Au, mă doare! Când ar trebui să mergem la dentist ca să nu ne usuce la buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii trebuie învăţaţi de la 1 an cu mersul la stomatolog FOTO: Pexels.com
Copiii trebuie învăţaţi de la 1 an cu mersul la stomatolog FOTO: Pexels.com

Prevenţia e ieftină, durerea e scumpă - aceasta este regula de aur în igiena orală. O regulă care îi aduce pe români la medicul stomatolog mult mai repede decât alte explicaţii, de ordin medical. Potrivit Manuelei Lupaşcu, medic stomatolog, românii sunt, într-adevăr, din ce în ce mai preocupaţi de igiena orală şi de un zâmbet perfect.

Adevărul: Cum văd românii mersul la dentist? Ce părere au despre controalele periodice?
Dr. Manuela Lupaşcu, Clinica LLL Dental:
În ultimii ani, românii (cu precădere în mediul urban) au început să pună accent pe sănătatea orală. Aceştia au înţeles importanţa mersului la dentist şi, chiar dacă înainte de a începe un tratament nu se prezentau regulat la dentist, după finalizarea tratamentelor marea majoritate respectă indicaţiile şi se prezintă la controalele regulate.

De obicei vin la dentist pentru că îi doare sau pentru a rezolva probleme de ordin estetic?
Toţi oamenii trebuie să înţeleagă un lucru: controlul de rutină nu doare, urgenţa… da! Sunt foarte mulţi români care au păşit în cabinetul stomatologic pentru că aveau o durere, dar în acelaşi timp sunt şi pacienţi care doresc să-şi rezolve problemele de ordin estetic. Părinţii sunt foarte atenţi la cei mici şi-i aduc la dentist atunci când observă că dinţii nu sunt bine aliniaţi sau au probleme de ordin estetic. În aceste situaţii de cele mai multe ori se recurge la aplicarea aparatului dentar.

Consideraţi că bugetul poate fi un impediment?
Depinde de fiecare în parte de cât preţ pune pe sănătatea orală. Personal, consider că aceasta trebuie pusă pe primul loc şi că bugetul nu trebuie să fie un impediment. În acelaşi timp, sunt şi oameni care nu pun preţ pe sănătate (sau mai degraba nu înţeleg importanţa sănătăţii) şi preferă să investească banii în altceva.

Ce tratamente ar trebui să facă românii şi nu fac?
Pe lângă mersul la stomatolog o dată la 6 luni pentru controlul periodic, în funcţie de starea clinică a fiecărui pacient, trebuie să se prezinte periodic şi pentru profilaxie (detartraj, periaj profesional etc). De asemenea, pacienţii trebuie să ştie că orice problemă de ordin estetic poate fi rezolvată. Aparatele dentare se pot pune şi adulţilor indiferent de vârstă, nu doar copiilor.

Manuela Lupascu

De la ce vârstă ar trebui să meargă copiii la dentist?
Părinţii trebuie să-i ducă pe cei mici la medicul pedodont de îndată ce le erup dinţii. Copiii trebuie învăţaţi de mici cu mersul regulat la stomatolog. Astfel, orice problemă care apare va fi rezolvată din timp mult mai uşor şi cu costuri mai mici.

Cum au evoluat tratamentele în ultimii ani?
Stomatologia a evoluat foarte mult în ultimii ani. În momentul de faţă, se pot salva dinţi care acum câţiva ani trebuiau extraşi. Şi materialele au evoluat foarte mult atât din punct de vedere al durabilităţii, cât şi din punct de vedere estetic. Fără îndoială, ceramica presată este regina esteticii dentare. Tehnlogia CAD-CAM (prin care dintele este proiectat pe calculator) este vârful de lance al laboratoarelor dentare. De punctat un lucru foarte important este că nicio tehnologie, oricât de inovatoare ar fi, nu poate înlocui măiestria medicului şi a tehnicianului dentar.

Cât durează în medie un tratament?
O reconstructie totală a danturii poate dura până la un an de zile, dar un tratament endo sau o carie pot fi rezolvate în prezent în câteva ore.

Sunt familiarizaţi românii cu tehnicile noi - implant versus punte dentară, de exemplu?
Da! Internetul este plin cu informaţii despre implantul dentar şi despre diferenţa între implant şi punte dentara. Cei mai mulţi pacienţi au înţeles că tratamentul cu implanturi dentare este tratamentul de elecţie în edentaţii.

Ce tratamente recomandaţi să se facă periodic şi de ce?
Tratamentele de prevenţie sunt cele mai importante. Sunt total de acord cu afirmaţia “este mai bine să previi decât să tratezi”. Pot spune că “tratamentele” de prevenţie sunt controalele regulate şi profilaxia.

Ce criterii ar trebui să aibă în vedere un pacient când îşi alege medicul dentist?
Alegerea medicului dentist este foarte importantă. După cum am menţionat mai devreme, nicio tehnologie nu poate înlocui măiestria medicului dentist, dar nici medicul fără tehnologie nu poate face minuni. Experienţa medicului, transparenţa, recomandările, clinica în care lucrează medicul – toate aceste aspecte sunt foarte importante în alegerea medicului dentist. Odată ales medicul potrivit, se va stabili o relaţie medic-pacient pe termen lung.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite