9 lucruri mai puţin ştiute despre singurătate: de ce ne simţim singuri chiar dacă suntem înconjuraţi de prieteni
0
Orice persoană se simte singură la un moment dat în viaţă. Deşi solitudinea are uneori efecte pozitive şi este chiar recomandată, pe termen lung poate avea urmări nedorite.
Doctorul psiholog american Guy Winch a realizat, pentru „Psychology Today”, o listă cu modalităţile în care singurătatea pe termen lung ne afectează viaţa:
1. Singurătatea nu depinde de numărul de prieteni pe care îl are fiecare, ci de calitatea subiectivă a relaţiilor, de cât de conectat sau deconectat emoţional şi social te simţi de cei din jurul rău.
2. Mai bine de 60% din oamenii care se simt singuri sunt căsătoriţi. Când cuplurile căsătorite nu mai discută, nu îşi mai împărtăşesc sentimentele ascunse, gândurile şi experienţele, încep să se deconecteze.
3. Singurătatea ne distosionează percepţiile asupra relaţiilor. Mai multe studii au scos la iveală că doar întrebarea „Când te-ai simţit singur?” este de ajuns pentru o persoană aflată într-un cuplu să îşi devalorizeze relaţia. Aceste distorsiuni perceptuale îi determină pe oameni să se îndepărteze şi mai tare de perechea lor.
4. În reţelele sociale, singurătatea este contagioasă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că după o perioadă de şase luni, persoanele solitare sunt marginalizate de cei din jurul lor.
5. Singurătatea induce stări de frig. Mai multe cercetări au determinat că atunci când ne simţim singur, încăperile par mai reci, iar temperatura pielii scade.
6. Singurătatea creează corpului nostru senzaţia că se află sub atac. Când ne simţim singuri, presiunea sanguină creşte, la fel şi nivelul de colesterol. În plus, intrăm într-o stare de stres fizic şi psihologic.
7. Singurătatea cronică poate creşte riscul apariţiei unei boli cardiovasculare. În timp, oamenii singuri sunt predipuşi într-o mai mare măsură la apariţia afecţiunilor de ordin cardiovasculare, deoarece corpurile lor se află sub stres constant.
8. Singurătatea afectează sistemul imunitar, care devine mai slab cu timpul. Din acest motiv, persoanele singure au sistemul imunitar şubred şi se îmbolnăvesc mult mai uşor.
9. Singurătatea este la fel de periculoasă precum fumatul. Oamenii de ştiinţă au concluzionat, analizând efectele nefaste ale singurătăţii asupra corpului nostru, că singurătatea, pe termen lung, este la fel de nocivă precum ţigările.