Video Cum a ajuns un autobuz vechi pe cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Ciudățenia din vestul României

0
Publicat:

Un autobuz de epocă, transformat în urmă cu câțiva ani într-un refugiu montan, a ajuns o atracție pentru turiștii care explorează frumusețile naturii din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă culme din Munții Poiana Ruscă.

Refugiul autobuz. Foto: Lucian Ignat
Refugiul autobuz. Foto: Lucian Ignat

Munții Poiana Ruscă au fost cunoscuți din vremuri îndepărtate pentru pădurile lor seculare, minele de fier și carierele de marmură și piatră, iar din a doua parte a secolului trecut au stârnit interesul statului român și pentru rezervele importante de minerale utile ca aurul, argintul, cuprul, plumbul, zincu, cobaltul, uraniul și cromul, unele exploatate parțial.

Cele mai multe dintre localitățile din jurul lor, cuprinse în județele Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș s-au dezvoltat datorită industriei forestiere și mineritului, iar potențialul turistic al ținutului montan din vestul României a fost mai puțin valorificat.

Totuși, primele trasee turistice din Munții Poiana Ruscă au fost conturate încă de la începutul secolului XX, mărturie fiind cel mai vechi monument dedicat turistului, ridicat la Nădrag (județul Timiș) în 1914.

Monumentul de piatră poartă următoarea inscripție (în limba maghiară): „Dacă în calea ta treci pe aici, Bucurându-te de aceste locuri fermecătoare, Aruncă vălul uitării peste griji și gânduri, Căci numai cel care uită poate fi fericit”.

Din vechea localitate minieră Nădrag, călătorii urcă spre cel mai înalt vârf al Munților Poiana Ruscă - Vârful Padeș (1.382 metri), aflat la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș, și pot coborî apoi spre Ruschița (Caraș-Severin), Vadu Dobrii și Bătrâna (Hunedoara), Luncanii de Jos (Timiș - video).

Autobuzul cocoțat pe munte

Indiferent din locurile de unde pornesc, traseele spre Vârful Padeș din Munții Poiana Ruscă (video) sunt dificil de străbătut într-o zi datorită lungimii lor, de cel puțin zece kilometri de mers pe jos, însă călătorii pe care lăsarea serii îi prinde pe drum se pot odihni într-unul dintre cele mai ciudate refugii montane din România, aflat în vecinătatea crestei.

În urmă cu un deceniu, Nelu Balaș un localnic din Nădrag pasionat de drumeții și bun cunoscător al Munților Poiana Ruscă a adus pe munte un autobuz Robur, vechi de câteva decenii, scos din funcțiune, pe care l-a transformat într-un adăpost.

„L-am transportat cu două taf-uri, i-am făcut terasă, iar cine ajunge la el se poate adăposti cu uşurinţă. Există o sobă pe lemne funcţională, lemne pentru aprins focul, veselă pentru pregătit mâncarea şi paturi de dormit. Singura mea rugăminte este ca cei care trec pe-acolo să lase lucrurile cum le găsesc când ajung şi să nu fure. Refugiul e un bun al tuturor”, relata Nelu Balaş, în 2015, în publicația Redeșteptarea.

După un deceniu de la inaugurarea sa, adăpostul - autobuz a supraviețuit timpului și a devenit un element pitoresc în decorul munților Poiana Ruscă, arată imaginile publicate de fotograful Lucian Ignat. Turiștii găsesc aici și câteva fotografii „de epocă” de la aducerea autobuzului.

Nelu Balaș a fost omul care a redescoperit și vechiul monument al turistului din Munții Poiana Ruscă, ascuns în pădurile de la marginea localității Nădrag.

Un monument asemănător, ridicat în anii ‘30 din marmură de Ruschița (video), se află la intrarea în comuna Rusca Montană (Caraș-Severin) și pare a fi o replică stilizată a celui mai vechi monument al turistului, de cealaltă parte a munților.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite