Anul pereţilor vii şi al grădinilor „cu forme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2012, peisagiştii londonezi mizează în principal pe casele şi pe blocurile „înverzite“ cu ajutorul plantelor căţărătoare şi pe sculpturile din arbuşti.

2011 a fost anul în care grădinarii din toată lumea s-au concentrat în special pe fructe şi pe legume, în încercarea lor de a mânca doar ce ştiu sigur că este sănătos, dar şi cel în care mulţi pasionaţi au încercat să‑şi facă grădinile atrăgătoare pentru tot felul de animăluţe sălbatice.

Nu spune nimeni că cele două tendinţe nu vor fi exploatate în continuare şi în noul an. Dar 2012 va fi mai cu seamă anul grădinilor „sculptate" şi al „pereţilor vii", indiferent că vorbim de case de la periferie sau de vile din centrul oraşului, scrie publicaţia britanică „The Daily Mail".

„Rurbanismul", noua modă

Cele mai importante târguri şi expoziţii de grădinărit de anul trecut au adus în centrul atenţiei horticultura ornamentală. E timpul ca pasionaţii de frumos să pună în practică sfaturile peisagiştilor, care le-au demonstrat că orice spaţiu, cât de mic, se schimbă la faţă numaidecât dacă alegi să „dai viaţă" plantelor cu ajutorul tăierilor artistice.



Cu puţină muncă şi cu multă migală, aproape orice arbust sau tufă se poate transforma într-o piramidă, o „coloană a infinitului", o şopârlă, un iepure, o căprioară etc. Sculpturile dau eleganţă oricărei zone verzi, dar e bine să ştii de la început: ornamentele verzi nu se obţin prea uşor.

image



O altă direcţie spre care „merg" grădinarii în anul ce abia a început are legătură cu seminţele. Împinşi de la spate de bugetul subţiat de criză, susţin specialiştii consultaţi de „The Daily Mail", mulţi vor evita să mai dea bani pe plante gata crescute. Cei care au mai avut plante în anii trecuţi vor planta noi flori folosind seminţe din recolta proprie, în timp ce grădinarii cu mai puţină experienţă vor vizita mai mult magazinele de specialitate, în căutare de seminţe bune de plantat în ghivecele din balcon sau în grădina din faţa blocului.

image



De departe, în 2012, cea mai mare creştere o va avea fenomenul cunoscut deja sub numele de „rurbanism" (mici plăceri rurale transpuse în spaţiul urban). Tot mai multe clădiri vor înverzi la propriu şi tot mai multe cartiere vor beneficia de terase amenajate pe acoperişurile blocurilor.

Dar până când grădinile vor ocupa acoperişurile, spun designerii, pereţii şi gardurile sunt terenuri bune de exploatat şi variante mult mai la îndemână din punct de vedere financiar.

image



Sculpturi din plante

Cu o istorie de aproape 2.000 de ani, arta sculputurii în arbori şi arbuşti a cunoscut cea mai mare popularitate în secolul al XVIII-lea. Iniţial, „sculpturile vii" se găseau cu precădere în grădinile castelelor şi ale palatelor. Acum, spun peisagiştii, sunt adesea întâlnite şi în curţile caselor de vacanţă.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite