Parcul „Dismaland“, parodia sumbră după Disneyland, inaugurat de misteriosul artist Bansky

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul britanic Banksy, a cărui indentitate nu este cunoscută, a inaugurat sâmbătă, în apropierea oraşului Bristol, un parc de distracţii botezat „Dismaland“, care se doreşte o parodie a celebrelor parcuri Disneyland şi o viziune satirică asupra capitalismului.

Obiectivele parcului pot fi descrise ca fiind lugubre, iar angajaţii au datoria să afişeze o mină cât mai plictisită şi deprimată. Ba chiar, unul dintre ei strânge în mână un snop de baloane pe care stă scris „sunt un imbecil“.

Câteva mii de persoane au stat la coadă sâmbătă ca să cumpere un bilet în valoare de trei lire sterline, cât costă intrarea în parcul anti-distracţie Dismaland, pentru a admira viziunea satirică, chiar anarhistă a artistului. Numele este o combinaţie între cuvântul „ lugubru“ („dismal“, în limba engleză) şi Disneyland. Sloganul parcului este şi el la fel de deprimant: „noua şi cea mai dezamăgitoare atracţie britanică“.

Parcul "Dismaland" are o capacitate de 2.000 de vizitatori, iar site-ul care punea în vânzare biletele pentru această expoziţie a fost blocat, vineri, după ce a fost accesat de peste şase milioane de persoane în câteva ore. Parcul va fi deschis timp de cinci săptămâni şi a fost amenajat în incinta unei foste piscine dezafectate din Weston-super-Mare, în apropiere de oraşul Bristol, în Marea Britanie.

image

 FOTO Daily Mail

Vizitatorii pot să o admire la Dismaland pe Mica Sirenă deformată (foto sus), fiind realizată ca şi cum s-ar reflecta în apă, pe fundalul unei replici în ruine a castelului Disneyland, o punere în scenă modernă a poveştii Cenuşăresei, decedată într-un accident de automobil şi înconjurată de un grup de paparazzi (aluzie la moartea prinţesei Diana), dar şi un fost automobil de poliţie utilizat în Irlanda de Nord, transformat în tobogan pentru copii.

image

 FOTO Daily Mail

Expoziţia pune în scenă şi subiecte de actualitate, cum este o sculptură care îi reprezintă pe imigranţii disperaţi să ajungă în Europa la bordul unor bărci (foto jos). 

image

 FOTO Daily Mail

Alături de proiectele lui Bansky se află şi opere care aparţin altor artişti cunoscuţi, precum Damien Hirst, David Shrigley, Escif, Paco Pomet şi Jenny Holzer.

image

Punerea în scenă a poveştii Cenuşăresei, aluzie la moartea prinţesei Diana. FOTO Daily Mail

Ionic, Banksy a declarat că proiectul său nu reprezintă o lovitură dată imaginii Disney, ci „doar un parc tematic a cărui temă principală se referă la faptul că parcurile tematice ar trebui să trateze teme mai serioase“. Banksy a devenit cunoscut în întreaga lume ca artist stradal, graţie desenelor sale de tip graffiti realizate pe clădiri importante din toată lumea, adesea însoţite de comentarii cu tentă socială. Un alt detaliu care a contribuit la creşterea popularităţii sale este că acesta îşi ascunde identitatea, preferând să rămână un anonim. 


 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite