6 comportamente care atrag antipatia celor din jur: cum sunt interpretate postarea fotografiilor în exces pe reţelele sociale şi amabilitatea exagerată
0
Cercetătorii au descoperit că în spatele respingerii sociale se află gesturi comune care pot atrage antipatia celor din jur. Modul de transmitere a emoţiilor, atitudinea faţă de ceilalţi sau altruismul pot schimba felul în care suntem văzuţi de cei din jur.
De multe ori oamenii consideră că se comportă exemplar, dar totuşi reuşesc să atragă antipatia celor din jur. Deşi încearcă să se aibă o atitudine cât mai corectă, persoanele din jur interpretează în mod greşit gesturile lor. Cercetătorii au analizat gesturile oamenilor, oferind cele mai comune exemple de comportamente care îi împiedică să-şi facă uşor prieteni.
Prea multe fotografii pe reţelele de socializare
Entuziasmul evenimentelor din viaţa de zi cu zi te-ar putea împinge să postezi un număr mare de fotografii pe reţelele sociale. Fie că este vorba de luna de miere, petrecerea de absolvire sau fotografii din vacanţă, prea multe postări pot afecta modul în care eşti perceput de cei din jur. "Acest lucru se datorează faptului că oamenii, alţii decât prietenii foarte apropiaţi şi rudele, nu par să îi simpatizeze prea mult pe cei care postează în mod constant fotografii cu ei înşişi", spune dr. David Houghton, autorul principal al studiului realizat la Universitatea de Stat din Illinois. Acest comportament pare specific unor persoane lipsite de modestie, care caută să se pună într-o lumină bună în orice împrejurare, insistenţă care devine iritantă pentru multe persoane.
Divulgarea unor lucruri extrem de personale
În general, oamenii se împrietenesc mult mai repede atunci când îţi fac mici dezvăluiri, însă psihologii spun că divulgarea unor secrete prea intime, cum ar fi o aventură extraconjugală, poate lăsa un sentiment de neîncredere. Cheia pentru a te împrieteni repede cu o persoană, fără a divulga prea multe detalii din viaţa persoanală, este abordarea subiectelor cu privire la hobby-uri sau amintiri din perioada copilăriei, după cum sugerează studiul, scrie independent.co.uk.
Prea multe întrebări
Oamenii au tendinţa să fie suspicioşi în privinţa celor care pun întrebări, dar evită să vorbească despre ei. "Deşi persoanele timide pot pune întrebări celorlalţi pentru a distrage atenţia de la ei înşişi, cercetările noastre arată că acest lucru nu este o strategie bună pentru iniţierea unei relaţii. Ambii participanţi la o discuţie trebuie să vorbească despre ei pentru a genera o apropiere reciprocă", a spus Houghton.
Ascunderea emoţiilor
Cercetările sugerează că exprimarea emoţiilor este o strategie mai bună pentru a fi plăcut de ceilalţi oameni, decât încercarea de a ascunde ceea ce simţi. Aceştia au realizat un filmuleţ în care au pus câţiva actori să interpreteze de două ori aceeaşi scenă. Prima dată aceştia au fost instruiţi să reacţioneze în mod natural, iar apoi să-şi ascundă emoţiile. În cele din urmă au fost aduşi câţiva studenţi pentru a vizualiza înregistrările. Cercetatorii au încercat să afle cât de mult ar fi dispuşi subiecţii să accepte personalităţile personajelor din film, rezultatele arătând că cei care îşi ascund sentimentele sunt mult mai puţin plăcuţi de cei din jur.
Se comportă exagerat de frumos
Ai putea crede că vei câştiga prietenia oamenilor din jur prin altruismul tău exagerat, dar ştiinţa sugerează altceva. Într-un studiu din 2010, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au oferit studenţilor tichete valorice, împărţindu-i în grupuri de câte cinci, unul dintre aceştia ştiind despre studiu şi fiind pus să ofere tichetele sale colegilor, pentru a vedea cum reacţionează aceştia. Conform rezultatelor, cei mai mulţi participanţi au declarat că nu ar vrea să lucreze cu colegul lor. Ei au spus că acesta pare a ascunde ceva în spatele altruismului său.
Lipsa simţului umorului şi a zâmbetului
Dacă sunteţi în căutare de noi prieteni, mai ales la birou, ar trebui să începeţi să vă relaxaţi. Acest lucru cu siguranţă vă va ajuta. Un studiu realizat pe 140 de angajaţi cu vârste cuprinse între 26 si 35 de ani a arătat că oamenii cu simţul umorului scăzut au fost mai greu acceptaţi în rândul colegilor.
Şi zâmbetul joacă un rol important în impresia lăsată celor din jur. Într-un studiu la care au participat aproape 100 de femei care au pozat în diferite ipostaze, s-a stabilit că în funcţie de existenţa zâmbetului, acestea au fost plăcute sau nu de ceilalţi participanţi, indiferent de poziţia corpului acestora.