Dacia Sandero Stepway - Aventurierul urban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexandru Matei
FOTO Alexandru Matei

După ce ne-am convins la sfârşitul anului trecut că Dacia Logan a devenit o maşină mai matură şi mai inteligentă, a venit rândul fratelui mai tupeist, Sandero Stepway, să-şi dea arama pe faţă în compania noastră. Impresii şi păreri după un test de amploare cu ştrengarul gamei Dacia, în testul de mai jos.

În momentul lansării celor trei modele Dacia, Sandero Stepway e ieşit imediat în evidenţă, în special datorită elementelor de exterior extrem de armonios adăugate pe o caroserie înălţată de Sandero. Puţini s-au aşteptat să vadă un Stepway atât de îndrăzneţ, mai ales că generaţia anterioară s-a topit uşor-uşor în spatele succesului înregistrat de modelul standard.

Design

Dacă tot am început mai devreme să discutăm despre aspectul ştrengarului din Mioveni, de ce să nu continuăm?

Stepway abordează piaţa auto într-un unghi diferit, el având ca public ţintă şoferii tineri, care înainte de toate îşi doresc o maşină care să iasă din tiparele convenţionalului. Tocmai de aceea, designerii însărcinaţi cu stilizarea modelului autohton au făcut eforturi considerabile ca maşina să se distingă într-o mare de automobile colorate anost. Şi s-au descurcat excelent.

Dacia Sandero Stepway 1

Oriunde ai merge, maşina întoarce capete, modificările aduse caroseriei fiind mai mult decât suficiente pentru a-ţi asigura un efect vizual puternic. Spoilerele modificate, pragurile ce se continuă cu bandourile de plastic de la nivelul aripilor faţă şi spate, barele de pe plafon şi inscripţiile "Stepway" adăugate portierelor faţă sunt elemente ce atrag privirile într-un mod magnetic. Un alt element frumos integrat în unitatea exteriorului este reprezentat de jantele de tablă, care datorită unui design ingenios mimează excelent versiunile din aliaj (capacul din plastic este mulat pe forma jantei).

Motor / Transmisie

Modelul testat a fost energizat de clasica unitate dCi de 1.5 litri, care se face vinovată de 90 CP şi 220 Nm. Motorul se potriveşte de minune caracterului acestui model şi nu mă tem să spun că se comportă mai bine pe Stepway decât ar face-o fratele benzinar, de 0.9 litri. Puterea este furnizată roţilor faţă prin intermediul unei transmisii manuale cu cinci trepte, care în ciuda unei etajări scurte, s-a dovedit a fi plăcută la utilizarea cotidiană.

Să ne întoarcem la inima Stepway-ului şi anume propulsorul diesel pe care fracezii continuă să-l promoveze cu toate forţele. Raportat la masa maşinii, reprizele oferite de acesta sunt excelente, iar cuplul maxim disponibil la un regim scăzut de turaţii facilitează efectuarea depăşirilor fără un efort prea mare.

Am păstrat atuurile acestui motor pentru sfârşit şi am făcut asta pentru că ştiu preferinţa pentru modele teutone manifestată de piaţa din România. Unul din acestea sună cam aşa: în cadrul unui parteneriat dintre alianţa Renault-Nissan şi concernul Daimler, unitatea dCi de 1.5 litri este disponibilă ca entry-level diesel pentru modelul în care Mercedes-Benz şi-a pus mari speranţe pentru a redeveni constructorul premium numărul unu. Vorbesc de compactul A-Class, respectiv de varianta A180 CDI. Aşadar, dacă Hans are încredere într-un diesel franţuzesc, de ce n-am avea şi noi?

Consum

Un alt aspect extrem de relavant în condiţiile unei crize ce măreşte preţurile pentru combustibil în mod exponenţial este reprezentat de consum. Sandero Stepway a reuşit să ne impresioneze din acest punct de vedere, pe durata testului fiind înregistrat un consum de 5.5 litri / 100 km. De acord, nu este foarte apropiat de cel oficial, de 4 litri / 100 km, dar având în vedere că testul a presupus o utilizare intensă în mediul urban iar de butonul Eco nu ne-am atins, noi ne declarăm mulţumiţi.

Ţinuta de drum

Comparativ cu generaţia precedentă a modelului, noul Stepway stă mult mai bine pe şosea. Îţi permite să ataci virajele un strop mai agresiv, a mai redus un pic din ruliu şi subvirare, dar pierde fără drept de apel în faţa fratelui mai mic, Sandero-ul clasic. Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este garda la sol, mărită cu 20 mm pentru a face faţă rigorilor tipice Stepway. Câştigul consecutiv acestei decizii se vede atunci când te afli în faţa unei borduri, obstacol de care modelul testat n-a părut că se teme. Mai mult de-atât, nici pe drumurile neasfaltate, pline de gropi, noroi şi apa, nu s-a sfiit să se dea în spectacol. A se vedea pozele.

Dacia Sandero Stepway 12

Din punct de vedere al siguranţei, ţinuta de drum este asistată acum de ESP în standard, inginerii Dacia acoperind acest punct slab al vechilor modele, intens atacat de competiţie sau organizaţii specializate în siguranţa rutieră.

Frânele s-au dovedit a fi un pic mai bune decât cele ale generaţiei precedente, ABS-ul asigurând un plus de siguraţa în momente de panică. Direcţia nu a impresionat, dar s-a făcut remarcată ca fiind un pic mai precisă, suficient încât să evidenţieze o evoluţie în dezvoltarea modelului.

Interior

Habitaclul proiectat de francezi s-a dovedit a fi unul plăcut, în special datorită materialelor folosite superioare precedentului model din punct de vedere calitativ, dar şi noii forme a bordului. În plus, am remarcat antifonarea mai bună şi vizibilitatea crescută.

Singura modificare pe care am remarcat-o faţă de Loganul pe care l-am testat anul trecut a fost tapiţeria textilă a scaunelor, pe care trona inscripţia "Stepway". Pretenţioşii o pot comanda pe cea de piele, dar nu cred că vor obţine efectul scontat. În afara unui design mai special, scaunele s-au dovedit a fi destul de confortabile la drum lung, dar insuficient profilate pentru a face faţă unui condus sportiv. Putem spune că raportat la acest tip de condus, acestea sunt în ton cu maşina.

Dacia Sandero Stepway 14

Spaţiul interior este extrem de generos şi priveşte de la egal la egal modele dintr-un segment superior, iar portbagajul nu se face deloc de ruşine cu al său volum de 320 litri, ce poate fi mărit considerabil prin rabatarea fracţionată a banchetei spate.

Preţ

Am ajuns în sfârşit la cel din urmă atu al maşinii: preţul imbatabil. Varianta testată de noi, Sandero Stepway 1.5 dCi, costă 12.350 euro cu tot cu TVA, în schimbul cărora îţi oferă aer condiţionat, navigaţie, Bluetooth, compatibilitate MP3, mufe Aux şi USB, Cruise control şi regulator de viteză, comenzi pentru telefon şi sistemul media pe telecomanda din spatele volanului şi opţional, contra sumei de 100 de euro, harta Europei pentru sistemul de navigaţie. Pretenţioşii au la dispoziţie şi o tapiţerie din piele, care le va scoate din portofel încă 600 de euro.

Un posibil rival pentru modelul din Mioveni este niponul Suzuki SX4, însă acesta vine cu dezavantajul unei greutăţi mai mari şi a lipsei unui motor diesel pentru versiunile cu tracţiune faţă. În plus, direfenţa dintre acesta şi Stepway, în configuraţii aproximativ identice sare lejer de 2.000 de euro. Practic, maşina autohtonă are o libertate de mişcare extrem de mare la nivelul pieţelor europene, asigurată în principal de preţul atractiv şi dotările peste medie.

Dacia Sandero Stepway 5

Concluzii

Testul cu Sandero Stepway s-a terminat într-o notă extrem de pozitivă, întrucât Dacia a reuşit înca o dată să demonstreze că low-cost înseamnă mai mult decât componente reciclate de la alte modele ale grupului Renault. Succesul răsunător de care s-a bucurat marca autohtonă într-o Europă devorată de criza economică i-a determinat pe francezi să regândească principiile modelelor româneşti, iar rezultatul se vede imediat.

Maşinile produse la Mioveni s-au maturizat, au făcut paşi mici şi s-au instalat din nou pe o pantă ascendentă a cererii de automobile. Suntem din nou pe val şi trebuie să dăm credit celor de la Dacia, pentru că în ultima perioadă au oferit un raport calitate/preţ şi mai bun. Logan, Sandero şi Sandero Stepway sunt dovada că ieftin nu înseamnă întotdeauna şi prost. Ba dimpotrivă. La sfârşitul acestui test am avut impresia că inginerii responsabili de acest proiect au fost la un moment dat evacuaţi din clădire, pentru a nu periclita vânzările mărcilor de sub aceeaşi umbrelă. Pentru că un Start-Stop ar fi ameninţat teribil Clio-ul şi orice crossover Renault de dimensiuni mici, iar un sistem de tracţiune integrală ar fi muşcat din vânzările Dusterului.

Fotografii: Alexandru Matei

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite