Ce poți face cu resturile de la masa de Crăciun. Retransformă friptura, cârnații și cozonacul
0Masa de Crăciun a fost copioasă, dar nu-i aşa că a rămas multă mâncare, ca în fiecare an? Transformă bucatele clasice în mâncăruri deosebite și savuroase.
Nimeni nu vrea să arunce mâncarea, mai ales când prețurile au crescut din cauza inflației. Pe de altă parte, e foarte probabil să te plictisești de aceleaşi feluri de mâncare câteva zile la rând. Evită risipa alimentară tranformând resturile de la masa de Crăciun în preparate savuroase.
Cu puţină imaginaţie, poţi crea reţete delicioase cu mâncarea rămasă. Iată cum poți folosi resturile de la Crăciun în câteva rețete inedite.
Salată cu verdeţuri şi friptură
Ingrediente
- 300 g carne macră de la friptura de Crăciun (porc, pui, curcan)
- 200 g salată mix
- 10 roşii cherry
- 1 castravete
Pentru dressing
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță muştar
- zeama de la ½ lămâie
- sare, după gust
- piper, după gust
Cureţi carnea rece de piele şi fâşii de grăsime, apoi o tai feliuţe. Tai roşiile cherry sferturi şi castrevetele felii. Amesteci într-un bol încăpător legumele și carnea. Faci un dressing din toate ingredientele. Îl torni peste salată, amesteci şi serveşti.
Paste cu cârnați
Ingrediente
- 500 g paste, după preferinţă
- 3-4 cârnaţi
- 1 lingură ulei
Pentru sos
- 400 ml piure de roșii (passata)
- 1 cățel de usturoi
- 30 g unt
- sare
- piper
- parmezan ras, pentru servit
Fierbi pastele în apă cu sare, potrivit instrucţiunilor de pe pachet. Când sunt gata le scurgi şi le pui într-un castron. Între timp, tai cârnaţii felii şi îi prăjeşti în puţin ulei, într-o tigaie. Când sunt bine rumeniţi, îi scoţi pe şervete de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime.
Pui piureul de roșii și untul într-o cratiță, la foc mic, adaugi cățelul de usturoi zdrobit, sare și piper după gust. Lași să dea câteva clocote, adaugi pastele, cârnații, amesteci și stingi focul. Acoperi cu un capac și mai lași în cratiță 5 minute, pentru ca pastele să absoarbă sosul și aromele să se întrepătrundă. Decorezi cu verdeața preferată și cu parmezan ras.
Sandviș cu friptură și dulceață
Ingrediente
- 6 felii subțiri friptură rece
- 6 feii pâine toast
- 150 g brânză care se topește (cașcaval, gouda, emmentaler etc)
- 20 g unt
- dulceață de merișoare, ceapă sau ardei iute (opțional)
Pe 3 felii de pâine pui câte 2 felii de friptură, un strat de brânză rasă și, dacă dorești, 1 lingură de dulceață. Acoperi cu celelalte felii de pâine. Topești untul într-o tigaie și pui sandvișurile. Le rumenești la foc mine, 3-4 minute pe fiecare parte, până ce brânza s-a topit. Le servești imediat.
Budincă cu cartofi și cârnați
Ingrediente
- 2 cartofi mari
- 4-5 ouă
- 150 ml lapte
- 2-3 cârnați
- sare
- piper
Tai cârnații felii. Cureți cartofii de coajă, îi speli, îi dai prin răzătoarea mare și îi scurgi. Bați ouăle cu lapte, sare și piper, după gust. Pui cartofii și cârnații, amesteci și torni compoziția într-o tavă unsă cu puțin unt sau ulei.
Dai la cuptor, la foc mediu (170 °C), aproximativ 40 de minute, până ce budinca se rumenește.
Înghețată prăjită
Ingrediente
- 3-4 felii de cozonac vechi de câteva zile
- 150-200 ml lapte
- 500 g îngheţată, după preferinţă
- 2 ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 200 g făină
- 200 g pesmet panko
- ulei, pentru prăjit
Formezi cu lingura specială de îngheţată sfere de mărime potrivită, pe care le pui pe un platou cu hârtie de copt, apoi le ţii la congelator 3-4 ore.
Baţi ouăle cu zahărul vanilat. Torni laptele peste cozonac și lași 5 minute, apoi fărâmițezi cozonacul și amesteci, până ce obții o pastă.
Îmbraci sferele de îngheţată în cozonac, apoi le treci prin făină, ouă bătut şi pesmet panko, de două ori. Le pui din nou pe un platou cu hârtie de copt şi le dai la congelator peste noapte.
Le prăjeşti în baie de ulei, la foc mediu, până devin aurii. Le serveşti imediat, cu sosul preferat.
Budincă de cozonac
Ingrediente
- 700 g cozonac vechi de câteva zile (chec, turtă dulce, pandișpan etc)
- 100 ml smântână lichidă
- 200 ml lapte integral
- 3 linguri sirop de arţar (sau miere)
- 1 esenţă de vanilie
- coaja rasă de la 1 portocală
- 50 g stafide
- 50 g unt
- 4 ouă
Rupii feliile de cozonac (chec, pandișpan etc.) şi le aranjezi într-un vas termorezistent, uns cu unt. Baţi ouăle cu siropul de arţar (sau cu mierea), laptele, smântâna lichidă, coaja de portocală, stafidele şi esenţa de vanilie. Torni amestecul peste cozonac și lași deoparte 15 minute, până ce lichidul e absorbit.
Tai untul cubuleţe şi îl pui şi pe el peste cozonac, din loc în loc. Dai vasul la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte.