3 rețete cu dovleac pentru Halloween. Cum faci cea mai simplă plăcintă cu dovleac și foi subțiri

0
Publicat:

Fie că sărbătorești sau nu Halloweenul, este sezonul dovleacului și merită să te bucuri din plin de gustul lui delicios și de beneficiile sale pentru organism.

Plăcinta cu dovleac
Plăcinta cu dovleac, un deliciu de sezon FOTOGRAFII Shutterstock

Dovleacul sau bostanul (Cucurbita maxima) este originar din America de Sud, fiind introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, unde este cultivat acum pe zone foarte întinse și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Se consumă atât miezul galben, cât și semințele. În unele zone, florile dovleacului sunt, de asemenea, folosite în diverse preparate.

Dovleacul este o sursă importantă de vitamine și substanţe nutritive. Pulpa conţine vitaminele E și C, săruri minerale, potasiu și betacaroten, care îi dă culoarea portocalie și este un antioxidant puternic. Seminţele sunt bogate în protide, lecitină și enzime și sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare și ale prostatei. Pentru a păstra grăsimile sănătoase din seminţe, acestea trebuie consumate crude, în salate, supe etc.

Aromat, consistent, plin de savoare, poate fi folosit în zeci de rețete și combinații. Iată trei rețete cu dovleac absolut savuroase.

Plăcintă cu dovleac și foi subțiri

Ingrediente 

  • 1 dovleac plăcintar de 1,5 kg
  • 100 g unt 
  • 150-200 g zahăr 
  • 1 pachet foi subțiri de plăcintă (400 g)
  •  1 esență de rom 
  • 1 esență de vanilie 
  • zahăr pudră, pentru decor

Cureți dovleacul de coajă și de semințe și îl dai prin răzătoarea mare. Îl pui într-o cratiță antiaderentă, îl călești la foc mediu, până se înmoaie, apoi scurgi zeama și adaugi zahărul și esențele. Mai ții pe foc două minute, apoi lași la răcorit.

Topești untul, îl lași la răcorit și suprapui câte trei foi de plăcintă, unse între ele cu unt. Așezi un strat de umplutură, rulezi și sigilezi capetele. Procedezi la fel până termini ingredientele.

Așezi rulourile într-o tavă de aragaz unsă taptată  și o dai la cuptorul preîncălzit la 180 °C. Coci plăcinta aproximativ 35-40 de minute, până se rumenește. O lași la răcorit și o decorezi cu zahăr pudră.

Hummus cu dovleac

Hummus cu dovleac Foto shutterstock 1196959834 jpg

Ingrediente

  • 400 g năut boabe din conservă
  • 200 g dovleac pentru copt, fără coajă și semințe
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi
  • 1 lingură pastă susan (tahina)
  • sare
  • piper
  • zeama de la ½ lămâie
  • ½ linguriță chimion pudră
  • ½ linguriță boia dulce
  • semințe de dovleac

Tai dovleacul cuburi, îl stropești cu o lingură de ulei de măsline și îl dai la cuptor, la 200 °C, până ce se înmoaie. Când e gata, îl lași la răcorit.

Pui în blender năutul scurs, dovleacul, usturoiul zdrobit, restul de ulei de măsline, zeama de lămâie, pasta de susan, chimionul pudră și condimentezi cu sare și piper. Pasezi totul până când obții o pastă fină.

Când servești humusul, presari boia dulce și îl decorezi cu semințe de dovleac.

Paste cremoase cu dovleac

Paste cu dovleac Foto shutterstock 2060159588 jpg

Ingrediente

  • 300 g fusilli (sau alte paste scurte)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 20 g unt
  • 400 g miez de dovleac
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml smântână de gătit
  • sare
  • piper
  • 50 g parmezan

Fierbi pastele în apă clocotită cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, tai dovleacul cubulețe și îl pui la călit în ulei de măsline și unt, la foc mediu. Presari un praf de sare și amesteci ocazional. Când dovleacul s-a înmuiat, pui trei sferturi din cantitate (restul îl păstrezi pentru decor) într-un blender și pasezi până ce obții un piure.

Transferi piureul într-o cratiță antiaderentă, torni smântâna lichidă, pui usturoiul zdrobit, condimentezi cu sare și piper, după gust, și lași să dea într-un clocot. Adaugi pastele fierte și scurse, omogenizezi compoziția, stingi aragazul și mai lași pastele 3-4 minute, să absoarbă sosul. Presari parmezan ras și decorezi cu dovleacul păstrat.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite