Un blestem de 50 de ani, aruncat de un evreu care a antrenat la Bucureşti, nu lasă Benfica să câştige trofee europene
0
Vulturii” n-au scăpat de „blestemul” aruncat pe capul lor în 1962 de către Bela Guttmann. Gruparea portugheză a pierdut miercuri seară, la Amsterdam, a şaptea finală consecutivă în ultimii 51 de ani.
Cu un antrenor pe care îl cheamă Jorge Jesus (58 de ani), te-ai aştepta ca Benfica să nu aibă probleme în sfera paranormalului. Şi totuşi, ce trăiesc lusitanii în fiecare finală pe care-o joacă de o jumătate de secol încoace depăşeşte orice închipuire. Miercuri, pe „Amsterdam Arena”, suporterii Benficăi au parcurs iarăşi Golgota lor preferată. Echipa lui Jesus a dominat partida cu Chelsea, a avut posesia şi cele mai mari ocazii, dar a pierdut trofeul în prelungiri, după golul lui Ivanovici (90+3).
A fost încă o finală pierdută de „vulturi”, a şaptea în ultimii 51 de ai, un sentiment cunoscut prea bine de Eusebio. Legenda Benficăi şi-a îmbărbătat favoriţii, la festivitatea de premiere din tribunele de pe „Amsterdam Arena”, mai ales că nu e străin de sentiment. „Blestemul” pus pe capul Benficăi de către Bela Guttmann, potrivit legendelor fotbalului, a pornit de altfel într-o perioadă în care “Pantera Neagră” era jucător activ. De unde a plecat totul?
“Nici în 100 de ani Benfica nu va mai câştiga Cupa”
La începutul anilor ’60, Benfica era văzută drept principala forţă a fotbalului european. Cea care urmă să replice succesul Realului, câştigătoare a cinci Cupe ale Campionilor consecutive, cu o decadă înainte. Startul a fost bun, cu două Cupe ale Campionilor, în 1961 şi 1962, câştigate cu acelaşi antrenor, Bela Guttmann, apoi vraja s-a rupt. Sau “blestemul” a fost pus. Pe 2 mai 1962, şi tot la Amsterdam, dar pe un stadion, Olimpic, acum muzeu al sporturilor, Benfica lui Guttmann câştiga al doilea trofeu european consecutiv. Antrenorul maghiar cu origini evreieşti, care în 1946 a antrenat Ciocanul Bucureşti şi pe care istoricii fotbalului îl descriu, ca stil, drept un ante-Mourinho, i-a abordat pe oficialii lusitanilor cu o solicitare financiară, pentru performanţele obţinute. Şefii Benficăi l-au refuzat, pe motiv că bonusul nu era trecut în contract, iar Guttmann le-a spus adio. Nu înainte de a le face o urare. „Nici în 100 de ani de acum încolo, Benfica nu va mai câştiga Cupa Campionilor”, ar fi spus Guttmann, iar vorbele tehnicianului au căpătat în timp valoare de “blestem”.
Eusebio s-a recules la mormântul lui Guttmann
Benfica a mai jucat trei finale de Cupa Campionilor, în următorii şase ani, şi pe toate le-a pierdut! “Blestemul” a funcţionat şi în cupa UEFA, dovadă finala pierdută în 1983, cu Anderlecht, iar din 1962 lusitanii tot numără a pagubă. Miercuri seară, la Amsterdam, au ajuns la numărul şapte. În 1990, la Viena, unde a murit şi a fost înmormântat Guttmann, în 1981, la 82 de ani, Benfica a jucat o finală de Cupă a Campionilor cu Milan. Eusebio, cel pe care Guttmann l-a adus în 1960 la Benfica, s-a recules la mormântul fostului său antrenor, într-o încercare, spun unii, de a rupe „blestemul”. N-a funcţionat.
“Nu-mi explic ce s-a întâmplat”
“Pentru 90 de minute, Benfica a fost echipa mai bună, mai bine organizată, superioară tehnic şi tactic unei echipe foarte bune, Chelsea. Dar, pentru a doua oară în patru zile, am încasat golul decisiv în prelungiri!”, s-a plâns după meci antrenorul Benficăi, Jorge Jesus. Aluzie la faptul că sâmbătă, „vulturii “ pierduseră cu acelaşi scor, 1-2, şi tot cu un gol încasat în prelungiri, derby-ul cu Porto. Meci în urma căruia au pierdut prima poziţie în dauna rivalei, şi 99,99% şi titlul, pentru că Porto are un punct avans, cu o etapă înainte de final. “Am făcut tot ceea ce trebuia să facem pentru a câştiga acest meci. Nu-mi explic ce s-a întâmplat”, a comentat şi goalkeeper-ul Artur, la a doua finală pierdută, după ce în 2011 apăra poarta celor de la Braga, învinsă de Porto (0-1).
Chelsea, performanţe cu interimari
Din fericire pentru Chelsea, roate se mai învârte. Gruparea care a ratat practic Ligă Campionilor în 2008, din cauza faptului că Terry a alunecat la penalty-ul decisiv, la Moscova, începe să aibă şi noroc. A devenit prima echipă din istorie care deţine în acelaşi timp şi Liga Campionilor şi Liga Europa (până pe 25 mai, la finala dintre Bayern şi Borussia). Interesant este că Chelsea a câştigat ambele trofee majore cu antrenori interimari, Liga Campionilor cu Roberto Di Matteo, în 2012, şi Liga Europa cu Rafael Benitez. Spaniolul, care va fi înlocuit în iulie de Mourinho, se desparte pe cai mari de Chelsea. Benitez, care a mai câştigat Cupa UEFA cu Valencia, în 2004, este abia al patrulea technician care câştigă trofeul de cel puţin două ori, după Giovanni Trapattoni, Luis Molowny şi Juande Ramos.
“Blestemul lui Benfica îl reprezintă prelungirile”
Record
“Acum e blestemul minutului 90!”
O Jogo
Finalele pierdute de Benfica
2013 1-2 cu Chelsea (Liga Europa, gol încasat în prelungiri)
1990 0-1 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
1988 5-6 cu PSV, la penalty-uri (Cupa Campionilor)
1983 1-2 cu Anderlecht (Cupa UEFA)
1968 1-4 cu Man. United, după prel. (Cupa Campionilor)
1965 0-1 cu Inter Milano (Cupa Campionilor)
1963 1-2 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
Mata şi Torres au devenit primii jucători spanioli din istorie care-şi trec în C.V. patru trofee majore, Liga Campionilor şi Liga Europa, cu echipele de club, plus campionatul european şi campionatul mondial, cu naţionala. Performanţa mai fusese reuşită doar de germanii Andreas Moller şi Jurgen Kohler.
Chelsea este doar a patra echipă care are în palmares cele trei trofee majore, Liga (Cupa) Campionilor, Liga Europa (Cupa UEFA) şi Cupa Cupelor. Primele trei au fost Ajax, Bayern Munchen şi Juventus
BENFICA 1
Artur – Andre Almeida, Luisao, Garay (Jardel 78), Melgarejo (Ola John 66) – Perez, Matic, Rodrigo (Lima 66) – Gaitan, Cardozo, Salvio. Antrenor: Jorje Jesus
CHELSEA 2
Cech – Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole – Lampard, David Luiz – Ramires, Mata, Oscar, Torres. Antrenor: Rafael Benitez
Goluri: Cardozo 68, pen. / Torres 60, Ivanovici, 90+3
Stadion “Amsterdam Arena”: 46.163 spectatori
Arbitru: Bjorn Kuipers (Olanda)
STATISTICI MECI
Benfica Chelsea
53 Posesie 47
17 Şuturi la poartă 11
11 Şuturi pe poartă 7
4 Cornere 4
1 Ofsaiduri 8
2 Cartonaşe galbene 1
18 Faulturi comise 18