Secretul celor mai fragede bucăţi de carne de porc păstrate în untură: cum se prepară legendara carne la garniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustul deosebit al cărnii la garniţă a devenit popular într-o vreme în care curentul electric nu era o opţiune, iar românii se bazau pe alte moduri de păstrare a alimentelor pentru o perioadă lungă de timp. Mâncată ca atare, alături de garnituri, sau folosită în prepararea unor reţete săţioase, carnea la garniţă nu trebuie să lipsească din cămările gospodinelor şi de pe mesele gurmanzilor în preajma sărbătorilor.

Carnea la garniţă, o metodă tradiţională ingenioasă de păstrare a cărnii de porc, este, scrie cevabun.ro, echivalentul ouălor de ciocolată cu surprize: nu ştii niciodată ce bucurie o să descoperi dincolo de stratul de untură. 

Aroma specială de afumătură şi gustul fraged al cărnii de porc conservate în untură sunt specifice sărbătorilor româneşti, carnea la garniţă fiind nelipsită din cămările românilor din cele mai vechi timpuri. 

Carnea de porc astfel conservată poate fi consumată ca atare, „acompaniată” de garnituri delicioase pe bază de cartofi, varză sau fasole, sau poate fi folosită la prepararea altor reţete. 

Astăzi vă prezentăm o reţetă de carne de porc şi cârnaţi în untură, pe care o puteţi servi cum vă pofteşte inima. Deşi reţeta nu este una dificilă, necesită timp şi răbdare din partea gospodinelor:

Carne la garniţă: ingrediente

- carne de porc proaspătă (pulpă, spată)

- cârnaţi proaspeţi de porc

- untură de porc

- boabe de ienibahar, foi de dafin (opţional)

- sare

image

Carne la garniţă FOTO bgvr.wordpress.com

Carne la garniţă: mod de preparare

Se taie carnea de porc şi cârnaţii în bucăţi potrivite. Într-o cratiţă adâncă sau într-un ceaun se topeşte untura. La fiecare kilogram de untură, adăugăm o linguriţă de sare. După preferinţe se pot adăuga şi boabe de ienibahar şi foi de dafin, după gust. 

Prăjim carnea la foc mic timp de aproximativ 90-120 de minute, în funcţie de cantitate. Apoi, scoatem carnea cu o spumieră şi adăugăm cârnaţii, care se lasă la prăjit la foc mic vreme de 30 de minute.

După ce se rumenesc, scoatem cârnaţii şi îi aşezăm, alături de carne, în vase de ceramică smălţuite sau în borcane curate şi uscate. Se toarnă untura peste carne şi se dă la rece. Carnea şi cârnaţii în untură se pot consuma ca atare sau se pot folosi în alte preparate, în timp ce untura se poate folosi la gătit.

Carne la garniţă: sfaturi practice

1. Carnea crudă se sărează bine şi se lasă la rece timp de 4-5 zile, împreună cu cârnaţii.

2. În cazul afumării la rece, care oferă, potrivit afumaturi.ro, un gust şi o culoare desăvârşite cărnii şi care este cea mai potrivită pentru şuncă, slănină, carne şi cârnaţi, este necesară menţinerea în camera de afumare a unei temperaturi cuprinsă între aproximativ 12 şi 22 de grade, într-un mediu cât mai uscat. În cazul afumării la rece durata de afumare este cuprinsă între 5 până la 14 zile.

3. Se acoperă carnea cu untură, iar pe măsură ce se scot bucăţi, se completează cu untură topită, astfel încât să nu rămână neacoperită. Altfel, carnea va râncezi.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite