Lucruri mai puţin ştiute despre cel mai folosit condiment din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piperul este folosit la gătit de peste 2.000 de ani. FOTO Shutterstock
Piperul este folosit la gătit de peste 2.000 de ani. FOTO Shutterstock

Este fructul unei plante tropicale, poate avea culori şi arome diferite, este cel mai comercializat condiment din lume şi au existat momente în istorie când a fost folosit ca monedă de schimb.

1. Piperul este cel mai folosit condiment din lume, fructul plantei din familia piperaceelor fiind uscat pentru a fi utilizat. Familia piperaceelor cuprinde până la 2.000 de specii de arbuşti, plante erbacee şi liane, unele dintre ele putând ajunge şi până la aproape patru metri înălţime.  

2. Cel mai întâlnit este „piper nigrum“ sau piperul negru, originar din Sudul Indiei. La piperul sălbatic, florile se întâlnesc în ciorchini, în timp ce la cel cultivat se florile se prezintă separate. Piperul cultivat este lăsat să crească până la 3 metri înălţime, iar planta de piper se recoltează de două ori pe an, fiind productivă pe o perioadă de 30 de ani.

3. Piperul este folosit la gătit de peste 2.000 de ani, varietăţi mai puţin populare decât piperul negru fiind piperul alb, piperul verde şi piperul roşu. Piperul verde este obţinut din boabe recoltate înainte de coacerea completă, care sunt mai apoi uscate. Piperul negru se obţine din boabele conservate prin tratarea termică la temperaturi înalte şi apoi uscate. Piperul alb are o aromă mai slabă decât cel negru şi se obţine prin culegerea boabelor complet coapte care sunt ţinute în apă până se decojesc. Rămâne astfel doar  miezul fructului.
Piperul roşu este puţin mai dulce, mai iute şi mai aromat decât piperul verde. Este obţinut din fructe ajunse la maturitate şi este şi cel mai rar.

4. Vietnam este cel mai mare cultivator de piper din lume, urmat de India, Brazilia şi Indonezia.

5. În Evul Mediu, piperul a fost folosit pe post de monedă de schimb, în anumite zone ale lumii fiind considerat la fel de valoros precum aurul, de unde şi denumirea de „regele mirodeniilor“. Astfel, zestrea, taxele şi chiar chiriile erau adesea plătite în piper. Românii au construit în Alexandria cel mai mare port pentru comerţul cu Asia, unde au construit depozite imense pentru depozitarea mirodeniilor. Una dintre intrările în oraş era denumită “Poarta piperului”.

6. Piperul negru se pare că făcea parte din procesul de îmbălsămare al faraonilor, concluzie la care s-a ajuns după ce s-au găsit mai multe boabe introduse în nările lui Ramses al II-lea.

7. Piperul este un condiment cu numerose utilizări benefice pentru sănătate. Piperul negru are efect antioxidant şi antibacterian, consumul regulat contribuind la menţinerea sănătăţii tractului digestiv. Are proprietăţi diuretice şi stimulează descompunerea celulelor grase. Ameliorează tusea, simptomele de răceală sau ale sinuzitei, ajută la reducerea inflamaţiilor şi stimulează pofta de mâncare etc.

8. Piperul conţine piperină, un alcaloid care irită terminaţiile nervoase din interiorul căilor nazale şi cauzează strănutul, ca o reacţie menită să elimine chimicalele.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite