România, o „pată neargă“: Motivul pentru care antrenorii fug de echipa naţională
0Nu întâmplător federaţia s-a chinuit până a găsit un selecţioner! Ultimii doi antrenori care au ocupat acest post şi-au trecut în palmares nişte contraperformanţe istorice. În cazul lui Edward Iordănescu, el a egalat deja cel mai slab debut din ultimii 41 de ani.
Cândva, echipa naţională îţi ridica spectaculos cota, ca antrenor. Acum, o face praf!
Iată explicaţia, pe scurt, pentru că Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu şi Ladislau Bölöni au refuzat, pe rând, propunerea FRF de a prelua prima reprezentativă. Pentru că, realist vorbind, niciun antrenor nu vrea să-şi lege numele de un iminent eşec. Mai ales, când vorbim despre un post prea puţin atractiv, din punct de vedere financiar. În acest moment, când pui în balanţă salariul oferit de FRF, în jur de 300.000 de euro pe an, şi riscurile aferente meseriei de selecţioner, concluzia e că e mai bine să stai departe de echipa naţională!
Edward Iordănescu (43 de ani), omul care, totuşi, a acceptat această postură ingrată, descoperă această realitate tristă din mers. Pentru că tocmai şi-a trecut în CV cel mai slab debut pentru un selecţioner al României din ultimii 41 de ani! După 0-1 cu Grecia şi 2-2 cu Israel, Iordănescu are de aşteptat până în luna iunie, în speranţa că va şi câştiga un meci cu naţionala.
Pentru a vedea când a fost ultima dată, când un selecţioner a ratat victoria, în primele sale două partide, trebuie să ne întoarcem în timp. Cu mult! Până în 1981. Atunci, Mircea Lucescu (foto) şi-a început mandatul cu o remiză cu Elveţia (0-0), în preliminariile Mondialului din 1982, urmată de o înfrângere cu Belgia (1-4), într-un amical. Ambele partide au fost în deplasare.
Un debut mai slab, cu două înfrângeri în două partide, au avut Constantin Cernăianu şi Ştefan Kovacs. Dar se întâmpla şi mai de mult, în 1979, în cazul lui Cernăianu şi în 1976, în cazul lui Kovacs.
Dintre aceşti trei antrenori, care au pornit cu stângul, doar Mircea Lucescu a reuşit să redreseze, ulterior, corabia, obţinând calificarea la Euro 1984. Era primul turneu final pentru România după o absenţă de 14 ani, de la CM 1970.
Rădoi, bile negre fără precedent
Faptul că România a ajuns o echipă de lumea a 3-a, care strică CV-ul antrenorilor, e confirmat şi de ce i s-a întâmplat lui Mirel Rădoi - foto (41 de ani). Vorbim despre predecesorul lui Edward Iordănescu. Federaţia i-a propus lui Mirel să rămână în funcţie, după ratarea barajului pentru CM 2022. Rădoi însă a declinat oferta, mai ales că îşi trecuse deja în cont nişte eşecuri importante: ratarea calificării la Euro 2020, urmată de o clasare pe locul 3 din 4 în Liga Naţiunilor.
Şi n-au fost singurele rateuri care au stricat CV-ul lui Rădoi! Acesta a devenit primul selecţioner din istoria României care şi-a trecut în palmares două serii de coşmar, cu trei, respectiv patru înfrângeri la rând:
*2020: 1-2 Islanda (deplasare), 0-4 Norvegia (deplasare), 0-1 Austria (acasă)
*2021: 0-1 Germania (acasă), 2-3 Armenia (deplasare), 1-2 Georgia (acasă), 0-1 Anglia (deplasare)
Alte borne negre atinse de Rădoi, ca selecţioner, vorbesc de la sine:
*Primele înfrângeri din istoria naţionalei în faţa Islandei, Armeniei şi Georgiei.
*Cel mai dur eşec înregistrat vreodată în faţa Norvegiei (0-4).
*Prima înfrângere suferită acasă în faţa Austriei.
3 calificări din 12 posibile a obţinut România la Europene şi Mondiale, începând din 2000, toate la Euro, în 2000 (cu Piţurcă), 2008 (cu Piţurcă) şi 2016 (cu Piţurcă şi Anghel Iordănescu).
Ultimii selecţioneri au plecat cu cifre dezolante
Nume Victorii - egaluri - înfrângeri Procentajul victoriilor
Mirel Rădoi 8-4-8 40%
Cosmin Contra 13-6-5 54%
Christoph Daum 3-3-4 30%
Anghel Iordănescu 6-8-3 35%
Victor Piţurcă 17-10-8 48%
Gata cu amicalele: urmează Liga Naţiunilor
*4 iunie: Muntenegru – România
*7 iunie: Bosnia – România
*11 iunie: România – Finlanda
*14 iunie: România – Muntenegru
*23 septembrie: Finlanda – România
*26 septembrie: România – Bosnia