Heidelberg, faţa romantică a Germaniei FOTO
0Situat în sud-vestul Germaniei, de-a lungul râului Neckar, cu un castel impresionant care domină zona şi cu fermecătoare case pitoreşti, oraşul Heidelberg este o destinaţie turistică de care cu siguranţă te vei îndrăgosti.
La sud de Frankfurt, la aproximativ o oră de mers cu maşina, vestitul Heidelberg, considerat unul dintre cele mai romantice oraşe ale Germaniei, te întâmpină într-o atmosferă primitoare cu privelişti uimitoare care atrag anual peste trei milioane de turişti. Situat în una dintre cele mai calde zone ale Germaniei, în valea râului Neckar, unde podişul Odenwald se deschide spre lunca Rinului, Heidelberg se remarcă prin splendida aşezare între cele două dealuri împădurite, Königstuhl şi Heiligenberg, oferind oraşului un farmec aparte.
De-a lungul timpului, scriitori faimoşi ca Victor Hugo şi Mark Twain au rămas impresionaţi de frumuseţea locului, povestind despre Heidelberg în operele lor. Poetul german Goethe s-a declarat cucerit şi inspirat de acest oraş, redând în cele mai simple şi mai cuprinzătoare cuvinte esenţa oraşului: „Heidelberg are ceva ideal“.
Fotografii de Alexandra Cheroiu
Oraşul celei mai vechi universităţi din Germania
Heidelberg a fost atestat documentar în 1196 şi multă vreme a constituit reşedinţa Palatinatului Elector, unul dintre statele feudale de mare importanţă ale Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană.
Oraşul găzduieşte prestigioasa Universitate „Ruprecht-Karl“ (Ruperto Carola), cea mai veche de pe teritoriul Germaniei şi una dintre cele mai vechi instituţii de acest fel din Europa, fondată în 1386. De această universitate sunt legate numele a numeroase personalităţi culturale, ştiinţifice şi politice ca Max Weber, Carl Bosch, Helmut Kohl, Gustav Kirchhoff, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, precum şi zeci de laureaţi ai Premiului Nobel.
Un alt lucru interesant de ştiut despre Heidelberg este că aici şi-a petrecut cea mai mare parte a exilului şi ultima parte a vieţii domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
FOTO traveleuropa.ro
Castelul Heidelberg, principala atracţie a oraşului
Dacă alegi să începi explorarea oraşului pe splaiul râului Neckar, interesantele ruine ale Castelului Heidelberg, aflate pe dealul Königstuhl, la 80 de metri înălţime, îţi vor atrage cu siguranţă imediat atenţia. Castelul renascentist a fost construit în 1214 ca o fortăreaţă, fiind extins în secolele XV-XVI pentru a fi transformat într-un palat care să servească conducătorilor imperiului. Din păcate, mare parte a castelului a fost distrusă în timpul războiului împotriva francezilor din secolul al XVII-lea, trecând şi printr-un devastator incendiu provocat de fulgere.
Pentru a pătrunde profunzimile istorice ale edificiului, puteţi opta pentru un tur ghidat, însă vă puteţi bucura şi de o simplă plimbare printre spectaculoasele ruine care dispun de ample terase ce oferă o minunată privelişte asupra oraşului. Castelul dispune şi de o cramă, unde puteţi degusta vinul local şi aveţi şansa de a vedea cel mai mare butoi din lume, realizat în 1751, cu o capacitate de peste 200.000 de litri.
O oprire pe Podul Karl Theodor
Cunoscut totodată ca „Podul Vechi“, Podul Karl Theodor reprezintă al doilea cel mai recognoscibil obiectiv turistic şi simbol al Heidelbergului, motiv pentru care este tot timpul plin de turişti care vor să se fotografieze în faţa iconicei porţi cu două turnuri ce deschide drumul spre Oraşul Vechi.
Faimosul pod cu nouă arcade, ridicat în 1788, poartă numele prinţului-elector care a dat ordinul construirii acestuia, înlocuind podurile de lemn iniţiale care erau permanent distruse de inundaţii şi războaie. De-a lungul podului se află şi două statui, una înfăţişându-l pe prinţul Karl Theodor, înconjurat la bază de reprezentările alegorice ale celor mai importante râuri care străbăteau ţinuturile guvernate de acesta – Rin, Dunăre, Isar şi Mosela –, iar cea de-a doua o reprezintă pe Zeiţa Minerva.
Pe partea dreaptă a ieşirii de pe pod, o sculptură din bronz ce înfăţişează o maimuţă care le întinde trecătorilor „o oglindă“ atrage turiştii ca un magnet. Realizată de Gernot Rumpf şi plasată aici în 1979, sculptura are şi o istorie interesantă. Se spune că în secolul al XV-lea, chiar ar fi existat o maimuţă care îşi făcea veacul pe acest pod, aceasta regăsindu-se chiar şi în desenele epocii. Poveştile din jurul ineditei statui spun că aceasta e menită să transmită ideea egalităţii dintre oameni.
Oraşul Vechi, o încântare
Continuă explorarea pe străzile fermecătoare ale Vechiului Oraş, care te vor impresiona prin arhitectură şi culoare. Hauptstrasse, strada principală, paralelă cu râul Neckar, este intens circulată de locuitori şi turişti datorită abundenţei de buticuri, cafenele, restaurante şi galerii, fiind animată şi de numeroşi artişti stradali.
Cea mai importantă piaţă din Oraşul Vechi este Marktplatz, locul unde cu secole în urmă se ţineau târgurile medievale şi unde se spune că erau arşi pe rug cei acuzaţi de vrăjitorie şi erezie. De o parte şi de alta a pieţei se află Primăria oraşului şi cea mai importantă şi mai impozantă biserică a Heidelbergului: Biserica Duhului Sfânt (Heiliggeistkirche).
Piatra de temelie a spectaculoasei biserici în stil gotic (foto jos) a fost pusă în secolul al XIII-lea, însă edificiul a fost terminat abia în 1544. Timp de secole, aici erau înmormântaţi principii electori ai Palatinatului, însă la sfârşitul secolului al XVII-lea, trupele franceze au distrus mormintele acestora, singurele care au rămas până în prezent fiind cel al principelui elector Ruprecht al III-lea şi al soţiei sale, Elisabeth von Hohenzollern.
De-a lungul plimbărilor pe străduţele înguste, nu trebuie să ratezi Haus zum Ritter, una dintre cele mai frumoase case vechi de aici, care impresionează prin faţada sa foarte elaborată. Construită la sfârşitul secolului al XVI-lea de către un înstărit negustor francez, Charles Bélier, este singura casă burgheză care a rămas intactă în timpul Războiului de nouă ani.
Castelul Heidelberg poate fi admirat din multe zone ale oraşului, însă cea mai frumoasă privelişte o vei avea la apus, în micuţa piaţă Kornmarkt, care are în centru o deosebită statuie în stil baroc, dedicată Fecioarei Maria.
O plimbare pe Drumul Filosofilor
Pe partea opusă a Neckarului se ridică la peste 400 de metri dealul Heiligenberg, pe care îl puteţi explora urcând pe Calea Şarpelui (Schlangenweg), o potecă întortocheată care începe de la baza Podului Vechi şi urcă printre podgorii, în pădure, traversând Drumul Filosofilor, de unde din nou puteţi admira oraşul de sus, dintr-o nouă perspectivă. Zona a căpătat numele Drumul Filosofilor în Perioada Romantică, datorită profesorilor şi filosofilor care făceau aici plimbări solitare, în mijlocul naturii, bucurându-se de privelişti.
FOTO traveleuropa.ro
Dealul Heiligenberg păstrează cele mai străvechi urme de aşezământ ale Heidelbergului, dintre care un zid de apărare celtic, care datează din secolul IV î.Hr. În vârful dealului se găsesc şi ruinele Mănăstirii Sfântul Mihail (Michaelskloster), construită în secolul al XI-lea şi abandonată în urmă cu cinci secole, alături de Thingstätte, un amfiteatru din perioada nazistă şi un vechi turn de observaţie.
Dacă vreţi să încheiaţi ziua în aceeaşi notă romantică, atunci când luminile oraşului se aprind, reveniţi pe malul râul Neckar pentru o plimbare nocturnă de vis, pentru că Podul Vechi şi Castelul Heidelberg sunt iluminate splendid pe timp de noapte.