Valletta, oraşul-fortăreaţă, considerat o capodoperă a stilului baroc FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vallletta  se află pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO din 1980 FOTO Alexandra Cheroiu
Vallletta  se află pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO din 1980 FOTO Alexandra Cheroiu

Capitala Maltei, cea mai mică din Uniunea Europeană şi unul dintre cel mai bine fortificate oraşe din Europa, este una dintre destinaţiile ce nu trebuie ratate de turiştii aflaţi în căutarea unei călătorii culturale unice.

Alegerea unei destinaţii de vacanţă ideale pe timp de vară va ţine cont mai mereu de ingredientul principal: relaxarea la plajă. Însă atunci când poţi îmbina mersul la mare cu privelişti răpitoare şi obiective turistice spectaculoase, poţi spune că te-ai ales cu pachetul complet. În acest sens, micul arhipelag maltez, aflat la sud de Italia, în Marea Mediterană, format din insulele Malta, Gozo şi Comino, este, cu siguranţă, unul dintre locurile cele mai ofertante. 

Malta păstrează savoarea mediteraneană, accentul britanic, detaliile arabice şi ariditatea africană ca monument al tuturor civilizaţiilor care au cucerit-o. Profunzimea sa istorică, ce te poartă din temple antice, vremuri medievale, poveşti cu zeiţe, sfinţi şi cavaleri în armură spre prezentul plajelor exotice, nu-ţi oferă niciun prilej de plictiseală.

Toate cele trei insule ale Republicii Malta abundă în obiective turistice şi peisaje impresionante, însă de această dată ne vom opri mai mult asupra capitalei sale, Valletta, care a fost inclusă pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO încă din 1980.

valletta foto alexandra cheroiu

 FOTO Alexandra Cheroiu

Oraşul-muzeu al Maltei

Valleta este o mică aşezare din secolul al XVI-lea, înconjurată de ziduri impunătoare, bastioane puternice şi şanţuri, construită pe o peninsulă unde se află două porturi naturale – Marsamxett şi Grand Harbour.

Orăşelul, denumit după fondatorul său francez, Marele Maestru Jean de la Vallette, a fost clădit de Cavalerii Ioaniţi după asediul turcilor din 1565, când Jean de la Vallette a cerut ajutorul Papei pentru construirea unui oraş-fortăreaţă care să facă faţă atacurilor otomane. 

Deşi este capitala cea mai mică a unui stat european, cu o suprafaţă de sub un kilometru pătrat şi în jur de 9.000 de locuitori, Valletta este un muzeu în sine, având cea mai mare densitate de monumente istorice din lume, la fel ca întreaga ţară. Capitala Maltei oferă 320 de monumente pe care le descoperi la orice pas, stilul arhitectural predominant fiind cel baroc, dar se pot observa şi clădiri cu tente de neoclasicism şi arhitectură modernă. Deoarece are un număr mare de palate, Valletta a primit pseudonimul renascentist „Superbissima“.

valletta foto alexandra cheroiu

Pentru a descoperi Valletta, majoritatea turiştilor îşi încep plimbarea de la Fântâna Tritonilor, aflată chiar în faţa Porţii Oraşului. Fântâna, construită între 1952 şi 1959, este formată din trei figuri de bronz mitologice ce reprezintă legăturile Maltei cu marea, iar designul lor a fost inspirat de Fontana delle Tartarughe din Roma.

valletta foto alexandra cheroiu

Dincolo de impunătoarea Poartă Victoria, construită de către britanici în 1885 şi denumită după Regina Victoria, începe principala arteră comercială, Bulevardul Republicii, care străbate oraşul dintr-un capăt în altul. Luând la pas Valletta, vei observa că de o parte şi de alta a străzii principale se desprind străduţe strâmte şi abrupte, din capătul cărora clipeşte seducătoare marea. Într-o continuă forfotă, miile de paşi mişună dintr-un magazin în altul, căci Bulevardul Republicii este înţesat de magazine de suvenire, haine, parfumuri, bijuterii, saloane de înfrumuseţare, fast-food-uri şi terase. 

valletta foto alexandra cheroiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grădinile Upper Barrakka, privelişte uimitoare spre porturi

Înainte să-ţi încarci pungile cu diferite cumpărături, ar fi bine să iei orăşelul la pas, pentru că zeci de monumente spectaculoase aşteaptă să fie descoperite. Pentru început, poţi face o oprire la Grădinile Upper Barrakka, situate în partea dreaptă, aproape de intrarea în oraş.

Grădinile Upper Barrakka sunt cel mai înalt punct al Vallettei şi oferă o splendidă privelişte asupra porturilor naturale Marsamxett şi Grand Harbour, iar peste apă se văd cele trei orăşele-surori Vittoriosa, Senglea şi Cospicua. Grădinile liniştite şi umbrite sunt frumos amenajate cu fântâni, flori şi arcade. Pe băncuţe, la umbra coloanelor, bătrânii locului îşi au oaza de linişte, dar şi locul preferat de socializare.

Aici se poate observa The Saluting Battery, unde, în fiecare zi, la orele 12:00 şi 16:00, se trag salve de tun, motiv pentru care locul se aglomerează cu turişti. În Grădinile Upper Barrakka puteţi vedea o replică a sculpturii „Les Gavroches“, semnată de sculptorul maltez Antonio Sciortino, originalul aflându-se în prezent la Muzeul Naţional de Arte. Marea şi oraşele învecinate pot fi admirate şi din Grădinile Lower Barrakka, situate spre capătul peninsulei. Construite în 1560, Grădinile Barrakka au servit iniţial ca zonă de agrement pentru cavaleri, iar în 1800 au fost deschise publicului. 

valletta foto alexandra cheroiu
valletta foto alexandra cheroiu
valletta foto alexandra cheroiu

Aproape de Grădinile Lower Barrakka, în vârful peninsulei, puteţi vizita Fortul Saint Elmo – o construcţie fortificată în formă de stea, cu tehnică militară expusă la Muzeul Războiului, dar şi The Malta Experience, un show audiovizual în care puteţi afla mai multe despre istoria Maltei.

Catedrala Sfântul Ioan, o bijuterie arhitecturală

Catedrala romano-catolică Sfântul Ioan merită o atenţie deosebită, căci biserica renumită, ctitorită în 1572 de Marele Maestru al Maltei Jean de la Cassière, este considerată de arhitecţi una dintre cele mai frumoase şi mai reprezentative construcţii în stil baroc ale Bătrânului Continent. Construcţia a servit ca loc de rugăciune şi pelerinaj pentru Cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim. Ajunşi în Malta acum 500 de ani, ei au protejat-o atât de turci, cât şi de piraţii veniţi din nordul Africii pe Marea Mediterană. Interiorul catedralei este extrem de bogat ornat cu picturi, atracţia principală fiind „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“, celebra operă de artă a lui Caravaggio. Un alt detaliu deosebit este podeaua de marmură, compusă din aproape 400 de pietre funerare ale cavalerilor căzuţi la datorie. 

catedrala sf ioan malta foto alexandra cheroiu

Palatul Marilor Maeştri, casa guvernatorilor Maltei

Pentru a pătrunde mai bine în epoca legendarilor cavaleri, lângă catedrală, Palatul Marilor Maeştri, construit în anul 1571, te invită într-o lume demult uitată.

Coridoarele lungi cu tavane pictate, străjuite de zeci de armuri, şi camerele împodobite cu obiecte de artă şi arme vechi au constituit dintotdeauna casa guvernatorilor Maltei, iar în prezent, palatul găzduieşte Biroul Preşedintelui. Aici, din 1974 şi până în prezent, pe o placă albă din marmură, continuă să fie enumeraţi preşedinţii Maltei. Printre aceştia, stă scris şi numele unei femei, Marie-Louise Coleiro Preca, care a fost preşedinta Maltei din 2014 până în 2019.

palatul marilor maestri malta foto alexandra cheroiu
 palatul marilor maestri malta foto alexandra cheroiu

Cea mai remarcantă cameră din palat este Sala Consiliului Suprem al Cavalerilor, care găzduieşte fresce fine şi Galeria Ambasadorilor, unde se găsesc expuse portrete ale Marilor Maeştri. Aceasta a fost construită în timpul domniei lui Jean de la Cassière pentru a găzdui ambasadorii, iar în prezent este folosită pentru anunţurile oficiale făcute de preşedintele maltez. 

Camerele de stat sunt bogat decorate cu alamă aurie şi cu opere de artă. O serie elaborată de picturi murale, pictate de Matteo Perez d'Aleccio, ilustrează o naraţiune completă a Marilor asedii din 1565. Unul dintre tablouri îl reprezintă pe Marele Maestru Jean de la Vallette, fondator al oraşului Valletta.

 palatul marilor maestri malta foto alexandra cheroiu

Casa Rocca Piccola, o celebra casă aristocratică din Malta

Imediat după Palatul Marilor Maeştri, puteţi vizita casa strămoşilor unei familii aristocratice malteze. Acest palat din secolul al XVI-lea a fost construit pentru Don Pietro La Rocca, unul dintre Cavalerii Maltei, iar în prezent este locuinţa marchizul de Piro, care este totodată şi al nouălea baron de Budach şi Cavaler de Malta. Vizitatorii pot intra în 12 camere ale palatului din cele 50, inclusiv două săli de mese, un dormitor cu un pat cu baldachin, saloanele şi capela mică de familie. La sfârşitul turului casei, se vizitează cele două adăposturi antiaeriene săpate în stâncă, pe care stă fundaţia oraşului. Casa Rocca Piccola are, de asemenea, o grădină fermecătoare şi un magazin de cadouri. 

image

Biserica naufragiului Sfântul Paul

Remarcându-se printr-o cupolă impresionantă, Biserica naufragiului Sfântul Paul este una dintre cele mai vechi din Malta, datând din secolul al XIX-lea. Aceasta a luat naştere după ce Regina Adelaide a venit în Malta şi a descoperit că aici nu exista un lăcaş sfânt de tip anglican. Biserica este dedicată tatălui creştinismului din Malta, Sfântul Apostol Paul, care a ajuns pe insulă din cauza unui naufragiu în anul 60 d.Hr. 

Papa Pius al VII-lea a donat acestei biserici o relicvă preţioasă – blocul pe care se spune că Sfântul Paul a fost decapitat, precum şi ceea ce se crede a fi parte din osul încheieturii mâinii sale. Această relicvă este aşezată pe un stâlp într-o mică capelă. Statuia Sfântului Paul este purtată solemn pe străzi pe 10 februarie în fiecare an pentru a comemora ziua în care a avut loc naufragiul Sfântului Paul. Frescele de pe tavan ilustrează scurta şedere a sa în Malta. 

image

    

Festa malteză, între sfinţi şi artificii

Dacă vrei să surprinzi Malta în toată splendoarea sa tradiţională, ai face bine să o vizitezi în sezonul sărbătorilor religioase numite „festa“. Din mai până în septembrie, în fiecare sâmbătă, câte un sătuc sau orăşel din Malta şi Gozo se îmbracă în straie de sărbătoare pentru a-şi cinsti cu mare fast patronul spiritual, mulţumindu-i astfel pentru încă un an fără evenimente nefaste.

Pe lângă procesiunile în care statuia sfântului fiecărei localităţi în parte este purtată pe străzi, festa înseamnă şi multă distracţie şi bucurie în stare pură. Localităţile din Malta şi Gozo intră într-o competiţie acerbă de artificii la sol, pe care maltezii o iau foarte în serios şi pentru care se pregătesc tot anul. Artificiile, făcute manual de locuitori, sunt diferite de tot ce aţi mai văzut până acum. Construite sub forma unor morişti în continuă mişcare, dispozitivele complexe creează un spectacol îndelung aşteptat şi foarte ovaţionat de localnici. Żebbuġ, un orăşel din inima Maltei, al cărui patron este Sfântul Filip, organizează una dintre cele mai frumoase feste de acest gen.

Mdina, oraşul nobililor

Aproape în inima Maltei, pe un deal, se află cetatea Mdina, o bijuterie istorică, fondată de fenicieni în urmă cu 4.000 de ani. Aceasta a fost capitala Maltei din Antichitate până la venirea Cavalerilor Ioaniţi, în 1530. Zidurile groase şi şanţul larg care înconjoară cetatea separă Mdina de Rabat, oraşul cu care se învecinează. În „Oraşul Tăcut“, aşa cum este cunoscut localnicilor, locuiesc doar familii nobile, 80 la număr, adică aproape 300 de locuitori, toţi descendenţi ai unora dintre cele mai vechi familii de nobili din Malta.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

mdina malta foto alexandra cheroiu

O vizită scurtă merită şi satul pescăresc Marsaxlokk, unde te poţi desfăta cu un peşte proaspăt scos din apele Mediteranei. Debarcaderul plin cu bărcuţe colorate sunt farmecul şi atracţia locului.

marsaxlokk malta foto alexandra cheroiu

    

Spectacolul naturii, la Grota Albastră

Una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale Maltei este Grota Albastră. Micul debarcader din Qrendi, crestat în stâncă, oferă plimbări cu bărcuţele spre cele şapte peşteri spectaculoase din mijlocul apelor. Aici, în zilele senine şi însorite, dincolo de arcada stâncoasă de 42 de metri înălţime, ai ocazia să vezi un fenomen unic: cerul albastru se reflectă în nisipul alb de sub peşteri, rezultând ape colorate în vibrante nuanţe de cobalt şi azuriu. În plus, pereţii peşterilor oglindesc culori fosforescente de portocaliu, purpuriu şi verde ale florei subacvatice, oferind un spectacol de lumină şi culoare.

Satul lui Popeye Marinarul

Pentru o experienţă inedită, plănuieşte o escapada şi în Satul lui Popeye, construit în 1979 de companiile Walt Disney şi Paramount Pictures, în scopul turnării filmul bazat pe celebrele desenele animate, cu Robin Williams în rolul lui în rol principal.

image

Gozo, insula nimfei Calypso

La doar 25 de minute de mers cu feribotul din portul nordic Ċirkewwa, insula Gozo, a doua ca mărime după Malta, te întâmpină într-o atmosferă rustică şi mult mai primitoare. În mitologia greacă, se spune că şi nimfa Calypso a fost cucerită de aceste locuri, încât a ales să-l ţină captiv aici, timp de şapte ani, pe naufragiatul Ulise, de care s-a îndrăgostit. În Gozo, nu trebuie să rataţi Citadella din oraşul Victoria, fortăreaţa ce îi adăpostea în Evul Mediu pe toţi locuitorii din Gozo care fugeau din calea otomanilor.

gozo malta foto alexandra cheroiu
gozo malta foto alexandra cheroiu
gozo malta foto alexandra cheroiu

 

gozo malta foto alexandra cheroiu

      

Laguna Albastră de pe insula Comino

Între Malta şi Gozo, se află mica insulă Comino, care are o populaţie de doar patru locuitori permanenţi. Aici se află celebra Lagună Albastră, unde a fost turnat filmul cu acelaşi nume din 1980. Profitaţi de acest colţ de rai pentru câteva ore de relaxare pe nisipul fin şi băi în apele de un albastru ireal.

image
Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite