16 lucruri după care tânjesc românii plecaţi din ţară
0O româncă stabilită în prezent la Buenos Aires, în Argentina, a postat pe site-ul matadornetwork.com, unul dintre cele mai importante portaluri independente de turism din lume, o listă cu 16 lucruri după care tânjesc românii plecaţi din ţară.
1. Să conducă prin Munţii Carpaţi în luna august şi să cumpere de la vânzătorii de pe marginea drumului o căldăruşă cu coacăze proaspăt culese.
2. Să cumpere cel mai frumos mărţişor de 1 Martie, de la fiecare tarabă, ca să-l pună la pieptul celor dragi, în semn de vestire a primăverii.
3. Să conducă maşina până găseşte locul perfect, izolat, înverzit, lângă un râu în care poate face baie, înconjurat de copaci, şi unde poate să petreacă o zi însorită la iarbă verde, cu familia.
4. Să facă grătar de porc, pulpe de pui şi mici, şi, mai ales, să împartă friptura cu familia extinsă, părinţi, bunici etc.
5. Borşul, icrele, zacusca şi cozonacul. Probabil că va încerca să regăsească gustul de borş storcând zeama de la o lămâie în ciorbă. O să caute din priviri, în magazinele din străinătate, ceva care să aducă a zacuscă de legume, sau chiar va încerca să pregătească nişte cozonac la ocazii speciale, înlocuind ingredientele româneşti cu altele, de mâna a doua, care nu vor oferi acelaşi rezultat.
6. Să se culcuşească în pernele moi şi să se relaxeze la lumina discretă a ceainăriilor din Bucureşti. Apoi să răsfoiască meniul de 30 de pagini, în timp ce-şi aşteaptă prietenii şi ascultă jazz-ul din fundal.
7. Să poată să meargă la cumpărături, duminică, la ora 20:00.
8. Să fie felicitat de prieteni şi de cunoscuţi de ziua numelui. După ce pleci din ţară, nu mai primeşti telefoane cu urări de la prima oră a dimineţii, la fel de multe mesaje de la mulţi ani pe Facebook sau mici cadouri de la rude şi amici. Oamenii de aici gândesc: Ok, este ziua sfântului după care ai fost botezat. Ce mare lucru?
9. Acreala vinului de casă. Poate că nu este cel mai bun vin pentru o cină simandicoasă, dar nu-ţi poţi imagina să trăieşti într-o lume în care singurul fel de vin este cel îmbuteliat.
10. Papanaşii cu smântână şi gem de afine.
11. Să mergi acasă la prieteni în Ajun de Crăciun şi să cânţi O ce veste minunată în pragul uşii, în timp ce afară e frig de îngheţi. Apoi, să fii invitat în casă şi servit cu o prăjitură de casă.
12. Să mănânci mere de Voineşti, mere Ionatane sau mere aurii dintr-o livadă. Poate că ai tăi nu au o livadă, dar cu siguranţă cunoşti pe cineva care are. În străinătate, vine septembrie şi te apucă un dor nebun să mănânci mere adevărate, culese din livezi, nu din supermarket.
13. Să fii atât de aproape de Munţii Carpaţi. Şi să poţi mânca atunci când eşti în zonă unt de casă, gem şi brânză.
14. Cicolata ROM.
15. Arhitectura acelor case fermecătoare, vechi, în stil neo-românesc, înghesuite între clădiri de birouri sau ascunse în zone liniştite.
16. Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Bineînţeles, sunt şi alte festivaluri de film în lume, dar TIFF nu este cu nimic mai prejos. Intrarea este ieftină şi atmosfera este entuziastă, ceea ce nu mai găseşti în alte părţi.