Robinho,Messi şi Dayro ne pregătesc de Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FRF se gândeşte deja la CM 2014. Torje şi compania se vor antrena împotriva Braziliei, a Columbiei şi a Argentinei, în speranţa că peste trei ani, România va fi prezentă la fiesta sud-americană. În 2011, tricolorii vor avea cele mai tari meciuri din istoria fotbalului românesc. Vom întâlni trei foste campioane mondiale: Brazilia, Argentina şi Franţa.

 „Obiectivul nostru este să ne calificăm la turneele finale din 2014 şi 2016. Să zicem mersi dacă ajungem acolo. Visăm şi la Euro 2012. Să dea Dumnezeu să reuşim, dar e mai greu", a anunţat, în repetate rânduri, Mircea Sandu. Preşedintele FRF, alături de oamenii din stafful său, pregătesc deja terenul pentru Cupă Mondială de peste trei ani din Brazilia.

Amicalul care va bifa inaugurarea noului Stadion Naţional, care se va disputa la 11 august, împotriva Argentinei, nu va rămâne singurul duel de cinci stele pe care tricolorii îl vor avea în 2011. Meciul cu „Pumele" va fi precedat de alte două întâlniri de gală, în compania multiplei campioane mondiale Brazilia, împotriva căreia vom juca la Porto Alegre sau Goiana, şi mai vechea cunoştinţă a tricolorilor Columbia, pe care o vom întâlni la ea acasă . „Încă suntem în negocieri, dar lucrurile sunt rezolvate în proporţie de 90%", a explicat Ionuţ Lupescu, care a admis că motivul real al acestor partide este pregătirea generaţiei tinere pentru Mondialul din 2014. „Vreau să-i învăţăm de acum pe băieţi pentru turneul final din Brazilia. De aceea vom juca în America de Sud aceste meciuri. E important ca jucătorii tineri să aibă adversari puternici şi să simtă pe pielea lor ce înseamnă să evoluezi pe acest continent. Oricum, nu vom plăti nimic pentru acest turneu, iar una dintre clauzele stipulate în contract prevede ca naţionalele să se prezinte cu vedetele lor", a mai explicat directorul general al FRF.

Antrenament pentru Copa America

Adversarele noastre din iunie au şi ele o motivaţie puternică pentru acest turneu la care a fost invitată şi naţionala ţării noastre. La 1 iulie 2011, sud-americanii se vor întrece în Copa America, în Argentina. Competiţia echivalentă Campionatului European reuneşte cele mai bune formaţii din America Latină, plus două invitate care să completeze numărul participantelor. Pentru această ediţie a competiţiei care are loc o dată la patru ani au fost chemate reprezentativele Mexicului şi ale Japoniei. Adversarele noastre din acest an, Argentina şi Columbia sunt repartizate în grupa A, alături de Bolivia şi Japonia. Brazilia, selecţionată cu care vom juca tot în iunie şi totodată deţinătoarea trofeului, a căzut în grupa B, cu Ecuador, Paraguay şi Venezuela.

Fusul orar ne poate da peste cap

Faptul că România va juca în deplasare ambele partide din luna iunie poate constitui un impediment serios pentru tricolori. Pentru fiecare oră diferenţă de fus orar (4 sau 5 la Brazilia şi 7 la Columbia), delegaţia noastra are nevoie de o zi pentru adaptare. Astfel, echipa naţională ar urma să plece spre Ţara Cafelei cu patru, cinci zile înainte partidei împotriva brazilienilor. În 2006, România a plecat cu doar o zi înainte în turneul din America de Sud, ajungând marţi, la ora 1.15 (ora României) în Los Angeles, în condiţiile în care miercuri, de la ora 6.00, urma să întâlnească Uruguay! Tricolorii au fost transformaţi în legume, iar sud-americanii s-au impus cu 2-0.

În 2012, amical cu Uruguay

Pe lângă meciurile de lux care vor avea loc în 2011, oficialii FRF încearcă să perfecteze un amical important şi pentru anul viitor. Ionuţ Lupescu a luat legătura cu omologii federaţiei din Uruguay, în vederea aranjării unui test în luna februarie a anului următor. Răspunsul este aşteptat în zilele viitoare, iar, dacă s-ar perfecta, partida va avea loc la Bucureşti.

Brazilia, amintiri din „Epoca de Aur“

image

Rică Răducanu (stânga) l-a înfruntat pe marele Pelé Foto: Arhivă personală

Prima întâlnire dintre România şi Brazilia a avut loc la celebrul Campionat Mondial din Mexic, în 1970. Selecţionata „Seleçao" ne-a învins nemeritat, după cum spuneau jurnaliştii din acea perioadă, cu 3-2, iar meciul a fost catalogat drept unul dintre cele mai frumoase de la acel turneu. Partida a rămas în amintirea microbiştilor de la noi din două motive: absenţa lui Nicolae Dobrin, pedepsit de selecţionerul Angelo Niculescu, dar şi pentru driblingurile „Mopsului" Florea Dumitrache, cel care i-a impresionat pe brazilieni prin tehnica sa.

„Dobrin nu a jucat în Mexic nu pentru că ar fi fost vorba de vreun scandal, ci pentru că în condiţii de stres, de temperatură ridicată, nu arăta disponibilitate de joc. Brazilia era aproape imposibil de depăşit în 1970. Am avut multe dueluri cu Pelé. Mi-aduc aminte că am reuşit să-i strecor mingea printre picioare, undeva în zona stângă a terenului. Nu se aştepta. Nu era aşa fair-play cum se spunea. Era rău pe teren, înjura, lovea când nu-i ieşea jocul", a mărturisit fostul căpitan al naţionalei, Cornel Dinu. „Tăticu', eu mă ştiam cu Pelé din '69. Făcusem împreună o poză la Rio de Janeiro. Mi-a dat el un gol, dar şi eu i-am scos câteva d-alea grele rău. Chiar stabiliserăm în timpul meciului să facem schimb de tricouri la final. Aşa, prin semne, că la noi doar Lucescu şi Dinu vorbeau limbi străine. Dar Mircea m-a păcălit", a completat şi Rică Răducanu, portar care a intrat pe finalul primei reprize în joc, după ce sud-americanii punctaseră deja de două ori. Generaţia care a participat la CM 1970 a fost considerată blestemată, nu mai puţin de nouă jucători care au făcut parte din lot - Adamache, Coe, Gornea, Ivăncescu, Tătaru, Dumitrache, Dobrin, Mocanu şi Neagu - decedând ulterior.

A doua oară ne-au bătut mai rău

Al doilea şi ultimul nostru meci împotriva Braziliei a avut loc în 1974. A fost un amical, cu prilejul unui turneu în America de Sud, întreprins de reprezentativa noastră. România a fost învinsă cu 2-0, fără drept de apel. La cinci zile după acest joc a avut loc la Buenos Aires un alt test contra Argentinei. Pentru reprezentativele sud-americane, aceste meciuri contra României făceau parte din programul de pregătire pentru turneul final al CM 1974, care urma să aibă loc peste două luni în RFG.

2 - 0

Brazilia: Leão - Zé Maria, Luiz Pereira, Piazza, Francisco Marinho - Clodoaldo (Carbone 46), Paulo César, Rivelino - Jairzinho (Valdomiro 74), Leivinha, Edu. Antrenor: Mário Zagallo
România: S. Iorgulescu - Anghelini, Sameş, Antonescu, Cristache - Dudu Georgescu, Dinu , Iordănescu (72 Balaci) - Lucescu, Kun II, D. Marcu.
Antrenor: Valentin Stănescu
Goluri: Leivinha 9, Edu 20
Stadion „Morumbi", Sao Paolo: 70.000
Arbitru: Wurz (Franţa)
Data: 17.04.1974
Bilanţ all-time România - Brazilia
2   0   0   2   2-5

Mircea Lucescu, fan al turneelor în America

Şi tatăl actualului selecţioner era un mare fan al turneelor din America de Sud. Mircea Lucescu lua echipa naţională şi petrecea câte 30-40 de zile în statele latine, unde perfecta meciuri împotriva echipelor de club din ţările respective. „Aşa ne-am dat seama de valoarea noastră. Am jucat cu formaţii valoroase şi ne-am dat seama că nu suntem mai slabi, ba, din contră, putem fi mult mai buni ca ei. Atunci ne-am schimbat total modul de a gândi. Atunci am conştientizat că şi noi avem valoare. Înainte eram învinşi de la vestiare!", a povestit Silviu Lung, fostul portar al tricolorilor.

Cu Argentina, victorie magică

Fără îndoială, ştampila „Generaţiei de Aur" a naţionalei a fost pusă în 1994, la Campionatul Mondial din SUA. Întreaga participare a fost un succes, însă meciul care a confirmat atingerea maturităţii unei mari echipe a fost duelul cu Argentina, din optimile de finală ale turneului. Privaţi de prezenţa „zeului" Diego Maradona, depistat pozitiv, sud-americanii aveau totuşi nume legendare în echipă. Gabriel Batistuta, Diego Simeone, Ariel Ortega, Fernando Redondo, Oscar Ruggeri, Abel Balbo sau Claudio Caniggia, ultimul rămas doar rezervă, sunt nume care turnau plumb în ghetele oricărui adversar. Nu şi pentru Hagi şi Ilie Dumitrescu, fotbalişti care au scris istorie în ultima partidă jucată împotriva Argentinei.  La 13.30, ora locală în Pasadena, oraşul de lângă Los Angeles în care s-a disputat duelul, stadionul „Rose Bowl" fierbea sub cele peste 35 de grade Celsius înregistrate de termometre. Ilie Dumitrescu a deschis scorul, Gabriel Batistuta a egalat dintr-un
penalty şi acelaşi Ilie Dumitrescu a marcat pentru 2-1 în meciul vieţii sale. În partea secundă, Hagi a punctat pentru 3-1, iar golul lui Balbo nu a venit decât ca o palidă consolare a unui „colos" doborât de cea mai bună echipă a României din toate timpurile.

„Hagi, preşedinte"

Victoria în faţa Argentinei a scos mii de români în stradă. Cu mic cu mare, lumea a ieşit pentru a celebra cel mai fericit moment de după Revoluţie. „Hagi, preşedinte!" a fost sloganul preferat al mulţimii. „Mi s-a spus că, pentru mulţi, victoria cu Argentina a fost ca o a doua Revoluţie. N-am niciun dubiu că aşa a şi fost", a spus „Regele".

3 - 2

România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Hagi, (Gâlcă 85), Gh. Popescu, Lupescu, D. Munteanu - I. Dumitrescu (Papură 87).
Antrenor: Anghel Iordănescu
Argentina: Islas - Sensini (62 Medina Belo), Cáceres, Ruggeri, Chamot - Ortega, J.Basualdo, Simeone, Redondo - Balbo, Batistuta. Antrenor: Alfio Rubén Basile
Goluri: I.Dumitrescu 11, 17, Hagi 57 / Batistuta 15 penalty, Balbo 73.
Stadion „Rose Bowl",
Pasadena: 90.469
Arbitru: Pairetto (Italia)
Data: 03.07.1994
Bilanţ all-time România - Argentina
5   1   1   3   5-8

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite