe distanțe lungi, dar dacă călătoriți la clasa economică cu un zbor BA Euroflyer, băuturile nu sunt incluse.
Cum evaluează echipajul de cabină nivelurile de beție?
„Personalul nostru de cabină este bine instruit să identifice pasagerii în stare de ebrietate înainte de îmbarcare”, spune Ciocan-Boicea. „Ei sunt atenți la semnele obișnuite: vorbirea neclară și poticnirea. Acestea ar reprezenta un semnal de alarmă înainte sau în timpul îmbarcării și ar îndemna echipajul să verifice dacă sunteți apt să zburați.”
Altitudinea te îmbată mai tare?
Mai mulți factori fac ca alcoolul să pară mai puternic și să acționeze mai rapid în timpul zborului, spune Dr. Enam Abood, medic șef la Centrul de Sănătate Harley Street. „Unii sunt legați de mediul în care se află avionul, cum ar fi presiunea diferită a aerului și nivelurile mai scăzute de oxigen. Însă factorii care au cel mai mare impact sunt legați de lucruri asupra cărora avem control, cum ar fi lipsa somnului obișnuit, consumul de mai puțină apă și consumul de alcool mai devreme decât de obicei, precum și consumul de mai puține alimente.”, a explicat medicul.