Steaua, în elita Europei. Doar Olympiakos şi ŢSKA Sofia au o medie mai bună de titluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua a primit trofeul de campioană de la antrenorul Octavian Bellu. FOTO: Răzvan Păsărică
Steaua a primit trofeul de campioană de la antrenorul Octavian Bellu. FOTO: Răzvan Păsărică

Trofeul câştigat de „roş-albaştri“ în acest sezon îi aşază pe aceştia în clubul select al echipelor care au câştigat cel puţin 25 de titluri naţionale. Performanţa Stelei este cu atât mai mare cu cât cele 25 de campionate au fost cucerite în doar 67 de ani.

Între cele 14 echipe din Europa care au câştigat cel puţin 25 de titluri, Steaua e fruntaşă din punct de vedere al randamentului. În medie, „roş-albaştrii“ încheie un campionat pe primul loc la mai puţin de trei ani, fiind surclasată la acest capitol doar de bulgarii de la ŢSKA Sofia şi grecii de la Olympiakos. 

Pe 8 mai, la o zi după aniversarea a 28 de ani de la succesul de la Sevilla, Steaua a obţinut, matematic, cel de-al 25-lea titlu din Liga I. Sărbătoarea a venit însă abia marţi, pe „Arena Naţională“, după un preludiu cu scântei, cu o etapă înainte, la Ploieşti. Corabia „roş-albaştrilor“ a navigat cu bine pe o mare liniştită a Ligii I şi a bifat al doilea titlu consecutiv cu „căpitanul“ Laurenţiu Reghecampf (38 de ani) la timonă. Mâine, după finala Cupei României, cu Astra, tot pe „Arena Naţională“, Steaua ar putea bifa eventul, primul după 17 ani. La capitolul certitudini rămâne însă titlul 25, care plasează gruparea din Ghencea într-o galerie selectă, cu doar 14 echipe europene care au atins această cotă. 

A treia „medie“ de titluri în Europa

„Roş-albaştrii“ sunt însă mai productivi decât multe alte grupări de pe „Bătrânul Continent“. 

În cele 67 de sezoane de existenţă (care vor fi aniversate pe 7 iunie), Steaua a câştigat titlul o dată la aproape trei ani (2,6 mai exact). O medie foarte bună, pe care în Europa o depăşesc doar  Olympiakos Pireu (Grecia) şi ŢSKA Sofia (Bulgaria). Cu 41 de titluri, locul 3 în Europa, după scoţienii de la Glasgow şi Celtic, grecii de la Olympiakos şi-au umplut însă vistieria cu trofee în ultimii 18 ani, când au cucerit 16 titluri! ŢSKA Sofia, gruparea bulgară cu care Steaua e similară din punct de vedere al originii, ambele fiind până la începutul anilor 90 cluburi departamentale, înfiinţate de Armată, are, istoric, o rată de succes fenomenală. Atât Olympiakos cât şi ŢSKA Sofia au câştigat campionatul, în medie, o dată la doi ani! 

Spre deosebire de Olympiakos, cu participări regulate şi în grupele Ligii Campionilor, bulgarii au decăzut în ultima perioadă. Ultimul titlu l-au câştigat în 2008, iar sezonul trecut au fost la un pas de faliment, neparticipând în Liga Europa din cauza problemelor financiare. Recent, ŢSKA a intrat într-o nouă „eră“, cu ajutorul unui grup de oameni de afaceri bulgari, iar luna trecută a devenit primul club est-european listat la bursă (cea din Bulgaria). „Phoenix“, a titrat presa de la sud de Dunăre, după ce ŢSKA, cel mai titrat club din ţara vecină şi-a zdrobit de patru ori rivala Levski, în ultimele luni, şi a încheiat sezonul pe locul secund, după Ludogoreţ.

Reviriment, după şapte ani de secetă

În Bulgaria, fostele cluburi departamentale, ŢSKA şi Levski, au intrat într-un con de umbră în ultimii ani, odată cu apariţia lui Ludogoreţ Razgrad (câştigătoarea ultimelor trei titluri). O situaţie identică, până recent, şi în România, unde, exceptând ultimele două campionate ale „roş-albaştrilor“, titlul a revenit echipelor din provincie, precum CFR Cluj, Oţelul sau defuncta Unirea Urziceni. După şapte sezoane de secetă, Steaua a cunoscut un reviriment în ultimii doi ani, în urma cărora şi-a îmbunătăţit şi cifrele. 

În ciuda imaginii, media de titluri cucerite este mai bună după Revoluţie, decât înainte de 1986. În primii 43 de ani, Steaua a câştigat 14 titluri (unul la 3,07 ani), iar în cei 24 de ani ce s-au scurs după 1989, „roş-albaştrii“ au bifat 11 trofee (unul la 2,18 ani). 

Bate alte recorduri ale lui Dinamo?

Ascensiunea Stelei din ultimele două sezoane a dus şi la reducerea avantajului pe care-l avea Dinamo, la anumite capitole. „Roş-albaştrii“ au cele mai multe titluri (25 faţă de 18) şi Cupe ale României (21 faţă de 13), dar sunt încă în urma marii rivale la numărul de prezenţe în cupele europene sau numărul de goluri marcate în campionat. Două borne pe care echipa din Ghencea le poate ajunge în sezonul următor. 

Cu rezultatele directe din sezonul abia încheiat, Steaua a echilibrat balanţa meciurilor directe, în toate competiţiile (55 de victorii ambele echipe, în acest moment, şi 47 de egaluri). 

Cele mai multe titluri de campioană în Europa:

Echipă (Ţară) Titluri Anul înfiinţării Medie*

Glasgow Rangers (Scoţia) 54 1872 2,6

Celtic Glasgow (Scoţia) 45 1887 2,8

Olympiakos Pireu (Grecia) 41 1925 2,1

Ferencvaros (Ungaria) 38 1899 3,0

Sparta Praga (Cehia) 36 1893 3,3

Ajax (Olanda) 33 1900 3,4

Benfica (Portugalia) 33 1904 3,3

Anderlecht (Belgia) 33 1908 3,2

Real Madrid (Spania) 32 1902 3,5

Rapid Viena (Austria) 33 1899 3,4

ŢSKA Sofia (Bulgaria) 31 1948 2,1

Juventus (Italia) 30 1897 3,9

Dinamo Kiev (Ucraina) 26 1927 3,3

Steaua (România) 25 1947 2,6

*la ce interval de ani a luat o echipă titlul în ţara respectivă

Recordurile Stelei

Cele mai multe titluri din România: 25

Cele mai multe meciuri în campionat: 1978

Cele mai multe victorii în campionat: 1097

Cele mai multe meciuri în cupele europene: 274

Cele mai multe victorii în cupele europene: 102

Cele mai multe goluri în cupele europene: 372

Cele mai multe participări în Liga Campionilor: 6

Singura câştigătoare a unei competiţii europene intercluburi: CCE 1986

Recorduri de doborât:

Cele mai multe participări în cupele europene: 44 (Dinamo) – 43 (Steaua)

Cele mai multe goluri marcate în campionat: 3788 (Dinamo) – 3758 (Steaua)

Vezi şi 

VIDEO Steliştii s-au dat în spectacol după câştigarea titlului. Georgievski a fost sufletul petrecerii de pe Arena Naţională. Ce a făcut macedoneanul

Reghecampf a dat cărţile pe faţă: a vorbit, în premieră, despre momentul în care a crezut că poate pierde titlul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite