Orașul antic Pompei limitează numărul de vizitatori ca protecție față de turismul excesiv
0Biletele pentru vizitarea ruinelor îngropate de Muntele Vezuviu, care au atras 4 milioane de turiști în această vară, vor fi limitate la 20.000 pe zi.
Pompei va limita numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi și va introduce bilete personalizate începând de săptămâna viitoare, într-un efort de a face față turismului excesiv și de a proteja situl de patrimoniu mondial, au declarat oficialii.
În această vară, un număr record de 4 milioane de persoane au vizitat rămășițele vechiului oraș roman, care a fost îngropat sub cenușă și roci după erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr, scrie theguardian.com.
Directorul parcului arheologic, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că vizitatorii sitului principal depășesc în prezent o medie de 15.000-20.000 în fiecare zi, iar noul plafon zilnic ar împiedica o creștere în continuare a numărului.
„Lucrăm la o serie de proiecte pentru a reduce presiunea umană asupra sitului, care ar putea prezenta riscuri atât pentru vizitatori, cât și pentru patrimoniul care este atât de unic și fragil”, a declarat Zuchtriegel.
Biletele de intrare în parc vor fi personalizate începând cu 15 noiembrie, pentru a include numele și prenumele vizitatorilor. Un număr maxim de 20 000 de bilete vor fi eliberate în fiecare zi, cu intervale orare specifice în timpul verii.
Administratorii parcului încearcă să încurajeze turiștii să viziteze și alte situri antice legate de Pompei, printre care Stabiae, Oplontis și Boscoreale. prin punerea la dispoziție a unui autobuz gratuit în cadrul proiectului Greater Pompeii.
„Măsurile de gestionare a fluxurilor și a siguranței și de personalizare a vizitelor fac parte din această strategie”, a declarat Zuchtriegel. „Ne propunem un turism lent, durabil, plăcut și fără mase și, mai presus de toate, răspândit pe întreg teritoriul din jurul sitului Unesco, care este plin de bijuterii culturale de descoperit.”
În aprilie, Veneția a devenit primul mare oraș turistic din lume care a impus o taxă de intrare, ca parte a unui test menit să descurajeze turiștii de o zi și care urmează să revină anul viitor. Taxa de 5 euro, care s-a aplicat în 29 de zile de vârf și s-a încheiat în iulie, a fost, de asemenea, un răspuns de urgență al autorităților locale pentru a evita ca situl de patrimoniu UNESCO să fie pe lista neagră.