VIDEO BMW foloseşte tomografie computerizată în construcţia de automobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bmw raze x

BMW Group a introdus tomografia computerizată (CT) în dezvoltarea, producţia şi analiza prototipurilor - o premieră în industria auto. Datorită acestei tehnologii, întreaga gamă de automobile, de la MINI la Rolls-Royce, poate fi acum controlată din punct de vedere al calităţii încă din fazele iniţiale de dezvoltare.

Scanările sunt realizate de patru roboţi care se mişcă în jurul prototipului pentru a produce mii de imagini în secţiune transversală. Ulterior, acestea sunt utilizate pentru analize detaliate ale inovaţiilor, materialelor noi şi tehnologiilor de prindere. Până acum, automobilele trebuiau dezmembrate pentru analiză, dar CT permite realizarea verificărilor cu automobile complet intact. Noul sistem de raze X se află la uzina-pilot a BMW Group din Centrul de Cercetare şi Inovaţie (FIZ) din München, la intersecţia dintre Dezvoltare şi Producţie.

Udo Hänle, director pentru integrarea producţiei şi uzine-pilot: "Utilizarea acestui sistem de tomografie computerizată de ultimă oră este un pas înainte important pentru noi pentru că ne va ajuta să îmbunătăţim şi mai mult calitatea produselor noastre. Acum, putem analiza prototipurile în detaliu fără a trebuie să le dezmembrăm mai întâi. Noul sistem ne permite să examinăm automobilele într-o manieră care nu ar fi fost posibilă cu sistemele convenţionale de tomografie computerizată statică. În cele din urmă, aceasta ne va permite să integrăm mai repede noi tehnologii în automobilele de serie."

BMW foloseşte tomografie computerizată în construcţia de automobile

Analiza structurilor interne

Michael Koch, director pentru analiza materialelor şi proceselor, adaugă: "Folosim CT şi scanările cu raze X de mai mulţi ani pentru a verifica automobilele, dar acest sistem de ultimă oră duce asigurarea calităţii la un nivel complet nou. Acum putem analiza automobilele până la nivel de micrometru".

Acest grad de detaliu este necesar pentru o serie de motive, de exemplu pentru a verifica conexiunile prin sudură şi şuruburi sau pentru a verifica starea caroseriei înainte şi după vopsire, unde temperaturile extreme pot afecta legăturile adezive. Concluziile din scanare sunt utilizate ulterior ca bază pentru modificări orientate în producţia de serie.

Scanarea în sine este realizată de patru roboţi coordonaţi. Odată ce automobilul este pe poziţie în sistem, roboţii se mişcă în jurul lui. Lucrând în tandem, ei emit raze X şi către omologii lor. Datele pe care le adună sunt reunite ulterior într-un program de computer dezvoltat special, care calculează o imagine tridimensională multistratificată. Aceasta formează baza unei analize detaliate a funcţionării interne a automobilului, oferind informaţii despre obiecte de până la 100 de micrometri - aproximativ grosimea firului de păr uman.

În prezent, inginerii efectuează cercetări pentru a stabili cât de departe ar putea fi utilizată inteligenţa artificială (AI) pentru evaluarea concluziilor. Prin procesarea unor cantităţi mari de date, software-ul poate învăţa multe modele diferite care apar, leagă elementele individuale de date şi treptat evaluează concluziile în mod automat.

Doi ani de activitate de dezvoltare

Inginerii BMW Group şi Centrul de Dezvoltare Frauenhofer pentru Tehnologia Razelor X (EZRT) au petrecut doi ani în dezvoltarea noului sistem, care este singurul de acest gen din industria auto.

Philipp Janello, project manager la BMW Group, explică: "Lucrând cu specialişti în raze X şi ingineri ai uzinei am reuşit să îmbunătăţim software-ul sistemului de testare cu ajutorul măsurătorilor de testare complete efectuate pe caroseria automobilului". Rezultatul este un sistem personalizat care îndeplineşte cerinţele BMW Group

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite