6 lucruri pe care românii iubesc să le deteste
0
Românca Bianca Petean a postat pe portatul internaţional de turism Matador Network o listă cu şase lucruri pe care românii le detestă cu pasiune, fie că este vorba despre controversata Catedrală a Mântuirii Neamului sau despre femeile cu silicoane care conduc maşini scumpe cumpărate de iubiţii care le-ar putea fi tătici.
Să mănânce legume şi salate de Crăciun
Românilor le place mâncarea tradiţională pe masa de Crăciun, cu multe feluri pe bază de carne de porc. Iar tradiţional nu implică prea multe legume. Înainte de Crăciun, posturile de televiziune chiar difuzează reportaje în care românii sunt sfătuiţi să nu mănânce prea mult în timpul vacanţei de sărbători. În acest timp, nevasta din România prepară felul tradiţional sarmele şi zâmbeşte, ştiind că aceste campanii de conştientizare sunt total inutile.
Femei cu silicoane în maşini cumpărate de babalâci
Tinerele din România, uneori aflate încă pe băncile liceului, sunt fermecate de bărbaţii bătrâni şi bogaţi care le cumpără cu maşini şi case scumpe, şi le transformă în vedete peste noapte. Românilor le place să se raporteze la un vechi proverb care spune „nu uita niciodată de unde ai plecat“, iar să fii cumpărată pentru că eşti frumoasă şi tânără nu este un lucru văzut prea bine. Românii adoră să bârfească despre aşa ceva şi să le condamane pe femeile pline de bani în timp ce-şi aşteaptă rândul la coafor, la doctor sau când participă la evenimente publice sau mondene.
Catedralele ortodoxe şi bisericile
Biserica Ortodoxă Română şi-a creat o reputaţie negativă pentru că a dărâmat spaţii verzi pentru a construi biserici uriaşe, asta în timp ce mulţi preoţi ortodocşi au fost acuzaţi în ultima vreme de fraudă, lăcomie şi acte de corupţie. Uriaşa Catedrală a Mântuirii Neamului, începută în 2011, şi procesul său de construcţie a generat proteste publice şi iniţiativa a fost criticat inclusiv la nivel internaţional. Adesea, românul îşi exprimă dezgustul când trece pe lângă o biserică ortodoxă opulentă.
Să stea la coadă
Aşteptatul nesfârşit la coadă este o experienţă traumatizantă pentru cei mai mulţi români care au avut parte de aşa ceva în timpul perioadei comuniste. Astăzi, aşa ceva le reaminteşte de faptul că pe vremuri trebuia să stai la coadă pentru orice, de la fructe la pâine, deci este o amintire a unei perioade întunecate. Românii urăsc atât de mult statul la coadă încât există supermarketuri în care scrie: „Ştim că timpul este important pentru voi. De aceea, dacă aştepţi de mai mult de cinci minute la coadă, iar unele case de marcat nu sunt disponibile, îţi vom da 5 lei.“
Să sărbătorească Valentine’s Day în loc de Dragobete
An de an se iscă o dezbatere publică despre faptul că românii nu-şi apreciază suficient tradiţiile şi adoptă atât de uşor sărbători şi obiceiuri străine, care nu au nimic în comun cu cultura românească. Etnografi, scriitori, jurnalişti îşi exprimă furia legată de Valentine’s Day, sugerând că îndrăgostiţii ar trebui să sărbătorească Dragobetele, protectorul român al iubirii. Totuşi, fiecare român crede că florile miros mai frumos şi ciocolata parcă este mai dulce de Valentine’s Day decât de Dragobete.
Să-i spui „bună“ în maghiară, nu în română
Iată un lucru de neiertat de fiecare român care vizitează Ţinutul Secuiesc, o regiune din mijlocul ţării unde ungurii sunt majoritari. Românii au de-a face cu multe încercări de separare din partea minorităţii maghiare, care cere autonomie în regiunile în care este majoritară. Anumiţi politicieni naţionalişti au perpetuat această teamă în râdul populaţiei române, aşa că nu este de mirare că românii simt pasiunea naţionalismului cum le clocoteşte în vene.
Această pasiune cu care îi urăsc pe naţionaliştii unguri a dat naştere multor glume pe care românilor le place să le spună când de strâng ca între prieteni. Această ură reciprocă atinge cote maxime atunci când echipa de fotbal a Ungariei joacă împotriva echipe de fotbal din România. (…)