Scandalul dintre FC Steaua şi MApN ia amploare. Un jurist al Armatei pune sare pe rana roş-albaştrilor: „Echipa de fotbal nu poate folosi numele Steaua!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii stelişti sunt prinşi în scandalul dintre FC Steaua şi MApN FOTO Răzvan Păsărică
Jucătorii stelişti sunt prinşi în scandalul dintre FC Steaua şi MApN FOTO Răzvan Păsărică

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat sentinţa din decembrie prin care a anulat folosirea mărcii Steaua de către clubul de fotbal, un angajat din cadrul MApN a învârtit şi mai tare cuţitul în rana echipei, precizând că aceasta nu va mai avea dreptul de acum înainte să folosească numele "Steaua".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut publică motivarea sentinţei din decembrie, prin care clubul lui Gigi Becali a fost deposedat de marca Steaua, pierzând totodată sigla, palmaresul şi numele. Instanţa supremă a decis că palmaresul face parte din patrimoniul CSA Steaua şi nu a fost transferat clubului de fotbal atunci când s-a întocmit protocolul din 1999, prin care Viorel Păunescu prelua activitatea secţiei de fotbal. Atunci a fost transferat doar dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la FC Steaua angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist şi au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998.

Imediat după apariţia reacţiei ICCJ, FC Steaua a precizat că va uza de toate căile extraordinare de atac împotriva deciziei instanţei supreme, decizie care nu produce nicio consecinţă juridică pe plan sportiv. Reacţia echipei de fotbal nu a rămas, însă, fără răspuns din partea CSA Steaua, care a ieşit la rampă prin vocea juristului Florin Talpan. Acesta a ţinut să clarifice ce presupune cu adevărat hotărârea ICCJ şi ce reglementări trebuie să respecte echipa de fotbal în acest sens.

“Doar în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere are ca efect şi transferul drepturilor cu privire la marcă. Or, prin protocolul încheiat, în 1999, Asociaţia nonprofit a primit, în esenţă, dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la aceasta angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist , au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998 în legătură cu această secţie  de fotbal, NEFIIND VORBA DESPRE TRANSFERUL PATRIMONIULUI RECLAMANTULUI LA ASOCIAŢIA nonprofit”, a explicat Talpan pentru prosport.ro.

Acesta a menţionat totodată că FC Steaua nu mai poate folosi numele actual, care a fost pierdut odată cu marca. “Ei au pierdut şi numele odată cu sigla. Tot pe pagina 19, din motivarea data de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la al doilea paragraf se scrie anterior depunerii cererii de înregistrare a mărcii a cărei anulare e supusă analizei în cadrul prezentului recurs, fiind invocată în cadrul acestei proceduri ca drept anterior, cel mai probabil PENTRU A JUSTIFICA ÎNDREPTĂŢIREA ASUPRA ELEMENTULUI VERBAL. Vedeţi că se scrie de elementul verbal? Din ce e formată o marcă? Dintr-un element figurativ şi o denumire. Pe marcă scrie denumirea Steaua Bucureşti. Şi încă ceva, CSA Steaua are în patrimoniu o marcă notorie protejată care a căpătat notorietate prin fotbaliştii care au câştigat Cupa Campionilor în 1986 şi Supercupa Europei din 1987, dar şi datorită sutelor de sportivi care au fost medaliaţi, campioni olimpici şi mondiali. Marca a fost protejată înaintea de încheierea acelui protocol între MApN şi asociaţia de fotbal şi cum palmaresul e în strânsă legătură cu marca notorie, acest patrimoniu nu a fost transferat NICIODATĂ la respectiva asociaţie de fotbal. Scrie acest lucru negru pe alb în motivarea data de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu mă bucur pentru faptul că am reuşit să câştig acest proces şi să protejez marca şi le mulţumesc suporterilor care m-au susţinut şi mă susţin în acest demers”, a mai declarat justistul CSA Steaua.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite