Gesturi ofensatoare în jurul lumii: de ce nu e bine să foloseşti mâna stângă în Indonezia sau să comanzi un cappucino după micul dejun în Italia
0
Obiceiurile locale pot produce confuzii în rândul turiştilor care vizitează diverse ţări ale lumii. De aceea, locanicii au dezvăluit ce trebuie să faci sau să nu faci când le vizitezi ţările.
Politică, religie şi afişarea afecţiunii în public, acestea sunt doar o parte dintre aspectele pe care călătorii le au în vedere şi despre care nu vorbesc atunci când vizitează destinaţii departe de casă. Dar, chiar dacă respecţi legile locale, dacă te îmbraci corespunzător sau dacă mănânci orice ţi se oferă e foarte uşor să încalci unele obiceiuri de care nu ştiai. Astfel, localnicii din diverse zone ale lumii explică turiştilor ce trebuie să evite să facă atunci când le vizitează ţara, arată „Daily Mail“.
Malaezia: capul este sacru
Binecuvântată cu plaje, păduri tropicale şi oraşe înfloritoare, Malaezia este un magnet pentru turiştii care caută să vadă cum se îmbină mai multe culturi. Un utilizator al reţelei Quora le spune turiştilor că din moment ce ţara are trei rase etnice (malaezii, chinezii şi indienii) există şi diferite tabu-uri. „Nu atingeţi pe nimeni pe cap şi nu pasaţi ceva pe deasupra capului. Capul este considerată partea cea mai sacră a corpului. Nu arătaţi cu degetul, din moment ce este considerat un gest nepoliticos“, avertizează internauţii.
India: nu te săruta în public
India poate fi un teren minat pentru turişti graţie grupurilor etnice şi religiilor care abundă. Un sfat util: nu vă sărutaţi în public. „În unele jurisdicţii, sărutul în public vă poate duce la închisoare din cauza «obscenităţii în public», mai ales dacă cuplul nu este căsătorit. Mai mult, nu ai voie să atingi cu picioarele tot ceea ce consideri a fi demn de respectat. Aşa că ai grijă când dai peste o carte, un drapel naţional sau peste imaginea unei zeităţi, altfel poţi să fii arestat“, a scris pe reţeaua Quora utilizatorul Balagi Viswanathan.
Indonezia: mâna stângă şi lipsa de politeţe
Atingerea este un aspect de care trebuie să ţii seama dacă te afli în Indonezia. Turiştii nu trebuie să se simtă incomod dacă un localnic le refuză strângerea de mână sau se dă înapoi când este îmbrăţişat. „Indonezienilor nu le place să fie atinşi. Cel mai bun lucru de făcut este să dai mâna cu cineva doar dacă îl cunoşti. Îmbrăţişările sunt permise doar celor care sunt foarte apropiaţi“, arată utilizatorul Raska Soenmantoro. De asemenea, nu ai voie să foloseşti ambele mâini, ci doar pe cea dreaptă. „Este considerat extrem de nepoliticos să îţi foloseşti mâna stângă atunci când comunici cu cineva. Stângacii sunt rari în această parte a lumii, iar dacă eşti într-adevăr stângaci foloseşte expresia «Îmi cer iertare»“, spune acelaşi utilizator.
Dubai: lipsa afecţiunii în public
Indiferent dacă sunteţi căsătoriţi sau nu, afişarea afecţiunii în public este dezaprobată în Dubai. „A se ţine de mână, în cazul unui cuplu, este rolerat, dar mângâielile şi sărututile în public sunt considerate ofense la adresa decenţei publice. Afişarea publică a afecţiunii, hărţuirea sexuală sau agresarea aleatorie a femeilor poate să te trimită în închisoare, iar autorităţile te pot deporta“, arată utlizatorul Bahaa’ Awartany. Mai mult, pozele făcute femeilor şi familiilor, fără a le cere permisiunea, trebuie să fie evitate.
Japonia: se vorbeşte încet
Cultura japoneză este legată de etichetă şi respect, aspecte care pot fi greu de înţeles pentru străini. Utilizatorul Kaz Matsune a explicat că nu trebuie „să începi o discuţie vocală atunci când eşti în mijloacele de transport în comun, deşi în Osaka poţi vorbi mai tare“. Cei cu preferinţe dietetice sau mofturoşii la mâncare trebuie să fie conştienţi de faptul că a cere altceva decât e scris în meniul cu mâncare e considerat un gest nepoliticos, unii japonezi considerându-l un gest ofensator.
Italia: cappucino înainte de micul dejun
Italia are o reputaţie pentru producerea unora dintre cele mai bune preparate din lume. Dar localnicilor nu le place dacă le ceri carne de pui pe pizza sau să comanzi un cappucino după micul dejun. „Cappucino este doar pentru micul dejun, italienii nu înţeleg cum poţi să ingerezi lapte cu roşii şi carne şi să nu ai probleme din cauza ulcerului. Totodată, aşteaptă-te să fii dezaprobat dacă tai spaghetele cu cuţitul. Italienii le mănâncă învârtindu-le cu furculiţa“, scrie Marco Brandizi.
Peru: mâncarea este sacră
O altă ţară mândră de bucătăria ei este Peru, iar orice reproş este considerată o insultă. „Nu critica produsele din Peru, sunt considerate sacre. Reprezintă singurul lucru care leagă toţi oamenii, indiferent de clasa lor socială“, explică Jonathan Sanchez.
China: luptă-te să plăteşti
Dacă cinezi în China o să ai parte de o călătorie gastronomică, dar luptă-te să plăteşti nota. „Nu lăsa pe altcineva să plătească nota fără să te lupţi să faci tu asta. Gestul este considerat unul maniera în rândul chinezilor“, spune Maura Rodriguez.
Germania: fără salut nazist
Deşi locuitorii Germaniei spun că nu se iau după stereotipuri şi nu se consideră aşa cum sunt descrişi, cu toţii au căzut de acord că a ajunge la timp undeva este esenţia, la fel ca atunci când trebuie să îi laşi cuiva spaţiul necesar. „Dacă te holbezi o să pari needucat sau bolnav mintal. Dacă vrei să îţi faci prieteni, atunci nu începe o conversaţie într-un supermarket, e ciudat“, avertizează Judith Meyer. Sub nicio formă nu ai voie să faci salutul nazist, chiar şi în glumă. Salutul nazist este considerat o crimă, unii turişti fiind arestaţi pentru asta.
Bulgaria: nu da din cap
A da din cap aprobator, în Bulgaria, la fel ca în Grecia, în Iran sau în Turcia, înseamnă fix opusul. Astfel, a da cu capul din stânga în dreapta înseamnă „Da“. „Evită să răspunzi cu o mişcare facială, vei greşi cu siguranţă“, spune Daniel Gospodinov.
Sudul Statelor Unite ale Americii: politeţe exagerată
În partea de sud a Statelor Unite ale Americii este importantă formalitatea şi politeţea în vorbire. „În special în rândul persoanelor în vârstă, adresarea politicoasă este o considerată o formă adecvată de vorbire. Cu toţii se comportă de parcă sunt la interviuri de angajare tot timpul“, spune Curtis Lindsay.