VIDEO 33 de ani de la victoria istorică a României în faţa Italiei. Succesul, umbrit de suspiciuni de dopaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania

Pe 16 iulie 1983, în faţa a 85.000 de spectatori, România învingea Italia cu golul marcat de Boloni din lovitură liberă.

România a obţinut în urmă cu 33 de ani una dintre cele mai mari victorii din istoria ei fotbalistică. La 16 aprilie 1983, pe stadionul 23 August, selecţionata antrenată de Mircea Lucescu învingea cu 1-0 Italia, campoana mondială a vremii. Partida n-a fost nici pe departe spectaculoasă, iar diferenţa s-a făcut printr-un gol din lovitură liberă reuşit de Boloni, la care veteranul Dino Zoff a avut partea lui de vină. Eroul meciului a fost însă Ilie Balaci, care a făcut un meci magistral, plimbându-l pe tot terenul pe Claudio Gentile, cel mai dur fundaş al Mondialului din 1982. Evoluţia de atunci i-a făcut pe cei de la AC Milan să-i pună un contract pe masă, dar regimul comunist s-a opus plecării fotbalului de la Universitatea Craiova. 

Meciul conta pentru calificarea la EURO 1984, iar România avea în cele din urmă să câştige grupa din care mai făceau parte, Suedia, Cehoslovacia şi Cipru. 

România – Italia 1-0, preliminariile CE 1984
A marcat: Boloni (24)
Stadion: 23 August, 16 aprilie 1983. Spectatori: 85.000
România: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu, Ungureanu – Augustin (70 Andone), Boloni, Klein – Balaci – Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu
Italia: Zoff – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena), Conti – Bettega (70 Altobelli), Rossi. Antrenor: Enzo Bearzot.

Aşa cum se poate observa, Româna s-a bazat masiv la acest meci pe componenţii Craiovei Maxima: Ştefănescu, Ungureanu, Balaci, Geolgău şi Cămătaru, plus Sorin Cîrţu, itnrat pe teren pentru ultimele minute. 

La trei zile după acest joc, Universitatea Craiova o întâlnea pe Benfica Lisabona în semifinalele Cupei UEFA, manşa retur. După îndelungi discuţii, s-a decis ca fotbaliştii să plece spre Craiova imediat după meci. Ghinionul a fost că autocarul a făcut pană, iar fotbaliştii au ajuns abia dimineaţa la Craiova. Oltenii au făcut 1-1 în retur, rezultat care a calificat-o pe Benfica în finală. 

"Eu rămân la ideea că am pierdut calificarea pe fondul oboselii de la meciul cu Italia, o noapte nedormită şi apoi au urmat cele două zile care ne-au omorât. Un du-te vino permanent la hotel, jucătorii alergau pe la Universitate să găsească profesorii să le dea bilete, pentru că, dacă nu-i căutai nu mai luai examenul si pentru mulţi dintre jucatori mai importante erau examenele decât meciul cu Benfica", povestea Balaci pentru Sport total FM.

Pe lângă această problemă, au apărut şi discuţii conform cărora jucătorii echipei naţionale au fost energizaţi peste măsură înaintea partidei cu Italia. În cartea Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima, autorul Ion Jianu a obţinut mai multe mărturisiri în acest sens.

Sorin Cîrţu: Trebuie spus adevărul! La acel meci cu Italia, s-a făcut o supervitaminizare! La antrenamentul dinaitnea partidei, Lucescu a oprit şedinţa de pregătire după 30 de minute, se speriase de modul cum participau jucătorii.

Nicolae Ivan, fost antrenor secund Craiova: Tricolorii au fost vitaminizaţi pentru acel meci cu Italia şi cred că au fost prea vitaminizaţi, s-a exagerat. Vitaminele şi-au făcut efectul aşteptat în meciul cu Italia, apoi jucătorii au căzut. O moliciune pur şi simplu.

Vasile Frânculescu, doctor Unviersitatea Craiova: Jucătorilor li s-a administrat înaintea partidei cu Italia carnitină, un complex de nucleo-proteine, cu efect stimulatoriu (dopaj), care i-a epuizat fizic pe jucători.

Ştefan Andrei, fost Minsitru de Externe (ProSport): Nu exclud posibilitatea ca înaintea meciului cu Italia jucătorii să fi primit nişte stimulente, hai să spunem pe lângă legalitate. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite