Românii, sătui să fie luați de proști: De ce irită remiza naționalei în Elveția

0
Publicat:

Cine a spus că fotbalul e o oglindă a societății a avut mare dreptate! În România, unde minciuna e ridicată la rang de artă, unde impostura face ravagii – e suficient să ne uităm la clasa politică -, din păcate, vedem prelungirea acestei realități crunte și în fotbal.

Edward Iordănescu, un specialist în discursul de tip corporatist, atât de apreciat la FRF
Edward Iordănescu, un specialist în discursul de tip corporatist, atât de apreciat la FRF

Ceea ce poate explica, într-o mare măsură, și valul de furie, care a însoțit remiza României cu Elveția, în deplasare. Atenție: nimeni nu contestă faptul că în fotbal poți să joci, uneori, prost, dar să ieși de pe teren cu rezultatul dorit. De altfel, o lege nescrisă a sportului, în general, spune că nu mereu câștigă cei mai buni. Și tocmai pentru că există acest element surpriză, care poate răsturna calculele hârtiei, competițiile sportive sunt atât de savurate.

Problema noastră e că suporterul naționalei a ajuns să trăiască, în permanență, cu impresia că e dus cu vorba, că îi e insultată inteligența, că una vede pe teren și alta i se spune la televizor (în acest context, merită felicitați comentatorii Prima TV pentru prestația lor din timpul meciului de luni seară). Pe scurt, după ce România s-a prăbușit din punct de vedere fotbalistic, suporterul de rând trăiește și cu senzația deranjantă că e luat de prost de conducerea FRF și de oamenii din anturajul naționalei. Și nici nu poate fi altfel, când parcurgem câteva dintre declarațiile date de selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani), după 2-2 cu Elveția. Sunt concluziile oferite după un meci în care, pe românește spus, doar „bulanul“ te-a salvat, ca selecționer, de la o înfrângere categorică. Iată însă „radiografia“ lui Edward Iordănescu:

*Am întâlnit o echipă foarte valoroasă care putea să câştige clar acest meci. Dar hai să fim pozitivi, să criticăm mai puţin, să fim alături de această echipă care arată suflet. Pentru că atunci când arăţi atitudine înseamnă că eşti pe drumul cel bun. Şi vă garantez că suntem pe drumul cel bun! Am început să construim valori. Valorile noastre încep cu spiritul, cu atitudinea şi mentalitatea. Acest rezultat e încă un semn de caracter pentru grup.

*Sunt așa de obosit de critici... Câteodată, din interior, ne uităm și parcă anumite persoane sunt mai triste decât fericite, când România produce rezultate. Acesta e feeling-ul și nu e doar al meu, îmi prezint scuzele dacă greșesc.

Gică Popescu, furios în studioul Prima TV
Gică Popescu, furios în studioul Prima TV

Revolta Generației de Aur

După asemenea declarații bulversante, au curs reacțiile acide. Le lăsam deoparte pe cele exprimate de oamenii de rând, de jurnaliști, care pot fi acuzați că n-au jucat fotbal și că nu înțeleg fenomenul în profunzimea lui. Ceea ce nu se poate spune, în schimb, despre personajele de mai jos.

*Gică Popescu (Prima TV): Doamne fereşte să fie acesta drumul cel bun! Băi Edi (n.r. – Edward Iordănescu), tu nu ştii ce înseamnă echipa naţională! Nu poţi să vii după meciul ăsta execrabil când putea să te umfle Elveţia cu 7-0, să spui că vii pe drumul cel bun! Să spui că noi creăm valori! Care valori? Băi băiatule, la echipa naţională sunt rezultate! Să-i mulţumim lui Dumnezeu că i-a căzut mingea în cap lui Puşcaş (n.r. – la faza dinaintea golului de 2-2). Doamne fereşte să fie ăsta drumul cel bun al echipei naţionale! Nu grup, nu familie, rezultate! Ai făcut cele mai proaste meciuri din istoria naţionalei. Lasă-l pe taică-tu să ducă naţionala pe drumul cel bun, dacă nu te simţi în stare. Ar fi cea mai mare greşeală să ne îmbătăm cu apă rece. Să spunem că a fost un rezultat incredibil. E un punct uriaş, care s-ar putea să ne ajute. Dar, dacă nu schimbăm ceva în abordare, va fi foarte greu să ne calificăm.

*Viorel Moldovan (Prima TV): Nici dacă era un joc-școală nu vedeam diferență așa mare. Cred că o echipă de club punea mai multe probleme Elveției. Nu știu de unde am obținut acest egal. Selecționerul nostru a fost depășit, a greșit tactic, strategic. Nu poți să abordezi un joc de asemenea manieră. Sunt total dezamăgit. Nu e un rezultat obținut de el. A fost depășit de realitate. A fost o prestație jalnică.

*Cornel Dinu (Fanatik): La un astfel de meci rămâi mut, n-ai ce să mai spui… se întâmplă să vezi aşa un joc la o sută de ani. Dacă era 4-0, 5-0 la pauză… sau mai rău până prin minutul 85… nu se mira nimeni. Elvețienii s-a văzut câştigători în repriza a doua şi s-au păcălit. Probabil că mulţi vor spune că e meritul lui Edi Iordănescu, că e rezultatul lui Edi Iordănescu. Care nu face altceva decât continuă… să închidă, de fapt, acum, cercul norocului pe care şi tatăl său l-a avut la Cardiff, în noiembrie 1993, când Bodin a tras un penalty în transversală la 1-1, prin minutul 65 parcă. La anumite grupe sanguine norocul se transmite de la tată la fiu… Nu putem spune decât „Slavă Domnului!“ că, în loc de 0-4, 0-5, s-a terminat cu acest incredibil 2-2.

Răzvan Burleanu, specialist în declarații lungi, plictisitoare și fără substanță
Răzvan Burleanu, specialist în declarații lungi, plictisitoare și fără substanță

Vorbe goale, atât de „predictibile“ la actuala federație

Revolta de acum, de după acest 2-2 mincinos cu Elveția, e și rezultatul stilului în care a fost condus fotbalul românesc, începând din 2014, de când la „Casa Fotbalului“ a aterizat administrația Burleanu.

În ultimii 9 ani, un discurs bazat pe vorbe goale, cu cuvinte pompoase, dar fără substanță, a devenit specialitatea casei, la FRF. Atât de îndrăgitul cuvânt al administrației Burleanu, „predictibilitate“, descrie perfect ce a spus Edward Iordănescu, după 2-2 cu Elveția. Pentru că era de așteptat ca un meci prost, dar cu un rezultat nesperat de bun, să ne prezentat ca pe o mare victorie.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Luni

Elveția – România 2-2

Israel – Andorra 2-1

Belarus – Kosovo 2-1

Clasament

1. Elveția 4 3 1 0 12-3 10

2. România 4 2 2 0 6-3 8

3. Israel 4 2 1 1 5-6 7

4. Belarus 4 1 0 3 4-10 3

5. Kosovo 4 0 3 1 3-4 3

6. Andorra 4 0 1 3 3-7 1

Primele două clasate se califică la Euro 2024.

Programul meciurilor rămase în grupa I

Etapa a 5-a (9 septembrie)

România – Israel 21.45

Kosovo – Elveția 21.45

Andorra – Belarus 19.00

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România – Kosovo 21.45

Israel – Belarus 21.45

Elveția – Andorra 21.45

Etapa a 7-a (12 octombrie)

Belarus – România 21.45

Andorra – Kosovo 21.45

Israel – Elveția 21.45

Etapa a 8-a (15 octombrie)

Elveția – Belarus 19.00

România – Andorra 21.45

Kosovo – Israel 21.45

Etapa a 9-a (18 noiembrie)

Belarus – Andorra 19.00

Israel – România 21.45

Elveția – Kosovo 21.45

Etapa a 10-a (21 noiembrie)

România – Elveția 21.45

Andorra – Israel 21.45

Kosovo – Belarus 21.45

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite