Măsuri de siguranţă de care trebuie să ţinem cont când alegem o destinaţie de vacanţă exotică: cum ne putem feri de contractarea unor boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din 10 români care pleacă în vacanţă alege o destinaţie exotică, printre cele mai căutate fiind Thailanda, Cambodgia, Maldive, insulele din Oceanul Indian şi zona Caraibelor, sau circuitele prin America de Sud, America de Nord şi Asia. În topul informaţiilor pe care le caută turiştii români care aleg o astfel de destinaţie se află şi cele legate de bolile şi virusurile exotice care îi pot afecta.

Fiecare zonă a lumii are specificul ei, de aceea, înainte de fiecare călătorie spre o destinaţie de vacanţă exotică este recomandată o discuţie cu un medic specialist în boli tropicale sau cu un epidemiolog, care au autoritatea de a recomanda un tratament preventiv pentru călătoria într-o anumită zonă tropicală sau ecuatorială, în concordanţă cu eventualele afecţiuni preexistente ale turistului, recomandă co-proprietarul agenţiei de turism Eturia, Daniela Shah , care este medic la bază.   

Să călătoreşti pe o insulă din Caraibe, Oceanul Indian sau în Asia de Sud-Est nu înseamnă neapărat că ne expunem mai mult sau mai puţin unor boli, ci că organismul este mai puţin adaptat la realitatea acelei ţări şi are nevoie de ceva timp pentru a se adapta. În lipsa acestui timp, pentru că o vacanţă durează de obicei 10-14 zile, avem nevoie de câteva măsuri de prevenţie, care să ne imunizeze până când organismul nostru începe să se adapteze mai bine la condiţiile locale. Pe lângă toate acestea, este foarte important să alegem locaţii adecvate pentru cazare şi servirea mesei, verificate şi recomandate de agenţiile de turism, este de părere specialistul agenţiei specializate pe destinaţii exotice.

„Auzim, de cele mai multe ori de la televizor sau din presă, despre maladii tropicale care ajung ocazional în centrul atenţiei, însă asta nu înseamnă că virusul cauzator abia a apărut, ci doar că în acel moment a început să afecteze mai mulţi oameni. Şi nu înseamnă că înainte nu au fost epidemii cu acel virus, ci doar că au cuprins comunităţi mai restrânse, sau poate pur şi simplu acea ştire nu a fost suficient de impresionantă încât să atragă atenţia mass media. Dacă e să mă gândesc doar la ultimii ani, au existat holeră, gripă porcină, gripă aviară, Ebola, acum vedetă este Zika, şi probabil în viitor vor mai fi şi altele. Fiecare turist care pleacă în vacanţă într-o destinaţie exotică în afara Europei (mai puţin America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă) trebuie să fie informat că totul va fi complet diferit de ceea ce ştia şi că acesta este şi farmecul unei destinaţii exotice. Dacă se respectă însă măsurile elementare de igienă menţionate mai sus, precum şi metodele de prevenţie recomandate de medic, putem călători oriunde fără griji, pentru a descoperi minunăţiile acestei planete pe care suntem privilegiaţi să trăim. Praemonitus praemunitus, adică prevenit înseamnă pregătit”, este de părere  Daniela Shah.

Iată care sunt principalele reguli de care trebuie să ţinem cont atunci când călătorim într-o destinaţie exotică, pe lângă consultul unui medic specialist:

Igiena, cea mai bună metodă de prevenţie

Simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun sau, în lipsa acestora, cu şerveţele sau gel dezinfectant ne poate scăpa de foarte multe neplăceri. Puţine persoane ştiu că virusurile respiratorii (de exemplu, cel al gripei porcine) se transmit şi prin atingerea ochilor, nasului şi gurii cu mâinile nespălate, pentru că aceste virusuri pot persista ore în şir pe diverse suprafeţe pe care le putem atinge accidental (clanţe, uşi, mese, suprafeţe din băi, bucătării, restaurante, jucăriile copiilor etc). Deci, în orice vacanţă este absolut necesară spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă şi săpun, pentru cel puţin 20-30 secunde, şi, pentru călătorii împreună cu copiii este importantă dezinfectarea riguroasă a jucăriilor şi a altor obiecte folosite de ei în locurile publice (biberoane, sticle de apă, linguriţe etc). 

Exitaţi excesul alimentar şi nu mâncaţi din surse nesigure

O greşeală făcută adesea de turişti este că în prima zi de vacanţă încearcă toate preparatele tradiţionale, toate condimentele, fructele şi legumele. Pentru stomac este o trecere forţată de la rutina de acasă la explozia de gusturi şi arome din zonele exotice. Toate acestea, suprapuse cu oboseala unui zbor de multe ore cu avionul, pot duce la solicitarea excesivă a aparatului digestiv, manifestată prin stări vomitive sau diaree. Trebuie evitate consumul de fructe şi legume nespălate sau alte produse de la vânzătorii ambulanţi, consumul de lapte sau produse de lapte nepasteurizat şi consumul de peşte (în special baracudă) sau carne insuficient pregătite termic sau din surse nesigure.

Hidratare abundentă

În special pentru vacanţele la plajă, dar şi pentru circuite în zone cu în care indicele razelor ultraviolete depăşeşte nivelul 6 (de la ecuator şi chiar până la poli, în anumite perioade din an), hidratarea împreună cu protecţia solară ne vor ajuta să prevenim insolaţia şi arsurile solare. Pentru perioadele în care ne expunem la soare este imperios necesar să folosim creme cu factor de protecţie solară 50 şi este recomandat să avem şi o cremă după plajă. Pentru copii, în special, se recomandă folosirea hainelor cu protecţie UV (există tricouri, pălării, costume de baie şi pantaloni speciali), şi să nu stea sub acţiunea directă a razelor solare după ora 10:30 dimineaţa sau după-amiază, înainte de ora 16:30. 
De asemenea, este recomandat ca în destinaţiile exotice să se folosească pentru băut doar apă îmbuteliată, iar în unele locuri (de exemplu, Africa), chiar şi atunci când va spălaţi pe dinţi. 

Folosirea substanţelor repelente

Ţânţarii sunt purtătorii majorităţii virusurilor exotice. Se pot folosi soluţii naturale pe bază de citronella, eucalipt sau repelenţi mai puternici cu DEET. Există plasturi şi brăţări care protejează purtătorul (compatibile chiar şi pentru sugari), dar şi soluţii şi spray-uri care se aplică direct pe piele (pentru copii peste 2 ani şi adulţi). 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite