Ai nevoie de talonete? În caz de picior plat, dureri de călcâie sau dacă eşti alergător, talonetele personalizate îţi sunt de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
picior calcai

Lumea se fereşte de ele pentru că le consideră incomode, dar sunt multe situaţiile în care ai nevoie de talonete ortopedice personalizate pentru a elimina un disconfort resimţit la nivelul picioarelor.

Sunt utile îndeosebi dacă ai picior plat, dar totodată previn sau atenuează simptome precum durerile de călcâi. Dacă eşti ciclist sau alergător şi parcurgi distanţe lungi, talonetele pot fi şi în cazul tău o soluţie pentru a preveni accidentările.

Rolul talonetelor ortopedice

Este acela de a proteja piciorul, menţinându-l într-o poziţie corectă, neutră. Sunt recomandate în caz de platfus, la persoanele pentru care mersul timp îndelungat este însoţit de oboseală şi chiar de durere intensă. Cei supraponderali şi obezi care, din cauza greutăţii în exces, îşi suprasolicită în mod constant articulaţiile pot beneficia şi ei de pe urma purtării unor talonete, care protejează piciorul de o presiune excesivă.

Creşterea în greutate în timpul sarcinii face utilă o pereche de talonete personalizate şi în cazul femeilor gravide.

Ce sunt talonetele

Practic, un fel de branţuri (de altfel, atunci când porţi talonete, ele înlocuiesc branţurile originale ale pantofului), dar cu totul speciale, pentru că sunt ortopedice, personalizate şi special concepute pentru a corecta anumite deficienţe.

Confecţionate din diverse materiale (piele, cauciuc, plastic, latex), acestea sunt executate în urma unei scanări a tălpii, fiind modelate după forma piciorului, în conformitate cu nevoile individuale ale purtătorului, fiindcă amprenta tălpii (amprenta plantară) este diferită la fiecare om.

Talonetele se numesc în termeni medicali susţinătoare plantare. După doar câteva zile de purtare a talonetelor ortopedice personalizate piciorul ar trebui să se obişnuiască cu noul mod de a călca, iar disconfortul care te-a trimis la medic iniţial să dispară. Unele persoane observă îmbunătăţiri (atenuare durerii) încă de la prima purtare.

Toceşti pantofii pe o parte? Ai nevoie de talonete personalizate!

Multă lume calcă în interior sau spre exteriorul tălpii fără să conştientizeze acest lucru. Totuşi, dacă vei analiza o pereche de încălţăminte cu talpa moale pe care o porţi de multă vreme (spre exemplu, o pereche de adidaşi) vei observa dacă este mai tocită pe o anumită parte. În acest caz, trebuie să iei măsuri.

Alte simptome care pot face talonetele o necesitate sunt postura incorectă, monturile, tocurile purtate timp îndelungat, durerile de coloană lombară, de genunchi (care „fug“ spre interior/exterior), bătăturile care nu mai trec.

Talonetele speciale pentru călcâie le sunt utile celor cu probleme precum fasceita plantară sau pintenii calcaneeni (ciocuri).

Când sunt necesare talonetele în cazul celor mici

Unii medici sunt de părere că talonetele nu trebuie prescrise în niciun caz la copii mici şi nici chiar la adolescenţi, cu excepţia unor situaţii specifice, precum aceea în care un picior este mai scurt decât celălalt.

Nou-născuţii au în mod natural platfus şi este firesc să fie aşa, întrucât arcada piciorului nu este pe deplin formată la copiii mai mici de 4 ani. Până la 8-9 ani platfusul ar trebui să se remedieze de la sine.

Dacă nu se întâmplă asta, iar copilul are dificultăţi la mers ori se plânge de dureri (în medie, doar 1 copil din 200 ajunge în situaţia asta), o soluţie o pot constitui exerciţiile de kinetoterapie, ortezele sau talonetele – dacă acestea incomodează copilul şi le refuză, e bine să se ştie că problema se poate rezolva destul de simplu, printr-o intervenţie chirurgicală minoră.

Rareori ai nevoie de talonete în copilărie

stefania tanase

Dr. Ştefania Tănase ne recomandă să mergem la medic înainte ca problemele noastre să se agraveze.

Dr. Ştefania Tănase, medic specialist ortopedie şi traumatologie, explică:

„La copii până la 6 ani, sunt puţine cazuri în care este necesară direct utilizarea talonetelor. Numai în urma unui consult specializat, medicul alături de părinţi pot decide necesitatea utilizării talonetelor, împreună cu gimnastica medicală sau dacă copilul trebuie să urmeze tratament de kinetoterapie iniţial.“

După vârsta de 6 ani, părintele dacă observă la copilul său un mers deficitar sau că acesta nu poate alerga şi desfăşura activităţi fizice ca ceilalţi copii de vârsta lui sau copilul acuză dureri de spate sau genunchi sau dacă observă că copilul are bătuturi în talpă sau toceşte pantofii inegal, atunci cel mai probabil copilul are nevoie de talonete.

dr. Ştefania Tănase, medic ortoped, Artro Sport Clinic

Sunt talonetele din comerţ eficiente?

Se găsesc peste tot, inclusiv online, talonete ortopedice pentru platfus, talonete pentru călcâie, fasceită plantară şi alte probleme ale picioarelor. Am întrebat-o pe doamna dr. Ştefania Tănase, medic specialist ortoped, dacă merită să dăm banii pe un astfel de produs.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite