Video Mașina pe care și-o doreau tinerii din România. „Hibrid între cocoșul galic și cățeaua oltenească“ VIDEO
0De la proiectare și până la scoaterea primei mașini pe poarta fabricii au trecut aproape 15 ani, fiind produsă timp de 13 ani. Era, în schimb, mașina fabricată în România care folosea tehnologie de vârf.

Automobilul Oltcit, o co-producție româno-franceză, a fost, spun fanii mărcii, cel mai modern fabricat în România, în vremea în care românii produceau, de asemenea, Dacia și Aro. Ceva mai ieftină decât Dacia, cu design sport și cu șansa de a o avea ceva mai repede decât mașina produsă la Pitești, Oltcit-ul a devenit rapid visul tinerilor.
Bazele viitoarei uzine de automobile de la Craiova, inaugurată în 1979, au fost puse cu mai bine de zece ani înaintea acestei date. Când președintele Franței, generalul Charles de Gaulle, a vizitat, în 1968, Craiova, i s-a prezentat schița fabricii, a relatat, pentru Atelierul de Detailing (video mai jos), prim-vicepreședintele Consiliului Popular al județului Dolj de atunci (fost primar al Băniei, ministru de Finanțe, ambasador plenipotențiar al României în Franța), Petre Gigea.
„Un pretins hibrid metalic e pe cale să se nască/Din părinți - cocoșul galic și cățeaua oltenească. Și-n dilema lui, patronul, a-nceput să se frământe/Neștiind dacă claxonul - or să latre, or să cânte”, și-a început fostul ministru Petre Giugea expunerea despre vizita generalului de Gaulle și legătura acestuia cu fabrica inaugurată zece ani mai târziu.
Introducerea orașului Craiova în itinerariu s-a bazat, de altfel, pe informațiile pe care Charles de Gaulle le primise de la reprezentanții uzinelor Citroen despre interesul românilor de a dezvolta în parteneriat o fabrică de automobile în Bănie, a dezvăluit fostul ambasador. A urmat o vizită memorabilă, ale cărei efecte s-au multiplicat în timp.
Fabrica a fost inaugurată în 1977, iar în 1979 a fost lansat noul brand de mașini Oltcit.
Producerea în serie s-a realizat, însă, de-abia în 1982, după omologare. Ulterior, s-a ajuns ca automobilele Oltcit să fie vândute și în afară. Ultimele autoturisme produse din colaborarea româno-franceză au ieșit pe poarta fabricii în 1995, iar norocoșii care le mai posedă se mândresc cu ele peste tot prin țară pe unde se organizează evenimente ale Oltcit Fan Club Romania.
„Motorul de „Special” este o revoluție a tehnicii pentru România”
Anul trecut, zeci de fani s-au adunat la Craiova, marcând cu fast cei 40 ani de la primul autoturism care a ieșit cu acte în regulă pe poarta fabricii. S-au depănat amintiri, iar specialiștii direct implicați au explicat că uzinele Oltcit erau dotate cu tehnologie de ultimă oră. Mai mult, soluțiile tehnice erau atât de complexe încât, în momentul în care decidenții politici au hotărât să se aducă din ce în ce mai puține componente (în schimb acestea să fie produse în țară) a venit și constatarea că industria românească are nevoie de adaptări majore la noile cerințe.
„Motorul de „Special” este o revoluție a tehnicii pentru România. A fost cel mai deștept motor posibil pe care l-a avut România la data respectivă. Adică o mașină la nivelul anilor '80, care să aibă aprindere electronică integrală... Dacă ar fi găsit o variantă să controleze și injecția era identică cu mașinile de azi”, explica un fan Oltcit, pentru TVR Craiova (video mai jos), venit la parada organizată cu ocazia aniversării a 40 ani de la prima vânzare.
De-a lungul anilor s-au produs la Craiova patru modele: Special, Club, Club 12 TRS (modelul fiind și o mașină destinată exportului) și Club 12 CS.
Pe poarta fabricii au ieșit automobile produse sub numele Oltcit, conform Wikipedia, până în 1991, când Citroen s-a retras din asociere, iar statul român a creat S.C. Automobile Craiova S.A.. Producția modelelor amintite a continuat până în 1995, când fabrica a fost preluată de către Daewoo.