UEFA şi alte organisme europene au venit la Bucureşti să discute ideea năstruşnică a ministrului Novak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comitetul de Dialog Social al UE pentru Fotbal Profesionist. FOTO: frf.ro
Comitetul de Dialog Social al UE pentru Fotbal Profesionist. FOTO: frf.ro

Apariţia în Monitorul Oficial a unei decizii care limitează la 60% numărul jucătorilor străini care pot evolua într-o echipă românească de orice fel a dus la îndelungi dezbateri pro şi contra. Însă Ordinul e dat cam degeaba, pentru că încalcă directivele europene referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă.

Numeroşi reprezentanţi ai organismelor europene au sosit la Bucureşti pentru a discuta decizia ministrului sportului.

Reuniţi în Comitetul de Dialog Social al Uniunii Europene pentru Fotbal Profesionist, aceştia au discutat pe tema Ordinului nr. 500 referitor la ponderea de participare de minimum 40% a sportivilor români la competiţii oficiale naţionale, recent emis de Ministrul Sportului, informează frf.ro.

  

Reprezentanţii UEFA (în calitate de deţinători ai preşedinţiei Comitetului), FIFPro - Divizia Europa (în calitate de partener social care reprezintă angajaţii), ECA (Asociaţia Cluburilor Europene) şi Ligile Europene (acestea două din urmă ca parteneri sociali reprezentând angajatorii) au vizitat România  pentru a se întâlni cu şefii fotbalului românesc.

S-au discutat mai multe teme, dar principala a fost ideea năstruşnică a lui Novak. Nu că aceasta nu ar fi neapărat bună pentru sportul românesc, dar că nu prea are aplicabilitate. Toate părţile au împărtăşit preocupări şi rezerve serioase cu privire la compatibilitatea acestuia cu principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, aşa cum este prevăzut în Tratatul Uniunii Europene. Părţile se aşteaptă ca problema să fie soluţionată cât mai curând posibil.

La 7 iulie, Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023, a precizat atunci ministerul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite