Puii de dragon, făpturile uimitoare din adâncurile peşterii Postojna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Postojna din Slovenia FOTO SHUTTERSTOCK
Peştera Postojna din Slovenia FOTO SHUTTERSTOCK

Peştera Postojna aflată la o oră de condus de Ljubljana, capitala Slovenei, se întinde pe mai mulţi kilometri de galerii, săli şi coridoare, are un pod şi cale ferată, dar dispune de o atracţie unică- aşa-numiţii pui de dragoni, nişte salamandre care nu cresc şi care nu se mai găsesc nicăieri în lume.

O atracţie turistică populară, peştera Postojna din Slovenia este cunoscută localnicilor cel puţin din secolul XIII. Însă turiştii au început să apară în valuri abia după vizita împăratului Franz I de Austria, în 1818, care a prilejuit noi descoperiri ale interiorului subteran.

Linia ferată dublă cu o lungime de câţiva kilometri asigură transportul către cavernele cu stalagmite şi mai multe săli, precum cea a Congresului şi o alta, vastă, de concert unde încap câteva mii de oameni. În această sală a cântat în 1930 orchestra simfonică din Milano. Vizitatorii pot traversa şi un pod construit de prizonierii ruşi în Primul Război Mondial, pot merge în Camera Roşie, admira Marele Munte sau Sala Tuburilor unde se găsesc stalactite albe din calcit pur.

Cea mai frumoasă stalagmită din peşteră, Briliantul, este formată din calcar alb strălucitor, şi are o înălţime de 5 metri.

    

Olmii (proteus anguinus) sunt salamandre oarbe de circa 25 de centimetri care nu ajung propriu-zis la maturitate. Localnicii i-au numit „pui de dragoni” pentru că erau scoşi din peşteri de inundaţii şi se presupunea că dragonii cei mari rămâneau înăuntru.

În prezent aceste făpturi cărora nu le prieşte decât mediul acvatic subteran pot fi admirate în acvarii situate în adâncul peşterii. Ele se mai numesc şi omul peşte datorită culorii rozalii a pielii lor şi a membrelor cu mici degete asemănător bebeluşilor.

Deşi sunt orbi, dragonii au un simţ auditiv dezvoltat şi sunt extrem de sensibili la vibraţii. Nu sunt prietenoşi şi se agaţă de pereţii acvariului pentru siguranţă în prezenţa vizitatorilor umani.

Olmii trăiesc circa 100 de ani şi pot supravieţui ani de zile fără mâncare - cel puţin şapte, deşi după circa trei ani încep să piardă în greutate şi nu se mai mişcă, aşteptând ca prada să le apară în cale. Dar când dau de hrană sunt deosebit de lacomi şi o absorb întreagă ca un aspirator.

Îngrijitorii lor din peşteră îi hrănesc cu viermi. Cercetătorii sloveni au obţinut autorizaţie pentru un laborator care să-i studieze. 

Pui de dragon FOTO SHUTTERSTOCK

Pui de dragon FOTO SHUTTERSTOCK

„Biologii le examinează ADN-ul. Genomul lor e ca un roman, de 16 ori mai lung decât cel uman şi ceva mai complicat. Sunt multe spaţii goale. Nu ştim care e scopul lor. Imaginează-ţi un volum de 600 de pagini unde toate literele sunt amestecate, iar noi trebuie să recompunem povestea”, spune un tânăr biolog care le studiază.

Salamandrele sunt interesante pentru studiu pentru că îşi pot regenera membrele şi mecanismul lor ar putea fi folosit pentru a „creşte” braţe sau picioare umane din celule proprii.

Puii de dragon mor la temperaturi mai mari de 13 grade Celsius şi nu depăşesc stadiul de adolescenţi. Ei se reproduc totuşi şi chiar fac dansuri de împerechere în care masculul îşi adulmecă şi îşi atrage partenera înotând în faţa ei. Masculul eliberează un pacheţel de spermă pe care i-l lasă femelei în apă. Aceasta îl depozitează în corpul ei şi oul se fertilizează.

Sexul lor nu poate fi deosebit pe baza analizei cromozomilor pentru că ambele sexe au acelaşi număr - şi se lucrează acum la identificarea sexului în funcţie de nivelul hormonilor în sânge.

Eclozarea dragonilor

Biologii au asistat în 2016 la o perioadă lungă de depunere a ouălor la o femelă care a devenit foarte teritorială din senin. A fost izolată de restul dragonilor şi a continuat să depună ouă preţ de două luni: în final au rezultat 64 de pui din care n-au supravieţuit decât 21.

Un ou de pui de dragon eclozează după circa patru luni şi acesta este imediat independent. Paradoxal, puii ies cu ochi care sunt însă acoperiţi cu piele în câţiva ani.

În peşteră mai trăiesc şi greieri, miriapode otrăvitoare, gândaci Leptodirus hochenwartii cu aripi atrofiate lipite de abdomen, creveţi - gustarea preferată a puilor de dragoni - şi păianjeni.

Olmii erau consumaţi înainte de anii 1980, fiind vânduţi în pieţele de peşte. Gustul lor se aseamănă cu cel al calamarilor. În prezent puii de dragon sunt protejaţi.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite