România lucrului prost făcut: până și ungurii râd de noi din cauza unei anomalii cu care „murim“ în brațe ANALIZĂ

0
Publicat:

Continuă seria eșecurilor handbalului românesc, la toate nivelurile, la feminin și la masculin! Și, după principiul „câinii latră, caravana trece“, rămâne în vigoare sistemul falimentar al finanțării acestui sport de către stat.

Cei mici suferă, văzând eșecurile într-un sport pe care îl prezentăm ca fiind cel național
Cei mici suferă, văzând eșecurile într-un sport pe care îl prezentăm ca fiind cel național

Cifrele redau cel mai bine dimensiunea acestui dezastru: Rapid tocmai a aruncat 2,5 milioane de euro din banii contribuabilului pe apa sâmbetei ca să obțină o clasare pe 7 din 8 în grupa B. Iar CSM București, care primește „doar” 2,8 milioane de euro pe an din bugetul Primăriei Capitalei, s-a clasat pe 4 din 8 în grupa A. Acest rezultat echivalează cu o prezență în optimile Ligii Campionilor sau în play-off-ul sferturilor, cum mai e denumită această fază.

În fața acestor rezultate, dirijorii handbalului românesc la nivel de cluburi au o singură preocupare: menținerea sistemului bolnăvicios de finanțarea echipelor din bani publici! Această anomalie românească, furnizoare de eșecuri, are un mare beneficiu: banul public cade în buzunarul cui trebuie, indiferent de rezultate!

Selecționate mondiale, româncele sunt minoritare

Ce primim însă după ce le-am transformat pe handbaliste în niște bugetare? Răspunsul pe scurt: le plătim cu salarii babane, noi toți de pe margine, ca să n-avem handbal! Nici la nivel de cluburi, nici la nivel de echipe naționale. Iată niște statistici:

Duminică, în meciul Odense – CSM București (29-25), formația din România a avut 16 jucătoare pe foaie de meci. Dintre care 11 străine și doar 5 din România. Dintre handbalistele autohtone ale „tigroaicelor”, doar Cristina Neagu și Alexandra Dindiligan au avut un aport important la ce s-a întâmplat pe teren. Cristina a fost cea mai bună marcatoare pentru CSM cu 7 goluri, în timp ce Alexandra a înscris de 3 ori. În rest, în dreptul următoarelor jucătoare românce figurează zero pe linie: Mihaela Mihai, Andreea Rotaru și Ștefania Stoica.

La Rapid, aceeași poveste! 16 handbaliste trecute pe foaia meciului pierdut cu Esbjerg, scor 24-33, la Mioveni. Dintre care 11 jucătoare de import și doar 5 românce (Diana Ciucă, Denisa Șandru - portărițe ambele, Lorena Ostase, Alexandra Badea și Alina Ilie). Cu precizarea că Eliza Buceschi (accidentată) și Sorina Grozav (însărcinată) au ratat meciul și au contribuit la acest raport de 11-5 în favoarea handbalistelor străine.

Firește, atunci când româncele sunt minoritare la echipele din Liga Florilor, nici prima reprezentativă n-are cum să aibă rezultate în competițiile internaționale. De aici și căderea liberă a naționalei, care se zbate în mediocritate.

Salarii babane, fără nicio justificare

România a ajuns să aibă o întrecere internă la feminin, Liga Florilor, în care salariile jucătoarelor străine încep de la 10.000 – 12.000 de euro pe lună! Fără nicio justificare, după cum ne arată și actuala ediție a Ligii Campionilor.

Dacă în schimbul acestor sume plătite din buzunarul românilor, ne-am fi consolat măcar cu câștigarea Ligii Campionilor în mod repetat, atunci ar fi existat, cât de cât, o logică pentru această risipă de bani publici care vine „la pachet“ cu distrugerea naționalei. Așa însă, cu un singur trofeu al Ligii Campionilor adus în țară și acela acum 8 ani, și cu o singură echipă trimisă în play-off-ul sferturilor din actuala ediție suntem de râsul curcilor!

Și e normal să fie așa, când vedem că alte țări, în care handbalul nu stă cu mâna întinsă în fața autorităților, ca la noi, produc rezultate incomparabil mai bune. Concret, dacă noi avem doar CSM București în fazele eliminatorii ale Ligii, în schimb, Danemarca, Ungaria și Franța au opt formații calificate după faza grupelor! Iată bilanțul lor:

*Danemarca - Ikast (Optimi), Odense si Esbjerg (sferturi)

*Ungaria - Ferencvaros si Debercen (optimi), Gyor (sferturi)

*Franta - Brest (optimi), Metz (sferturi)

Neagu (CSM București) a ajuns la 1.101 goluri în Liga Campionilor
Neagu (CSM București) a ajuns la 1.101 goluri în Liga Campionilor

CSM, traseu infernal în continuarea competiției

După această duminică neagră pentru handbalul feminin din România la nivel de cluburi, rămânem cu CSM București în Ligă. Ceea ce confirmă că această formație, evidențiată cel mai mult pentru bugetul ei asigurat din bani publici e, totuși, singura care face față, în mod constant, la acest nivel.

CSM are opt prezențe succesive în sferturile Ligii Campionilor. Și, înaintea dublei cu Krim din optimi, pornește cu prima șansă. Cu precizarea că formația din Slovenia a avut două partide strânse cu Rapid, în grupe. A fost 27-22 pentru giuleștence în România și 25-24 pentru Krim în Slovenia.

Problema e că, ratând accederea directă în sferturi, CSM și-a complicat traseul. Pe lângă faptul că are de rezolvat, mai întâi, dubla cu Krim și continuarea drumului s-a îngreunat. Pentru că, în caz de calificare, Neagu și colegele ei vor da de Metz în sferturi. Formația franceză a câștigat grupa B, rezultatele ei incluzând și două victorii categorice în fața Rapidului: 33-22 acasă și 34-31 în deplasare. Ultima dată când CSM și Metz s-au întâlnit în sferturile Ligii, în sezonul 2018-2019, franțuzoaicele s-au impus cu 54-48, la general, câștigând ambele manșe.

6

ani au trecut de la ultima prezență a CSM-ului în Final Four-ul Ligii Campionilor. Atunci, „tigroaicele“ au eliminat Metz în sferturi și s-au clasat pe 3, după o înfrângere cu Gyor și o victorie cu Rostov-Don.

Handbal Liga Campionilor jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite