VIDEO Cel mai exotic internaţional din Liga I joacă pentru statul Curacao. Şi-a calificat echipa la "Cupa Caraibelor"
0Campionatul României este un adevărat paradis pentru fotbaliştii străini, mulţi dintre ei venind din ţări despre care unii nici nu ştiau că există.
Gevaro, „lup galben” de Curacao. Aşa poate fi numit Gevaro Nepomuceno, mijlocaşul de 21 de ani al Petrolului, care a avut un început de septembrie marcat de debutul său în prima reprezentativă a statului din Antilele olandeze. Nepomuceno a fost titular în toate cele trei partide jucate de Curacao în grupa de calificare la Cupa Caraibelor, 2-2 cu Puerto Rico, 2-1 cu Grenada şi 0-0 cu Guyana franceză. Petrolistul a marcat golul victoriei echipei sale în partida cu Grenada, care a calificat echipa în faza următoare a competiţiei. Toate cele trei meciuri s-au disputat în Puerto Rico, iar faza următoare a turneului va avea loc în octombrie, în Guadelupe.
Gevaro a ajuns să joace pentru Curacao, datorită originilor sale din ţara află la doar 150 de kilometri de coasta Venezuelei. Fotbalistul s-a născut însă în Olanda, la Tilburg, acolo unde locuiesc părinţii săi, fretele şi cele două surori. Întrucât avea şanse extrem de mici să joace vreodată pentru Olanda, fotbalistul care poate juca pe orice post la mijlocul terenului, a fost racolat de reprezentanţii Federaţiei din Curacao, pentru a juca pentru această naţională. Gevaro n-a jucat niciodată fotbal în Curacao, cele trei selecţii ale sale fiind bifate pe în Puerto Rico.
Racolat din liga a doua olandeză
Modelul naturalizării unor astfel de fotbalişti nu e nou, jumătate din naţionala lui Nepomuceno fiind plină de fotbalişti care evoluează în Olanda, în general în liga a II-a. De acolo provine şi fotbalistul Petrolului, mai precis de la Fortuna Sittard, unde a evoluat în ultimii doi ani. Oficialii ploieştenilor l-au remarcat la un meci la care veniseră să urmărească alt fotbalist, pe Patrick N Koyi, ajuns şi el pe „Ilie Oană”. „Urma să devină liber de contract şi nu puteam rata un fotbalist cu astfel de calităţi, mai ales că e foarte tânăr”, a explicat atunci fostul antrenor al Petrolului, Cosmin Contra.
Gevaro Nepomuceno nu e titular indiscutabil la Petrolul, dar a jucat în 11 dintre cele 13 meciuri disputate de „lupi” în toate competiţiile în acest sezon şi a marcat un gol în preliminariile Ligii Europa, contra albanezilor de la Flamurtari Vlore. Prezenţa sa în Liga I este cu siguranţă cea mai exotică, judecând după ţara pe care o reprezintă. Ţară care i-a trimis în fotbalul mare pe Van der Wiel (PSG) şi Fer (Quens Park Rangers), care joacă însă pentru Olanda.
E mândru de dintele de aur
Internaţionalul din Curacao a surpris la prima sa apariţie la Petrolul când şi-a dezvăluit dintele de aur, pe care îl are în faţă. Nu şi l-a pierdut pe cel dat de natură din cauza vreunei lovituri, ci şi l-a îmbrăcat în aur, pentru că aşa se poartă în Curacao. E o tradiţie specifică culturii din acea zonă a lumii, de care fotbalistul este foarte mândru. Socotit unul dintre fotbaliştii cu potenţial de creştere din punct de vedere valoric, Gevaro a fost luat sub contract de cea mai puternică firmă de impresariat din Olanda, care se ocupă şi de situaţia lui Van Persie (Manchester United), Cillesen (Ajax), De Vrij (Lazio), Vermaelen (Barcelona).
Curacao, paradis turistic
Insulala Curacao face parte din Antilele Olandeze şi e cea mai mare din triunghiul ABC (Aruba, Bonaire, Curacao), aflându-se în apropierea coastei Venezuelei. Curacao are o suprafaţă de 444 km patraţi şi o populaţie de 152.000 de locuitori, cea mai are concentrată în capitala Willemstad. Insula este înconjurată de recifuri de corali şi e recunoscută ca un paradis turistic, cu peste 35 de plaje cu nisip alb şi fin, căutată de amatorii de snorkeling şi scuba diving care merg acolo tot timpul anului, beneficiind de clima tropicală, ce nu permite temperaturi sub 30 de grade. Principala sursă de venituri a acestei ţări este turismul. Între Bucureşti şi Willemstad sunt 9500 de kilometri, cele mai bune legături aeriene din Europa către Curacao fiind asigurate de KLM (Amsterdam) şi Air France (Paris).
Are colegi din toată lumea
Petrolul este cea mai cosmopolită echipă din Liga I, cu jucători din 12 ţări:
România – Mutu, Hoban, Marinescu, Astafei, Beţa, Peteleu, Cobrea, Bolboaşă
Uruguay – Albin, Pastorini, Gallegos
Brazilia – Gerson, Pecanha
Portugalia – Geraldo, Teixeira
Haiti – Mustivar, Alcenat
Franţa – Fanchone
Spania – De Lucas
Olanda – N Koyi
Algeria – Satli
Camerun – Priso
Israel – Tamuz
Curacao – Nepomuceno
Alte prezenţe exotice în Liga I
Haiti – Petroliştii Sony Mustivar şi Jean Alcenat (foto jos) joacă pentru naţionala statului Haiti. Primul este născut şi crescut în Franţa, în vreme ce al doilea provine chiar din Haiti.
Capul Verde – Varela (Steaua) şi Kay (CSU Craiova) formează cuplul de fundaşi centrali ai naţionalei africane. Varela e născut în Portugalia, iar Kay în Insulele Capului Verde.
Liban – Feiz Shamsin (Pandurii) reprezintă naţionala Libanului. El este născut însă în Germania, acolo unde a început să joace fotbal, la juniorii lui Hamburger SV.
Albania – Llulaku (Gaz Metan Mediaş) este kosovar, născut pe teritoriul fostei Iugoslavii, dar a fost convocat la naţionala Albaniei.
Moldova – Calancea şi Clonin, ambii de la Ceahlăul, fac parte din lotul Moldovei. Cei doi sunt din Chişinău, acolo unde au şi jucat.