VIDEO: Haka, strigăt de luptă, semn de recunoştinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haka, dansul-cântec al echipei de rugby a Noii Zeelande * Foto: Reuters
Haka, dansul-cântec al echipei de rugby a Noii Zeelande * Foto: Reuters

În faţa Franţei, duminică, la ora 11.00, în semifinalele Cupei Mondiale, rugbyştii neozeelandezi vor executa Haka, dansul-cântec ce i-a făcut cunoscuţi în întreaga lume. 

Finala Cupei Mondialela rugby le aduc faţă-n-faţă pe două dintre echipele majore ale sportului cu balonul oval, Noua Zeelandă şi Franţa. Prima a cucerit titlul mondial în 1987, pe teren propriu, cealaltă n-a reuşit încă să câştige Cupa William Webb Ellis deşi a disputat finala de două ori. Cum rivalitatea cu europeni este foarte mare, specialiştii cred că înaintea confruntării All Blacks vor executa dansul-cântec "Kapa o Pango".

Cercetătorii care au studiat mitologia maori au stabilit că dansul-cântec Haka îi este atribuit lui Tane-rore, fiul lui Tama-nui-to-ra, regele-soare, şi al lui Hine-raumati, doamna-verii. În zilele calde, acesta îşi mişca braţele provocând astfel curenţi de aer pentru a se răcori. Istoric vorbind, adică sprijinindu-ne pe dovezi, în timp, în zona Pacificului de Sud au apărut mai multe dansuri asemănătoare, toate fiind cunoscute astăzi drept haka.

Cea mai folosită versiune este "Ka mate" pe care istoricul James Belich a considerat-o ca fiind "cel mai cunoscut poem neozeelandez". Potrivit acestuia, prin 1820, şeful maori Te Rauparaha era urmărit de războinicii duşmani conduşi de Ngati Tuwharetoa. Aflat în pericol de moarte, acesta i-a cerut ajutor lui Te Wharerangi, şeful regiunii Rotoaira, care a acceptat după unele ezitări. Te Rauparaha a fost ascuns într-o groapă în care se depozitau cartofi dulci. Salvat, el a rostit cuvintele care s-au păstrat în "Ka mate" şi a executat un dans drept mulţumire. În textul acestei versiuni a Haka se vorbeşte despre "omul păros", iar acesta a fost identificat în persoana lui Te Wharerangi.   

Versiune specială pentru echipa de rugby

Dansul-cântec Haka a devenit cunoscut în întreaga lume datorită echipei de rugby a Noii Zeelande. În echipamentul lor negru, cel care le-a adus şi supranumele "All Blacks", jucătorii l-au executat la începutul fiecărui meci-test, îndeosebit de la prima ediţie a Cupei Mondiale, în 1987, iar adversarii au interpretat deseori acest ritual ca fiind unul prin care neozeelandezii încercau să-i intimideze. Ceea ce nu este tocmai adevărat - în fapt, el are mai mult rolul de a-i mobiliza pe jucători, de a-i monta pentru meci.

Deloc întâmplător, în 27 august 2005, la Dunedin, înaintea meciului cu Africa de Sud, neozeelandezii au executat o versiune nouă a dansului-cântec, şi anume "Kapa o Pango". Aceasta a fost creată specială pentru rugbyştii All Blacks care au fost deranjaţi că spectatorii sud-africani fluieraseră "Ka mate" cu un an înainte, la un meci-test. Versiunea "Kapa o Pango" n-a înlocuit-o pe cea anterioară, ci a fost utilizată cu ocazii speciale, înaintea meciurilor foarte importante - la această ediţie a Cupei Mondiale, de pildă, a fost executată la partida cu Franţa câştigată de Noua Zeelandă cu 37-17. Noua Haka a stârnit şi polemici, mulţi considerând că gestul din finalul ei semnifică tăierea gâtului... Ceea ce este fals. În fapt, gestul semifică în cultura maori "aducerea vieţii în inimă şi plămâni"  

Fiji, Tonga şi Samoa au adoptat dansuri asemănătoare

Şi alte echipe de rugby din Pacificul de Sud au dansuri asemănătoare cu Haka pe care le execută înaintea partidelor-test. Fijienii au adoptat "Cibi" în 1939, Tonga are "Sipi tau" (sau "Kailao"), iar Samoa "Sivi tau". Ultimul este cel mai agresiv, versurile pomenind de "războinici" şi de dominaţia lor. Cum la un meci dintre aceste echipe jucătorii au fost pe punctul de a se încăiera în timp ce îşi făceau dansul - s-au apropiat unii de ceilalţi! - International Rugby Board le-a cerut acestora să rămână la cel puţin zece metri de linia de la centrul terenului. Şi australienii au intenţionat să adopte un dans, mai ales că şi în echipa lor au evoluat numeroşi aborigeni, însă nu materializat acest proiect.

Spice Girls a făcut Haka şi s-a ales cu un scandal

Neozeelandezii sunt foarte atenţi atunci când vine vorba despre Haka. Mult timp, acest dans-cântec nu a fost executat de femei. În urmă cu peste un deceniu, trupa Spice Girls a avut proasta idee de a dansa Haka pe un aeroport, iar gestul lor a iscat un mare scandal, maori socotind că au fost insultaţi astfel. De altfel, chiar şi rugbyştii neozeelandezi, atunci când au adoptat "Kapa o Pango" au cerut permisiunea tribului Ngati Toa, cel care deţine drepturile asupra versiunii "Ka mate" - versurile sunt diferite, însă multe mişcări sunt asemănătoare.  

Haka - "Ka mate"

Liderul echipei: Fiţi pregătiţi! Pregăteşte-te!
Pune-ţi mâinile pe şolduri şi îndoaie genunchii!
Jucătorii: Hi!
Liderul echipei: Loviţi coapsele!
Loviţi picioarele cât de tare puteţi!
Jucătorii: Cât de tare putem!
Toţi: Sunt pe moarte! Sunt pe moarte! Trăiesc!
Sunt pe moarte! Sunt pe moarte! Trăiesc!
Acesta este omul păros
Care a făcut soarele să strălucească din nou pentru mine!
Un pas în sus! Apoi un alt pas!
Un pas! Un alt pas!
Soarele străluceşte!
Hi!

Haka - "Kapa o Pango"

Să ne unim cu ţara noastră!
Aceasta este ţara noastră! Care vuieşte!
Suntem All Blacks!
E timpul! E timpul meu!
E dominaţia noastră!
Ne vom impune supremaţia!
Şi vom ajunge în vârf!
Feriga argintie!
All Blacks!
Feriga argintie!
All Blacks!

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite